Rock The House #78: Eauki

-

Home » Chuckie » Rock The House #78: Eauki

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je meteen over ze lezen in een begeleidend interview. In aflevering 78: Merijn Bergé (Eauki). Momenteel studeert hij nog aan de HKU, maar zijn nummers worden al opgepikt door enkele van de grootste dj’s ter wereld. Zo werd zijn ‘Someone To Hold’ door The Chainsmokers opgenomen in hun mixtape. “Ik had geen verwachtingen voorafgaand aan dit project, maar wel dromen.”

 

Naam: Merijn Bergé
Woonplaats: Raamsdonk
Leeftijd: 22
Label: Tribal Trap & Revealed Records (Gemstone Records)
Genre: Trap


Hoe zou je deze mix zelf inleiden?

“Een wilde verzameling van harde trap-bangers, mooie luistertracks, all-time classics en nog niet uitgebrachte muziek van mezelf. Die op een manier zijn samengesteld dat elke seconde interessant blijft.”

 

Kun je iets meer vertellen over je opleiding? Hoe ervaar je die?

“Ik studeer aan de HKU en volg daar Muziek en Technologie. Hier leer ik veel over compositietechnieken en klankontwerp. Maar ook muziekgericht programmeren om zo eigen controllers, plug-ins of zelfs hele composities te creëren. Ik vind het enorm fijn om omringd te zijn door mensen die allemaal dezelfde passie hebben als ik. Doordat ieder zo iets anders doet – van componeren voor film tot klankinstallaties maken – is elk gesprek heel interessant. Omdat je steeds nieuwe inzichten krijgt over waar we allemaal mee bezig zijn.”

Eauki Music dj producer

Hoe belangrijk is zo’n basis voor de toekomst?

“Heel belangrijk. Als ik hier niet had gezeten had ik nooit zo kunnen groeien in mijn productie- en compositievaardigheden. De eerste twee jaar heb ik heel veel geprobeerd en zo mijn sound ontdekt. Onderaan mijn SoundCloud staat een track die ook al duidelijk dezelfde kant opgaat als waar ik nu mee bezig ben.”

 

Hoe zou je het verloop van je carrière omschrijven?

“Mijn Eauki-project is pas een jaar bezig. De eerste officiële track ‘Someone To Hold’ is 8 juni 2018 uitgebracht; een jaar geleden. Ik had geen verwachtingen voorafgaand aan dit project, wel dromen. Zo leek het me leuk om misschien wat dj-support te krijgen en 100.000 keer gestreamd te worden. Het was dan ook heel vet om te horen dat The Chainsmokers ‘Someone To Hold’ hadden gedraaid in hun vaste mixtape. De week erop werd deze ook nog eens gedraaid op BBC Radio 1! Tevens heb ik dit jaar een track met Reaubeau gereleased op het label van Hardwell, Gemstone Records. Dit is een pop side label van Revealed. Intussen heb ik nu meer dan 1.500.000 streams op Spotify en ongeveer 3.500.000 streams op andere streaming platforms.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Zit er een bepaalde strategie achter al die honderdduizenden streams? Worden je tracks snel opgepikt of hoe gaat dit precies in zijn werk?

“In het begin had ik dat nooit verwacht; eerder dat het heel snel zou stagneren. Ik wist niet of de muziek die ik had liggen uniek genoeg was en ik heb niet veel uitgebracht. Nu probeer ik mijn sound alle kanten op te trekken. Ik heb bijvoorbeeld wat popplaten klaarliggen, maar ook een op urban geïnspireerde remix – de Tailor-Afterglow remix – en zelfs wat hardere wat meer obscure platen.”

 

Op het moment ben je nog niet bezig met gigs. Heb je de ambitie om de vertaalslag te maken van producer naar dj/producer?

“Het lijkt me heel gaaf om als Eauki te gaan draaien. Ik ben al bezig om het hele plaatje rond mijn sound en mijn vormgeving klaar te maken. Voor nu wil ik wel verder in productie duiken en daar veel in doen. Ik heb een aantal heel interessante projecten lopen buiten Eauki om.”

 

Merk je dat de groei als artiest ook je persoonlijke leven gaat beïnvloeden?

“Ik merk het vooral veel in mijn persoonlijke leven. Ik ben nu steeds meer bezig met muziek: doordeweeks veel voor school en alle andere tijd spendeer ik aan eigen producties of producties voor andere artiesten.”

Eauki producer dj studio

Wat is je favoriete genre naast je eigen stijl(en)?

“Dit varieert enorm. Zo luister ik graag naar r&b, indie rock en big beat. Wat vaste artiesten waar ik vaak op terugval zijn onder andere India Arie, D’Angelo, Vampire Weekend, Two Door Cinema Club en Fatboy Slim.”

 

Zou je liever willen draaien op een groot festival of in een kleine club?

“Draaien op een groot festival, want hier kun je veel mensen kennis laten maken met je muziek.”

 

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

Yellow Claw, Baauer en NGHTMRE zijn grote inspiratiebronnen. Zo vind ik dat Yellow Claw de vertaalslag van meer experimentele trap naar commerciële trap heel goed uitgevoerd. Van de muziek van Baauer krijg ik altijd meteen zin om te produceren en NGHTMRE’s producties zijn altijd geniaal uitgevoerd. Deze gebruik ik dan ook heel vaak als referentie wanneer ik mijn eigen muziek afmix en master.”

Eauki music dj producer

Ga je zelf nog veel uit of bezoek je festivals?

“Eigenlijk ga ik nauwelijks meer uit. Ik ga heel af en toe nog wel eens naar een lokale kroeg om een biertje te drinken. Zelf heb ik nooit iets gehad met festivals bezoeken; ik zit liever rustig thuis op een goed systeem muziek te luisteren.”

 

Heb je nog tips voor beginnende dj’s en producers?

“Wees niet bang te experimenteren; probeer je sound zo breed mogelijk te trekken. Ik merk dat veel mensen zich snel in een hokje willen plaatsen en daar met man en macht aan vasthouden. Zelf heb ik gemerkt dat ik een stuk productiever en gemotiveerder werd toen ik dit losliet.”

 

Als je een ultieme droom als artiest mag uitspreken, wat zou dit zijn?

“Het oprichten van een studiocomplex met meerdere studio’s, chill ruimtes en een mooie keuken waar altijd mensen aan het produceren zijn.”


Eauki

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...