zaterdag, oktober 23, 2021
spot_img
HomeMusicRock The HouseRock The House #73: NHN

Rock The House #73: NHN

-

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je meteen over ze lezen in een begeleidend interview. In aflevering 73: Niels Haans (NHN). De 23-jarige drum-‘n-bass-dj heeft intussen al wat mooie gigs mogen meemaken. “Iemand heeft me zelfs de liefde verklaard na mijn set!”

 

Naam: Niels Haans
Woonplaats: Tilburg
Leeftijd: 23
Residencies: Differential Podcast en Differential Showcasess
Label: Differential
Genre: Drum-‘n-Bass, Liquid, Deep, SoulfulHoe zou je deze mix zelf inleiden?

- Advertisement -

“Deze mix is een classic NHN mix. Het start relaxed. Zo laat ik de luisteraars eerst wat achterover laten leunen en genieten van wat heerlijke soulful en liquid melodieën. Gedurende de mix gaat het tempo echter omhoog. Daarmee ook het energieniveau en de intensiteit van de muziek.”

“Door een uitstapje naar de diepe en techy kant van het genre neem ik de luisteraars mee naar een mini-rave: Even helemaal losgaan. Dit duurt alleen niet te lang. Breindood stampen en hoge energie is niet iets waar ik fan van ben, en dus ook niet iets wat ik zelf doe. Door middel van overbruggende tracks neem ik de luisteraar terug naar de vibes. Eerst een tripje door de 2010-2014 sound van drum-‘n-bass en daarna naar wat heerlijke soulful om achterover te leunen; heerlijk dat zomerse gevoel. Dit blijft doorgaan tot het einde om helemaal tot rust te komen.”

“De mix heeft een gevarieerde track-selectie. Er zitten classics in, nummers van nu, maar ook nummers van 10 jaar terug. Daarnaast ook een paar nummers die nog niet zijn uitgekomen. Deze bovengenoemde variatie zorgt voor een naar mijn mening unieke sfeer. Hier kan ik zelf ook van genieten.”

Iemand heeft me zelfs de liefde verklaard na mijn set!

Niels Haans NHN

Wat was je eerste officiële optreden? 

“Dat was op BEATS ’N BASS, 22 september 2018. Ik had daarvoor al meerdere keren gedraaid zonder dj-naam, op verjaardagen of iets dergelijks, maar dat is niet te vergelijken met de gigs die ik nu doe.”

 

Hoe voelde je je in de aanloop naar dit eerste optreden? Had je een speciale voorbereiding? 

“In de aanloop naar dit optreden had ik eigenlijk niets speciaals voorbereid. Ik ken mijn muziek en ik weet ongeveer wat werkt. Zo had ik een USB met een selectie van wat ik allemaal zou kunnen draaien. Ik speelde die avond toevallig na een maatje van mij. Het was maar goed dat ik veel verschillende tracks bij had, aangezien zijn set compleet anders was dan wat ik normaal van hem ken. Dankzij deze variatie ging het publiek gemakkelijk mee en heb ik een knallende afsluitende set gedraaid. Iemand heeft me zelfs de liefde verklaard na mijn set!”

 

Hoe zou je het verloop van je carrière tot nu toe omschrijven? Wat waren echte highlights? 

“Het verloop van mijn carrière is erg gestaag gegaan. Ik begon als bedroom-dj. Mijn ouders en vrienden wisten hiervan en ik mocht op een gegeven moment op feestjes van hen draaien. Op hetzelfde moment werd ik steeds actiever in de drum-‘n-bass-scene en kreeg ik gigs aangeboden. Dat was vorig jaar. Op het moment blijven de gigs komen en ben ik komende tijd op een aantal evenementen te zien.”

“Behalve mijn carrière zijn ook de Differential Showcases goed geweest voor mijn groei als dj. Dit zijn sets die we draaien om de sound van ons label te laten zien aan het grote publiek. We hebben hiermee al op grote feesten als NOX mogen staan.”

Niels Haans NHN

Heeft de groei als artiest ook je persoonlijke/sociale leven beïnvloed?

“Niet bijzonder veel. Vooral de oprichting van ons label Differential heeft mijn leven beïnvloed. Het dj zijn doe ik daar nog steeds naast. Daarnaast ben ik ook niet op zoek naar persoonlijke fame. Mijn focus ligt vooral bij het label, wat tot nu toe goed heeft uitgepakt.”

 

Wat is tot nu toe je mooiste gig ooit? 

“Vanzelfsprekend de gig op Differential Sessions. Dit was een set op ons eigen feest in de Vondelbunker in Amsterdam. De sfeer was precies waar je naar streeft als artiest en als label: Dansende mensen, gelukkige mensen en een heerlijke flow in de sets. Dit vertaalt zich automatisch naar de energie van de dj. We werkten maandenlang naar deze avond toe, waardoor het succes een enorme ontlading was. Een persoonlijk hoogtepunt en een herinnering die ik voor altijd zal koesteren.”

“Een andere bijzondere ervaring was mijn gig op de driedaagse LAN-party Hordalan in Noorwegen. Ik werd uitgenodigd om een set van 20 minuten met veel energie te draaien. Het moment dat ik moest draaien was vooral bijzonder; er waren ongeveer 700 kinderen van een jaar of 10 tot een jaar of 20. Niemand had echt interesse om te gaan feesten voor het podium, aangezien iedereen opgezogen in hun computerscherm aan het gamen was. Na het einde van mijn set kreeg ik complimenten en applaus vanuit de organisatie, maar ook van de enkeling die niet helemaal aan zijn pc vastgeklampt zat. Zelf heb ik ook genoten van die set, al was het wel een nieuwe ervaring om voor gamend publiek te draaien.”

 

Wat is je favoriete genre naast je eigen stijl(en)? 

“Naast drum-‘n-bass luister ik vrij gevarieerde muziek, maar vaak wel elektronisch of minstens met elektronische invloeden. Enkele keren per jaar ga ik naar technofeesten, maar thuis kan ik ook genieten van hiphop van bijvoorbeeld Mac Miller. Ook van de muziek van San Holo en zijn label bitbird en Mura Masa kan ik erg genieten. Dit soort muziek heeft gewoon dat sfeertje en die laidback mood waar ik zo van houd. Lekker relaxt en alles op zijn tijd; dat is toch wel een rode draad door mijn leven en dus ook door de muziek die ik luister.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Liever draaien op een groot festival of in een kleine club? Waarom?

“Liever in een kleine club. Een festival heeft zijn charme, maar het is vaak het spektakel wat publiek trekt. Ik heb gemerkt dat de energie vanuit het publiek veel merkbaarder is wanneer iedereen hutje mutje in de club staat. Er hoeven maar 3 mensen los te gaan en je voelt dat door heel de zaal. Deze energie is van achter de dj-booth ook veel tastbaarder. Dankzij deze energie kun je een soort gesprek beginnen met het publiek, om iedereen zoveel mogelijk te laten genieten.”

 

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je? En welke tracks en/of sets dan met name? 

“De mannen van SpectraSoul zijn een grote inspiratie voor mij. Vooral hun Liquicity Winterfestival 2017 set is magisch. De manier waarop zij de festivalgangers meenemen op een reis door hun muziek is ongelofelijk om mee te maken. Ze beginnen met een soulful gedeelte van drum-‘n-bass, wat omschakelt naar een intens hard middenstuk waarbij iedereen losgaat. Ik kan me iedere set van SpectraSoul nog volledig herinneren.”

“Verder kijk ik op naar meerdere techno en house dj’s als Carl Cox, Richie Hawtin en Kink. Ik vind het ontzettend interessant en mooi om te horen hoe zij onder andere hardware, meerdere decks en elementen van vele nummers door elkaar heen gebruiken en alsnog één geheel creëren. Andy C doet dit bijvoorbeeld ook bijzonder goed in de drum-‘n-bass wereld.”

De mannen van SpectraSoul zijn een grote inspiratie voor mij

Niels Haans NHN

Ga je zelf nog veel uit en bezoek je nog festivals? 

“Ik ben persoonlijk fan en vaste bezoeker van Liquicity. Hier heb ik destijds mijn beste vrienden ontmoet, met wie ik nu regelmatig naar feestjes ga. Liquicity heeft vooral een groot plekje in mijn hart, omdat ik door hen voor het eerst in aanraking ben gekomen met drum-‘n-bass feesten. Tegenwoordig voelt het echt als een vertrouwde basis. Het festival in de zomer is dan ook een hoogtepunt in het jaar.”

“Daarnaast is NOX een evenement waar ik graag tijd voor vrij maak. Ten eerste hebben ze altijd een killer line-up. Ten tweede klopt het geheel van NOX door hun aankleding en goed doordachte thema’s. Binnenkort hebben ze een 3,5 uur durdende set van Camo & Krooked, een première in de drum-‘n-bass wereld.”

 

Als je een ultieme droom als artiest mag uitspreken, wat zou dit zijn? 

“Een allnight set draaien op een bijzondere locatie, zoals Cercle die altijd vastlegt. Deze locaties brengen toch vaak uitdagingen met zich mee die ik graag aanga. Dat zou ik dan het liefst combineren met een set waarbij je iedereen meeneemt op een reis door te tijd van verschillende subgenres. Je bepaalt de sfeer en energie van de hele nacht, dat is een once in a lifetime kans.”


Volg NHN

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Alles over ADE 2021

Klik hier en blijf op de hoogte

Gerelateerd

Rock The House #124: Embankment

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...

Rock The House #123: Christian Jager

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...