Maandag 4 oktober, een week na haar overlijden, werd in Eindhoven op bijzondere wijze afscheid genomen van Lady Aïda. Oud-collega’s, vrienden en fans kwamen in de Effenaar bijeen om de ceremonie te bekijken. Het was een middag vol mooie verhalen en herinneringen. Ook werd Aïda’s laatste wens in vervulling gebracht, met de onthulling van haar ‘laatste kunstwerk’. TIOH sprak na het afscheid met een aantal bekenden van Aïda.
In de Effenaar werd de livestream van de afscheidsceremonie van Lady Aïda uitgezonden. De uitvaart vond besloten plaats op een natuurbegraafplaats. Het afscheid trok veel oude bekenden uit het Eindhovense nachtleven aan. Geëmotioneerd maar vol verwondering keek de zaal naar de ‘allerlaatste release’ van de techno-pioneer.

Eindhovens Labyrint
Naast een grote passie voor muziek, droeg Aïda een grote liefde voor kundalini-yoga. Dat is een vorm van yoga waar het ‘bewustzijn’ centraal staat. Het kunstwerk dat Aïda wil achterlaten, moet vooral voor verbinding zorgen.
Dit alles zal samenkomen in een labyrint in het Eindhovense Phillips de Jongh Park. Het moet een plek worden waar mensen elkaar opzoeken en ontmoeten. De link met de stad wordt ook behouden. Naast muziek en spiritualiteit komt er ook wat technologie bij. Tijdens het lopen van het labyrint kan je luisteren naar audio-routes. Een techno-beat, mantra of gesproken woord wijzen je de weg. De keuze is aan de bezoeker hoe hij of zij het wil beleven. Het is nog niet bekend wanneer het labyrint geopend wordt.
Fijne verhalen
Buiten de Effenaar stonden mensen met elkaar te praten over hun verleden met Lady Aïda. Er leek hier weinig sprake van verdriet te zijn. Na elke opgehaalde herinnering, knikte mensen glimlachend en instemmend mee. Maar al te graag deelden de bezoekers hun favoriete momenten die ze met Aïda hebben beleefd. Robert van Woezik, beter bekend als dj Robob, vertelt over hoe hij haar heeft leren kennen.
Van Woezik: “Ik heb haar als heel jong ‘mennekke’ leren kennen in de Sands. Daar was ik al gelijk onder de indruk van de muziek die zij draaide. Toen ze in de Berlage ging draaien, leerde ik haar pas echt kennen. We werden al snel vrienden. In de jaren ’80 en ’90 zijn wij vaak naar Londen geweest om plaatjes te kopen. Daarnaast kwamen wij elkaar ook vaak achter de draaitafels tegen. Met veel dankbaarheid kijk ik daar nu op terug. Ze zal voor altijd een bijzonder plekje in mijn hart hebben!”
Ook techno-dj Peter Entjes, dj Pure, wil graag vertellen over zijn band met Aïda. “Ik ken haar al sinds ’92. Toen kwam ze zich in de oude Effenaar netjes aan mij voorstellen. Vanaf dat moment hebben we vaak samen op het podium gestaan. Hier in Eindhoven maar ook in de Doornroosje in Nijmegen. Ook hebben wij veel met elkaar gereisd. We zijn onder andere samen naar New York, Brussel en Berlijn geweest om op avontuur te gaan. Eigenlijk hebben we vooral veel met en om elkaar gelachen. Ik vind het prachtig dat ze nog iets wil nalaten aan de stad en ik hoop dat het een plek wordt waar iedereen aan haar kan denken”, vertelt Entjes.
Eindhovense kunstenaar Jérôme Siegelaer kijkt terug op een mooie maar soms pittige samenwerking met Lady Aïda. “Twintig jaar geleden werkte ik als video jockey. Ik projecteerde toen beelden op haar dance-avonden. We kregen een klik door die samenwerking. Toch hadden we ook wel felle discussies met elkaar. Voor mij was dit goed want ze heeft mij hierdoor wel echt verder gebracht. Dat ze soms een ‘pain in the ass’ kon zijn, maakte haar een goede partij om mee te werken. Ze heeft echt veel voor mij betekend in die tijd!”
Als laatst wil Angelique Spaninks, directeur van MU Hybrid Art House, graag wat delen over de artistieke kant van haar achternicht. “Wat ik mij voor altijd zal herinneren, is dat Aïda bij ons ‘Soft Beat, Soft Breaths’ heeft gedaan. Dat was een sessie waarbij ze yoga en dance combineerde tot een geheel. Het was magisch! Magisch; zoals Aïda soms dingen magisch kon maken”, vertelt Spaninks.
Lady Aïda
Voor meer informatie over het kunstwerk of over Aïda’s afscheidsceremonie, zie de website van haar stichting Rebelbass.