De Shop in Antwerpen mag weer open. Dat is de uitkomst van overleg tussen de geplaagde evenementenlocatie en burgemeester De Wever. Het goede nieuws komt een dag nadat CD&V pleitte voor een nachtburgemeester in Antwerpen. En is daarmee volgens betrokkenen een snel bewijs dat er inderdaad een structureel overleg moet komen tussen bestuur en uitgaansleven. “Door de groei en herontwikkeling van de stad krijgt de nacht nu klap na klap.”
De Shop (met de clubs Vaag, Roxy en Lima binnen de muren) maakte de heropening vrijdagmiddag bekend. Zaakvoerder Tom Diels spreekt van een ‘verwachte uitkomst’ na een constructief overleg. De evenementenlocatie mag doorgaan op voorwaarde dat ze de parkeeroverlast bij De Shop mee aanpakt.
“Wij hebben het kabinet kunnen uitleggen dat er bij ons geen groot probleem is, bijvoorbeeld in de zin van agressie of drugs. Het is bij De Shop puur geluidsoverlast, als gevolg van parkeerproblematiek. Wij gaan nu op zoek naar een aantal parkeer-zones op afstand, zodat er meer rust in de buurt komt.”
De burgemeester wil Lima, Roxy en Vaag wel over maximaal 3 jaar weg hebben van de huidige locatie aan de Rijnkaai. De gemeente gaat mee zoeken naar een betere plek.
Vlaams nachtleven in zwaar weer
Het rommelt de laatste tijd volop in het Vlaamse nachtleven, in het bijzonder in Antwerpen. This Is Our House bracht vorige week de internationale primeur dat de legendarische club Café D’Anvers de deuren gaat sluiten.
Eerder was al bekend geworden dat de clubs Vaag, Lima en Roxy tijdelijk dicht moesten wegens overlast. In Gent werd club Kompass onlangs tijdelijk gesloten in verband met drugsoverlast. In afwachting van een definitieve uitspraak is Kompass inmiddels weer open, maar de club zinspeelde al op vertrek uit Gent.
Nachtburgemeester?
Net als bij Kompass klagen diverse andere uitbaters van nachtclubs over tegenwerking en/of gebrek aan overleg. Politie treedt volgens hen te repressief op, regels zijn te streng zijn en buurtbewoners klagen te snel over overlast.
CD&V opperde daarom woensdag een nachtburgemeester aan te stellen. Dit als een schakel/overlegorgaan tussen uitgaansleven, bestuur en ordehandhaving.
Het idee van CD&V is naar (succesvol) Nederlands voorbeeld. Onder meer Amsterdam, Nijmegen en Eindhoven (foto boven: Siem Nozza) hebben een nachtburgemeester. Zij zijn op hun beurt van invloed geweest op de aanstelling van collega’s in onder meer New York en Parijs.
De komst van een nachtburgemeester, of althans een structureel overlegorgaan, wordt luid toegejuicht binnen de Antwerpse scene. Bijvoorbeeld door Omar El Benni, ruim 20 jaar werkzaam in het Antwerpse nachtleven en organisator van meerdere events.
Volg TIOH op Facebook:
Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.
Hij stelt: “Overleg op regelamatige basis is essentieel om preventief te kunnen reageren op problematieken die tot overlast kunnen leiden. Zo zou je ervoor kunnen zorgen sluitingen te voorkomen maar ook buurten en organisaties zo te ondersteunen. Compromissen verwezenlijken, dat er niet moet overgegaan worden tot een klacht. Met dit overleg kan er eindelijk naar locaties en buurten gezocht worden om er op lange termijn een vaste stek te realiseren.”
Zoals het de laatste jaren ging in Antwerpen, kan het in ieder geval niet verder, vindt hij. “We hebben een constante verschuiving gekend van clubs, cafés en eventlocaties die door overlast moesten verhuizen. Van de stationsbuurt en de buurt aan de Grote Markt naar Het Zuid, dan weer richting Eilandje.”
Het patroon is steeds het zelfde: “Initiatiefnemers zoeken een locatie in een buurt waar niets te beleven valt, er komen ondernemingen bij, de boel floreert. Waardoor het een hippe buurt wordt en dat de stad en zijn pand-eigenaars enkel ten goede komt. Uiteindelijk kom je dan in een inpasse omdat buurtbewoners beginnen te klagen over nachtlawaai dat uiteindelijk leidt tot het sluiten van het etablisement.”
Een grote stad heeft niet alleen een functie voor wonen, maar ook voor verblijven
Club Publiek
Herman Poupaert, zaakvoerder van Café au Lait en organisator van de gelijknamige feesten, weet daar alles van. Zijn club Publiek werd zo’n anderhalf jaar geleden gesloten na klachten van ‘enkele nieuwe buurtbewoners’. Hij wacht nog altijd op een nieuwe vergunning, een gerechtelijk proces loopt.
Herman: “Het stadsbestuur kiest gewoon steeds snel de kaart van de bewoners, de nieuwkomers, de middenklasse. Niet alleen in Antwerpen overigens, ook in andere Vlaamse steden. De gentrificatie zorgt zichtbaar voor problemen.”
Er moet volgens hem snel een ‘mentaliteitsverandering’ komen: dat het nachtleven als waardevol voor een stad wordt gezien. “Pas op: ik pleit niet voor overlast, maar wel voor een visie dat het uitgaansleven niet alleen maar als overlast wordt gezién. Het verdient gewoon zijn plek. Een grote stad heeft niet alleen een functie voor wonen, maar ook voor verblijven.”
De gentrificatie zorgt zichtbaar voor problemen
Zillion
Samen met Herman verwijst Omar naar het verleden, waarin het er nog wel goed uit zag: “Ik herinner mij dat initiatieven als AB, Prestige, Zillion, Nanno, Strantwerpen ook steeds in woonwijken gevestigd waren. En deze hadden zeker een meerwaarde. Je kon toen over de koppen lopen, restaurants zaten vol en de horeca floreerde.”
Herman: “Twintig jaar geleden zag het er allemaal nog veel beter uit, maar door de groei en de herontwikkeling van de stad krijgt de nacht nu klap na klap.”
Echte burgemeester nog niet ‘om’
Tom Diels van De Shop laat weten dat het idee van de oppositiepartij tijdens zijn overleg met de ‘echte’ burgervader nog niet per definitie enthousiast werd onthaald. “Het kabinet is wel bereid stappen te nemen om overleg te verbeteren. Daar zijn wij zeker voorstander van. Hebben zelf altijd meetings met omwonenden gehad.”
Peter Decuypere, oprichter van onder meer Fuse Brussel en I Love Techno, vreest dat er nog niet meteen een omslag in bestuurlijk denken komt. “Stokken om de nightlife-honden te slaan zijn nu eenmaal heel gemakkelijk te vinden”, post hij op Facebook. “En ik ben er redelijk van overtuigd dat de Antwerpse burgemeester ’techno’ en aanverwanten als ‘niet normaal’ beschouwt.”