maandag, december 4, 2023

SCOUTCAST: The Engine zet tweede track ‘Shapes’ online

-

Home » Genres » House » SCOUTCAST: The Engine zet tweede track ‘Shapes’ online

In de rubriek ScoutCast zet This Is Our House de spots op een zuidelijke act die we gescout hebben vanwege een bijzonder muzikaal wapenfeit. In deze tweede editie: The Engine.

 

14 april 2017: terwijl Jeff Mills’ ‘Changes Of Life’ door Club Smederij knalt, sommeert een bezielde Floris Oostendorp het publiek om het podium op te komen. Het einde van techno-concept Machinekamer is daar, maar niet voordat het dak er nog een keer volledig af gaat.

Floris lijkt ervan te genieten, wetende dat het hier niet zal eindigen. Samen met Maurice Scholten, de andere helft van dj-duo The Engine, heeft hij nog genoeg ideeën en concepten op de plank liggen.

Na een succesvolle vijfde editie van hun eigen feest Estudio Loco! komen ze nu met hun tweede track ‘Shapes’ (onderaan dit artikel te beluisteren) en laten ze zien dat techno door hun bloed stroomt.

Machinekamer

Eerst maar eens eventjes een kleine recap: het is 2016 als Floris en Maurice debuteren bij de Koningsnacht-editie van Machinekamer. Een behoorlijk debuut, want de twee openen voor Reinier Zonneveld en Juan Sanchez.

Waar Maurice zich pas later bij het Machinekamer-collectief voegt, is Floris een oudgediende. “Ik ben gewoon als posterplakker begonnen, via een berichtje op Facebook. Al vanaf het begin was ik erbij, ik was letterlijk de tiende bezoeker van Machinekamer.”

“Op een gegeven moment had ik een aantal vragen en opmerkingen over de organisatie die ik aan een stagiair stelde, maar die vond het allemaal te moeilijk. Toen heb ik een gesprek gehad met de baas van Qanvas, Joep van Gorp. Die eigenlijk meteen zei: ‘Kom het maar regelen! Jij zegt dat deze dingen beter kunnen, dus doe het maar’.”

Een kans die hij met beide handen greep. “Toen de avond met Sandrien, de eerste dj die ik heb geboekt, uitverkocht, was Joep om. Daarna heb ik de ruimte gekregen om mijn eigen visie los te laten op Machinekamer, voor zowel de promotionele- als programma-kant.”

Groeiproces

Voor Maurice begon de betrokkenheid in de house- en techno-scene wat later. Waar Floris veel ervaring opdeed in de organisatie onder de parasol van Qanvas, besteedde zijn partner in crime veel tijd aan het leren draaien.

“Toen ik Floris leerde kennen (in 2015) was ik echt net bezig met draaien”, vertelt Maurice. “Ik ging veel naar feesten, vond de scene vet en ben gewoon zelf muziek gaan verzamelen. Puur uit hobby heb ik op een gegeven moment mixjes op Soundcloud gezet en heb ik me bij de studenten-tennisvereniging aangemeld voor een dj-contest. Dat was mijn eerste dj-ervaring: met een laptop en zweethandjes niet naar het publiek durven kijken, omdat ik alleen maar bezig was met de vraag welk knopje ik in moest drukken.”

Als je gaat schilderen leer je veel van het eerste schilderij, maar het is nooit je mooiste schilderij

The Engine

“Een tijdje later hoorde ik dat Sam van Nieuwamerongen, die ik persoonlijk ken, bezig was met de opening van Gin Fizz en dat hij lokale dj’s zocht. Ik heb 2 mixjes opgestuurd en werd vervolgens uitgenodigd om te komen draaien. Bijna een jaar lang draaide ik een keer per maand een all-nighter, daar heb ik veel van geleerd. Vervolgens leerde ik Floris kennen en startten we met The Engine.”

Focus

Sinds de ontmoeting tussen de twee Tilburgers is er veel gebeurd: Machinekamer stopte in april van dit jaar, in mei zag Estudio Loco! (gericht op studenten) het licht en The Engine is ondertussen ook nog bezig met het maken van nieuwe platen.

Maurice: “De eerste plaat die we online hebben gezet, ‘Planets’, is niet getekend op een label. We wilden eerst een signaal geven dat we naast draaien ook bezig zijn met eigen producties. Dat heeft de volle focus op dit moment. We zijn al langer bezig met het maken van muziek en hebben nu het punt bereikt dat we onze tracks goed genoeg vinden om uit te brengen. Het is een proces dat zich ontwikkelt. Ik zeg altijd tegen Floris of andere mensen: als je gaat schilderen leer je veel van het eerste schilderij, maar het is nooit je mooiste schilderij. De volgende stap is nu om labels te strikken en tracks uit te gaan brengen.”

>> Zie ook ScoutCast: Tunnelvisions presenteert debuutalbum Midnight Voyage <<

Floris vult aan: “We hebben een bepaalde range van muziek en hoe we produceren staat gelijk aan hoe we een avond benaderen. We kijken per avond wat we kunnen brengen, wat voor publiek we voor ons hebben staan en daar gaat onze sound in mee. De stoere sound van ‘Planets’ zit in het hoekje van Machinekamer en vinden we vet. Maar als we net een wat toegankelijkere of juist een hele blije track willen maken, dan kan dat ook.”

Hoewel de jongens van The Engine goed op elkaar zijn ingespeeld en dezelfde richting op kijken, is er wel een duidelijke taakverdeling tussen de twee. “Maurice is echt de mastermind: hij is 90 procent van zijn tijd aan het produceren. Ik ben meestal bezig met het zoeken van tracks, avonden organiseren en contacten onderhouden”, legt Floris uit.


Volg TIOH op Facebook:


Een bescheiden Maurice voegt toe: “We zitten wel vaak bij elkaar om concepten die ik heb gemaakt te beluisteren. Dat vind ik heel prettig, want Floris heeft daar een duidelijke visie over en heeft een goed gehoor. Hij is bovendien degene die pro-actief op mensen afgaat. Zo af en toe stuurt hij me een berichtje dat hij weer met een of andere boeker heeft gekletst. Dan denk ik: ik heb zes uur lang naar een hi-hat gezocht. Ook leuk.”

Shapes

Het lijkt een goede bundeling van krachten te zijn. Nadat The Engine met ‘Planets’ liet horen dat stevige duistere techno tot het spectrum behoort, heeft ‘Shapes’ een hypnotiserende melodie die het ongetwijfeld goed zal doen in hun sets.

Maurice: “Shapes is een plaat die al lang bij ons op de plank ligt. Er zijn veel uren aan besteed, omdat we steeds bleven tweaken. De stem die je hoort is een bewerkte speech van een halve eeuw oud over ufo’s. De bombastische aard van de track is geïnspireerd op ‘146’ van Human Machine. Deze plaat draaiden we als afsluiter bij ons Machinekamer-debuut en pakte het publiek helemaal in. Met Shapes hopen we hetzelfde te doen!”


The Engine

De jongens van The Engine zijn op 18 november te zien bij The Engine & Friends in Gin Fizz. Op 13 december vindt de zesde editie van Estudio Loco! plaats.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...