Opeens popten ze her en der op bij artiesten in zijn tijdlijn: NFT auctions. Gareth Emery veilde een stuk laserkunst, Ferry Corsten een verzameling artwork en afgelopen week leverde een NFT van een volledig concert van Don Diablo meer dan 1 miljoen euro op. Maar wat ís zo’n NFT eigenlijk, vroeg onze redacteur Erwin Herkelman zich af. Dus dompelde hij zich onder in de wereld van cryptografie, blockchains en Ethereum.
Als we de kenners mogen geloven, staan we met NFT aan de vooravond van een revolutie. Een revolutie die voor de muziekindustrie inhoudt dat het geld weer dáár terechtkomt waar het hoort: bij de artiest. Het blijft dus niet aan de strijkstok hangen van allerlei tussenstations.
Maar zover zijn we nog niet. De NFT-auctions zijn de eerste verkenning voor de meeste artiesten op dit nog vrij onontgonnen gebied.
Wat is een NFT?
NFT staat voor ‘non-fungible token’. Een uniek, niet inwisselbaar item. Vertaald naar de muziekwereld zou je het kunnen zien als de digitale variant van de speciaal voor jou gesigneerde cd van jouw favoriete artiest. Niemand anders heeft het. Waar de authenticiteit van zo’n cd doorgaans goed is vast te stellen, is dat voor een digitale variant een stuk lastiger. Het ‘unieke’ .jpg’tje of .mp3’tje kan oneindig vaak worden verspreid en gekopieerd. En dat allemaal zonder dat je kunt zien of het nou het origineel is of niet.
Bij een NFT wordt dit ‘eigenaarschap’ vastgelegd in en gewaarborgd door een blockchain. Dit is ook de technologie die wij kennen van de bitcoin. In een NFT-auction wordt vervolgens dit eigenaarschap geveild. De koper krijgt daarmee iets unieks in handen en steunt er tegelijkertijd zijn of haar favoriete artiest mee. Een mooie, alternatieve inkomstenbron in deze gig-loze tijd.
Revolutie
Wat dit voor de artiest kan betekenen moet de toekomst nog uitwijzen. Maar de mogelijkheden lijken enorm. In het ideale plaatje stream je je favoriete muziek rechtstreeks van de artiesten zelf. Zij bepalen daarbij welk tarief je hiervoor betaalt.
In het ideale plaatje hangen er bij elke club en elk festival kastjes die de gedraaide nummers rechtstreeks koppelen aan een NFT en direct voor uitbetaling zorg dragen. Dus niet, zoals nu, dat de dj’s zelf hun tracklist moeten doorgeven aan een Performance Right Organisation die vervolgens eens per kwartaal de royalty’s uitbetaalt aan de artiesten waarvan de liedjes voorbij zijn gekomen in de aangemelde sets.

Bezwaren
Bezwaren zijn er ook, met name op milieutechnisch vlak. Iets dat sowieso al om cryptovaluta en blockchains heen hangt. Het kost enorm veel rekenkracht (en daarmee energie) om de validiteit van al die blockchains te checken. De toenemende populariteit van NFT gaat dit niet minder maken. Al lijkt de markt zich hiervan bewust. Een aantal van de platforms dat de NFT-veilingen verzorgt, draagt bij aan natuurbehoudsprojecten en Ferry Corsten (foto boven) maakt bijvoorbeeld een deel van de opbrengsten over naar een organisatie die vecht tegen klimaatverandering.
Een ander bezwaar zit hem in het juridische aspect. Offline heeft het ‘eigenaarschap’ van een NFT nog geen enkele wettelijke waarde. De maker van het stukje artwork of die .mp3 is buiten de blockchains nog steeds de rechthebbende, wát er ook is afgesproken. Maar die afspraak breken heeft uiteraard wel zijn gevolgen voor het vertrouwen en heeft invloed op de veilingen daarná. Er zullen dan ook weinig artiesten zijn die zich daaraan zullen willen branden.
Tot slot
De NFT heeft een enorm potentieel. Niet alleen voor gearriveerde muzikanten en dj’s, maar ook voor de beginnende artiest liggen er kansen. Wel zijn er, met name op juridisch vlak, nog wat uitdagingen te overwinnen. Ook de consument zal er vertrouwder mee moeten raken wil het echt doorbreken als nieuwe inkomstenbron. Maar met de mogelijkheden die de NFT biedt kan het de muziekwereld andermaal op zijn kop zetten.

NFT ook topic Dutch Dance University 2021
De opkomst van NFT’s is dit jaar ook een van de onderwerpen op Dutch Dance University 2021. De tweede editie van de danceconferentie, georganiseerd door studenten van Fontys ACI’s minor Dance Industry, vindt plaats op 22 en 23 april. Meer weten? Binnenkort een uitgebreid item over DDU op TIOH.nl, blijf ondertussen op de hoogte via het Facebook-event.