zaterdag, mei 8, 2021
HomeMusicROCK THE HOUSE 87: Mix + interview CHIMP

ROCK THE HOUSE 87: Mix + interview CHIMP

-

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je meteen over ze lezen in een begeleidend interview. In aflevering 87: CHIMP uit Waalwijk, bekend van onder meer Rewind, Daisy en Vunzige Deuntjes. Hij trakteert je speciaal voor ons op een heerlijke, eclectische mix. 

 

Naam: Chris Breuer
Woonplaats: Waalwijk
Leeftijd: 34
Residencies: Vunzige Deuntjes, Rewind Amsterdam, Buitengewoon, Smerrig en Bontgenoten

Genre: Eclectic

- Advertisement -

Hoe zou je deze mix zelf inleiden?

“Hij laat precies horen waar CHIMP voor staat. Ik probeer een unieke stijl te creëren, maar met een zekere commerciële herkenbaarheid. Vrijwel alle muziekstijlen kunnen er in voorkomen en ik daag mezelf graag uit om mijn mix-combinaties niet te standaard klinken. Ook mijn track-keuzes wil ik graag zo origineel mogelijk houden. In deze set draai ik echt wat ik het allerliefste zou draaien op dit moment.”

Wat was je eerste officiële optreden?

“Pfoe.. Dat is een hele tijd terug. Ik ben ooit als enige echte DJ KrisKross – het Amsterdamse Kris Kross bestond toen nog niet – begonnen met draaien in een toen erg populaire discotheek genaamd F.I.O.D. Ik kwam daar te werken achter de garderobe en bar en maakte als een soort bezigheidstherapie mash-ups met een houtje-touwtje-programma op mijn pc. Die leverde ik na een tijd in bij de dj’s daar, zo is het balletje een beetje gaan rollen.”

“Op een gegeven moment mocht ik op de vrijdagmiddag mijn allereerste plaatjes draaien. Dan hebben we het over 2005. Toen dit eenmaal serieus werd vond ik de naam KrisKross niet tof genoeg en toen heb ik tot afgelopen jaar onder de als Kriss-One gedraaid alvorens ik twee jaar terug met CHIMP ben begonnen.”

Ik sta nu op de tofste plekken waar ik voorheen nog ver vandaan stond

CHIMP

Hoe zou je het verloop van je carrière tot nu toe beschrijven?

“Als Kriss-One produceerde ik veel muziek en bracht ik geregeld een house/EDM-achtige plaat uit. Rond 2010-2012 had ik leuke samenwerkingen met platen van onder meer Laidback Luke, Gregor Salto en Sidney Samson en ik had een bescheiden dancehitje op een sublabel van Spinnin’ Records. Ik merkte alleen wel dat de frivoliteit van Kriss-One een beetje begon te dalen. Ik was teveel kanten opgegaan met mijn muziek waardoor er niet echt meer een duidelijk beeld was van wat de artiest Kriss-One nu precies deed.”

“Toen ben ik eigenlijk vanuit het niets met CHIMP begonnen. Op ADE een paar jaar terug draaide ik in club NYX per toeval een urban/hiphop set, iets wat ik nog nooit gedaan had en dat beviel me heel goed. Dus daar wilde ik meer mee doen en toen ben ik de act CHIMP gestart.”

“In het begin kreeg ik wat openstaande spots op kleine feestjes. Toen werd ik ineens meegenomen door toffe concepten als Rewind Amsterdam, Daisy en Dolle Dansjes. Na 2,5 jaar sta ik nu op de tofste plekken waar ik voorheen nog ver vandaan stond. Daar moet ik mijn boekingskantoor MooveXXL ook even de props voor geven! Verder doe ik nu met CHIMP precies wat ik graag wil en wat ik denk dat goed is. Tot nu toe werkt dit heerlijk!”

Mijn sets zijn een stuk energieker geworden dan toen ik net begon

CHIMP

Heeft de ontwikkeling als artiest ook je persoonlijke ontwikkeling beïnvloed?

“Zeker wel. Het grappige is dat ik als jong ventje ben begonnen met draaien op mijn zolderkamertje met wat vinyl platen, twee goedkope draaitafels en een krakend mixertje. Ik vond kneiterharde hardstyle en hardcore helemaal top! Naarmate ik in de clubs ben gaan draaien ben ik dat steeds minder tot niet gaan draaien. Dus werd het allemaal wat minder hard en ging het richting de house wat even later dus EDM werd. Uiteindelijk werd dat ook weer te hard/eentonig en dus sta ik nu voornamelijk R&B en hiphop te draaien.”

“Dus naarmate ik ouder word, hoe rustiger de muziek is geworden, die ik draai. Dat is best geinig om te constateren.” Lachend: “Over tien jaar ben ik dus radio-dj bij 4FM en draai ik alleen maar Bach en Mozart.”

“Verder heb ik in de jaren van het dj’en enorm veel ervaring opgedaan. Daardoor vind ik het tof om niet zomaar een dj-set weg te geven maar ik wil graag een power set weg geven met heel veel energie en technische trucs zodat ik niet alleen mezelf maar ook het publiek bezighoud. Dus in dat opzicht zijn mijn sets wel weer een stuk energieker geworden dan toen ik net begon.”

Wat is je mooiste gig ooit?

“Er zijn ontzettend veel toffe gigs geweest. Als ik daar uit moet kiezen dan steken er toch wel 3 bovenuit. “Enerzijds mijn afsluit-set op We Are Electric van afgelopen zomer op de Smerrig-stage. Dat was echt super vet. Daarnaast: mijn gig in de Paradiso in Amsterdam van afgelopen november.”

“Maar de absolute nummer 1 was mijn gig op Mysteryland van afgelopen jaar! Als jong menneke was dat één van de eerste grote festivals waar ik als bezoeker heen ging. Die stond dus echt met stip bovenaan mijn bucketlist als dj. Ik was daarom ook echt mega blij toen ik het nieuws kreeg dat ik daar mocht draaien. En het was nog magischer dan magisch! Zo vet!”

 


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

Wat zijn je favoriete genres naast je eigen stijlen?

“Ik luister, naast dat ik mijn playlisten up to date houd en mijn producties maak, niet veel van de muziek die ik zelf draai. Misschien komt dat omdat ik die toch al genoeg hoor. In de auto luister ik bijvoorbeeld voornamelijk naar Michael Jackson en Queen. Ik luister daar eigenlijk al van kleins af aan naar. Verder vind ik het echt heerlijk om, als ik ’s nachts terugrijd van een gig, even mee te schreeuwen met de muziek van André Hazes. De oude Hazes wel te verstaan. Dat houdt me ook wel een beetje wakker dan, haha.”

Liever een groot festival of kleine club?

“In eerste instantie zou ik een kleine club zeggen. Omdat de intieme sfeer die je daar kan creëren echt zo super vet en uniek kan zijn. Daar doe je het voor! Alleen ik vind het juist wel een uitdaging om deze sfeer op een groot podia te creëren tijdens zo’n festival. Volgens mij is me dat ook wel een aantal keer gelukt dus dan ga ik toch eerder voor de uitdaging en dus het grote festival.”

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

“Ik heb wel een aantal dj’s die mij hebben geïnspireerd of nog steeds inspireren. Ik let dan vooral op de dj’s die technisch enorm goed zijn. In de eclectische hoek zijn dit vooral Chuckie, Irwan en DNS. Technisch zulke mega bazen! Daar kan ik echt nog heel veel van leren. Ik denk dat dit ook wel een voornemen is voor 2020.”

“Als ik naar dj’s kijk of luister die nu buiten mijn eigen genre draaien dan ben ik vooral onder de indruk van Benny Rodrigues, Roger Sanchez, Darkraver en Laidback Luke. Die gasten hebben ook een techniek om daar een ringetje te halen.”

CHIMP

Ga je zelf nog veel uit of bezoek je festivals/clubnights?

“Ik sta ieder weekend vrijdag en zaterdag in verschillende clubs en festivals mijn sets weg te geven. Ik ben inmiddels niet de jongste meer en ik heb al meer dan 13 jaar een prachtige vriendin en twee prachtige dochters van 4 en 2 jaar, dus als ik een avondje vrij ben dan vind ik het vooral fijn om met hen mijn tijd door te brengen. Dat kan ook wel eens uitlopen tot een lekker borreltje met mijn vriendin in de stad! En om de zoveel tijd een drankje met mijn vrienden. Maar ik vind het helemaal niet vervelend om lekker thuis op de bank een filmpje te kijken als ik een avondje niet hoef te draaien.”

Heb je nog een ultieme droom of concrete ambitie?

“Na Mysteryland is het tijd voor nieuwe dromen. Een specifiek festival heb ik voor nu niet meer. Ik denk wel dat het een hele opgave wordt om dit afgelopen jaar te verbeteren. 2019 was eigenlijk één grote rollercoaster van toffe gigs en toffe momenten. Mijn ambitie voor de toekomst is mezelf blijven ontwikkelen als dj. Ik heb bijvoorbeeld nu een jaar wat ‘rare trucjes’ gedaan tijdens mijn set. Het komend jaar moeten er weer andere trucjes bij komen waarmee ik mensen kan blijven verbazen!”

 


 

CHIMP

Instagram

 

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance community's onder de loep...

Nagenieten van Koningsdag: herbeleef de sets van o.a. de Streamers en 538 Koningsdag

Hoewel dit al de tweede Koningsdag is die we thuis moeten vieren, hebben Supersized Kingsday, de Streamers en 538...