maandag, december 4, 2023

This Is Our House Live #5: Thomson (video + interview)

-

Home » Biki90 » This Is Our House Live #5: Thomson (video + interview)

De 5e editie van This Is Our House Live draaide rond dj Thomson, alias voor Tom Eele. De Eindhovenaar is al sinds de jaren ’90 actief in de scene, als dj, programmeur en organisator (BLITZ, De Rechter, Funki Bizniz). Op vrijdag 24 maart draaide hij op This Is Our House Live onderstaande set op een geheime locatie in zijn thuisstad. Na de livestream op de avond zelf vind je hier de videoregistratie van zijn set, plus een interview.

 

 

Muziek is muziek, maar als je een bijsluiter zou moeten maken voor deze set, hoe zou je die dan omschrijven?

“Ik vind de omschrijving die Gabriel Ananda geeft aan zijn eigen muziekstijl altijd wel erg treffend en ook passend bij mijn stijl; soulful techno. Het is eigenlijk een combinatie van deep house, tech house en melodieuze techno. En omdat ik al zolang meedraai voel ik ook altijd de morele verplichting om er af en toe een oudere track tussendoor te mixen die minder bekend is dan de geëikte classics. Over het algemeen vind ik de muziek van nu veel beter geproduceerd dan toen maar soms heb je van de tijdloze pareltjes die na 25 jaar nog steeds goed klinken en niet bekend zijn bij het nieuwe publiek.”

Zitten er ook producties van jezelf in?

“Niet van mijzelf omdat ik daar gewoonweg het geduld en de tijd niet voor heb. Wel van een vriend van me, Mischo. In de mix staat een eigen track van hem en een remix van Hale Bob (Der dritte raum). Ik schuif wel vaak aan bij Mischo om te luisteren naar wat hij produceert. Tof om te zien. We hebben ook in de planning om samen een track te maken maar het productiewerk zal dan toch vooral van hem komen. Ik weet wat ik graag hoor en wat goed zou kunnen werken maar hoe je daar komt, dat vind ik lastiger.”

De locatie mogen we nog steeds niet verklappen, hoe heb jij die ervaren?

“Een leuke locatie. Het voelde aan als de plekken waar ik voorheen vaak kwam zoals Decadence in Gent. Lekker ruw en ongepolijst. Ik houd daar wel van. Het is zo’n plek waar je binnenwandelt en geen idee hebt wat de avond je gaat brengen. Die plekken zijn spaarzaam.”

Lekker ruwe en ongepolijste locaties, ik houd daar wel van

Thomson

De wat oudere partygangers in en rond Eindhoven kennen je wellicht nog van Thomson & Niles. Wat is er met je dj-wederhelft gebeurd?

“Met Niels ben ik nog steeds goed bevriend, hoor. Hij is designer net als ik en wij zien elkaar nog geregeld. Alleen heeft hij zijn platentas aan de wilgen gehangen. Als dj was ik er zelf ook een paar jaar tussenuit, tot dat ik uitgenodigd werd bij La Fête om te komen draaien op mijn oude stek, De Rechter. Dat smaakte naar meer en ik pakte eigenlijk vrij snel de draad weer op.”

Hoe en wanneer ben je ooit de (dance)muziek in gerold?

“Dat was ook met Niels. Wij zochten een spot om te draaien maar als ‘nieuwe’ dj kom je erg lastig binnen in een scene. Omdat we destijds nergens tussen kwamen besloten we toen ons eigen feestje te organiseren, dat werd BLITZ. Rob van der Ploeg, voormalig eigenaar van De Rechter, gaf ons de kans om ons te bewijzen en dat hebben we gedaan.”

“De eerste edite van BLITZ, met onder andere Brian S en wijzelf, was in rap tempo uitverkocht en een groot succes. En toen werden we in eens overal gevraagd. Later ben ik ook de muzikale programmering gaan verzorgen voor De Rechter. En als je eenmaal een netwerk hebt dan is het ook makkelijker om ergens binnen te komen.”

Je hebt, binnen dan wel buiten het duo, al behoorlijk wat vlieguren achter de decks gemaakt. Wat waren tot nu toe hoogtepunten voor je?

“Ik vond het super om afgelopen zomer op de Ants stage op XO Festival te staan. Maar iedere boeking bij Extrema was een ervaring op zich. Zij gaan zo goed met hun gasten om dat maakt zo’n festival nog specialer dan het al is.”

“Bij Dance Valley gingen ze daar toch heel anders mee om. Alhoewel ik het daar wel weer heel speciaal vond om samen met Loco Dice en Judge Jules in te checken en in een golfkarretje te stappen op weg naar onze stages. In De Rechter staat me in het bijzonder de avond met Layo & Buschwka bij, die was volstrekt bizar. Maar in die tijd waren er veel mooie avonden daar.”

“En meer recent is ieder Funki Bizniz-feestje weer letterlijk een feest om naar uit te kijken. Een toffe zaal met ervaren publiek waar je de vrijheid hebt om te draaien wat je wilt.”

>> Zie ook – Funki Bizniz royaal op repeat: roemruchte club leeft voort <<

Thomson

Naast draaien op diverse events ben je ook als resident en programmeur actief voor Funki Bizniz. Hoe ervaar je dat?

“Ik heb dat eigenlijk altijd gedaan. Eerst voor Blitz, daarna voor De Rechter en nu bij Funki Bizniz. Maar bij Funki Bizniz ligt veel meer de nadruk op dat we de klus samen klaren. We hebben samen een idee over de avond en zetten dat ook echt samen neer. Van begin tot eind.”

“Draaien op je ‘eigen’ feestje is zowel vertrouwd als beladen. Je bent met van alles tegelijk bezig en je verwacht veel van je zelf en ook van de ander. Dat maakt het wel eens lastig om je op je set te concentreren. Maar als het gaat zoals gepland dan is dat ook extra tof.”

Waar of uit wie haal je je inspiratie?

“Qua organisatie kijk ik erg op naar Ants. Ze kunnen een (semi)underground geluid zo verkopen dat het breed commercieel aanspreekt. Dat vind ik knap. Dichter bij huis ben ik onder de indruk van de programmering van Labyrinth in Hasselt. Of Draaimolen Festival in Tilburg. Maar ik vind ook dat Extrema de laatste jaren weer heel erg sterk uit de hoek komt en zichzelf, mede door XO Belgium, opnieuw uitvindt met een interessante programmering die oud en nieuw, bekend en onbekend goed combineert.”

“Qua dj’s luister ik graag naar Kollektiv Turmstrasse, Acid Pauli, Rodriguez jr. en Solomun. Maar thuis luister ik eigenlijk meer naar Jazz en Rock, slechts zelden naar house.”

Wat is je ambitie?

“Voor wat betreft het draaien kijk ik gewoon wat er op me afkomt. Ik vind het sowieso tof dat ik na er een tijdje uitgeweest te zijn weer zoveel interessante gigs kan doen. Op 8 april sta ik in Labyrinth club in Hasselt en komende zomer sta ik weer op XO Festival, temidden van een indrukwekkende line-up.”

“Met Funki Bizniz hebben we de afgelopen jaren weer een plekje weten te veroveren in de scene en dat willen de komende tijd versterken. Niet zozeer in frequentie maar wel in kwaliteit en met name totaalbeleving. Dit jaar hebben we weer een zomerse (familie)editie gepland medio juli en een Royaal editie medio oktober.”

“Naast al deze zaken heb ik ook nog eens mijn eigen marketingbureau en een gezin. Dat zijn veel balletjes om in de lucht te houden.”

Zijn we nog iets vergeten aan je te vragen?

“Mijn lievelingskleur: zwart. Huisdier: een hamster.”

 


Thomson

Meer luisteren van dj Thomson? Check zijn Soundcloud-pagina.

De volgende This Is Our House Live is op woensdag 12 april in Gin Fizz Tilburg, met dj Die Grote. Check in op het Facebook-event.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...