maandag, maart 4, 2024

Nieuwe partydrug 4-FA geeft steeds meer problemen

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Nieuwe partydrug 4-FA geeft steeds meer problemen

Steeds meer partygangers krijgen problemen door het gebruik van de nieuwe, ‘legale’ partydrug 4-fluoramfetamine, ook wel bekend als 4-FA of 4-FMP. Dat meldt verslavingsinstelling Novadic-Kentron. Halverwege dit dancefestivalseizoen zijn al bijna zoveel incidenten gemeld als het hele seizoen van 2015. Mogelijk ook met dodelijke afloop.

Recente onderzoeken van collega-instituten Trimbos en Jellinek laten zien dat het gebruik van de nieuwe psychoactieve stof de afgelopen jaren flink is toegenomen.

4-FA als ‘Xtc light’

De effecten van 4-FA zitten tussen die van xtc en amfetamine in. Gebruikers omschrijven het ook wel als ecstasy-light. Recente incidenten wijzen er echter op dat er grote gezondheidsrisico’s zitten aan het gebruik ervan, waaronder hartproblemen en hersenbloedingen.

4-FA is een voorbeeld van een nieuwe psychoactieve stof die qua chemische structuur erg lijkt op de stoffen amfetamine en MDMA (ecstasy). De gebruikers van 4-FA ervaren de effecten als relatief mild. Ze hebben het gevoel betere controle over zichzelf te hebben dan bijvoorbeeld bij het gebruik van MDMA of amfetamine.

Het is zorgwekkend dat in korte tijd meerdere patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis

Dit zou mede de recente populariteit van het middel kunnen verklaren. Het gegeven dat 4-FA niet onder de Opiumwet valt draagt daarnaast mogelijk bij aan het idee dat er geen gevaren zitten aan het gebruik ervan. Nieuwe informatie laat zien dat dit onjuist is.

4FA

EHBO steeds drukker met 4-FA

Naast het gebruik en de samenstelling van drugs monitort het Trimbos-instituut ook ontwikkelingen in acute gezondheidsincidenten die samenhangen met het gebruik van drugs. EHBO-organisaties op grootschalige evenementen en andere medische diensten die zijn aangesloten bij de Monitor Drugsincidenten, hebben binnen korte tijd een flinke groei gemeld in het aantal gezondheidsincidenten na gebruik van 4-FA.

De klachten en problemen variëren van lichte tot ernstige hoofdpijn tot aan hersenbloedingen en hartproblemen.

Charles Dorpmans van Novadic-Kentron, tevens columnist van Our House: “Het is zorgwekkend dat er in korte tijd meerdere patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis na 4-FA gebruik. Vermoedelijk zijn er recent ook mensen overleden na het gebruik van 4-FA, maar nader onderzoek loopt om hier uitsluitsel over te geven.”

>> Zie ook: Partydrugs steeds uitdagender voor gebruiker én bestrijder <<

Onverwachte omslag

Een groot risico aan het gebruik van 4-FA is dat de klachten die gebruikers ervaren in het begin vrij mild van aard zijn, in het bijzonder (lichte) hoofdpijn en een (lichte) verhoging van de bloeddruk, maar onverwacht snel kunnen omslaan in levensbedreigende situaties.

Het Trimbos-instituut raadt het gebruik van iedere drug af, dus ook van 4-FA. Het gebruik van drugs is immers nooit zonder risico’s. Wie na gebruik van 4-FA (stevige) hoofdpijnklachten ervaart, wordt geadviseerd zich direct tot de EHBO van een evenement of de huisarts te wenden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Dutch Dance Talks: wekelijkse talkshow op Clubhouse

'Dutch Dance Talks' is de naam van de nieuwe wekelijkse talkshow van TIOH-hoofdredacteur Mark van Bergen op Clubhouse. De...