woensdag, december 6, 2023

Brabantse nachten zijn lang: ook proef met verruiming in Breda!

-

Home » Uncategorized » Brabantse nachten zijn lang: ook proef met verruiming in Breda!

Als derde Brabantse stad in een jaar tijd is ook in Breda een besluit genomen tot verruiming van de uitgaansnachten. Er komt een proef met langere openingstijden voor dance-evenementen. De aangenomen motie gaat uit van een pilot met vier evenementen die doorgaan tot na 04.00 uur. “Het is een stap in de goede richting.”

 

Het is meteen ook de eerste keer dat een burgerinitiatief direct tot een politiek besluit leidt in Breda. De eer komt op conto van Local Motion. Vier Bredase ondernemers waren onder die naam een offensief voor verruiming van de sluitingstijden gestart.

Local Motion had in september in een petitie gevraagd om ‘verruiming van de uitgaanscultuur’ in Breda, zowel op het gebied van locaties als openingstijden. Die werd veelvuldig getekend en leidde tot een motie, die donderdag werd aangenomen in de gemeenteraad. Diverse partijen zijn de Bredase dance- en clubcultuur daar inmiddels gaan omarmen.

Breda lijkt klaar te zijn voor de toekomst!

VVD Breda sluitingstijden verruiming

Verruiming Tilburg en Eindhoven

De ‘Parel van het Zuiden’ kon niet achterblijven bij steden als Tilburg en Eindhoven. Zeker nu Breda onlangs tot ‘beste binnenstad’ werd gekroond. Begin dit jaar verruimde Tilburg de sluitingstijden, kort daarop volgde ook Eindhoven.

“In Breda zitten we vast aan de huidige sluitingstijden om 04:00 uur”, aldus Billy Zomerdijk, een van de initiatiefnemers, eerder tegen This Is Our House. “Daardoor kunnen we in clubs als De Graanbeurs en de Mezz geen exclusieve dingen organiseren en dat is jammer.”


Volg TIOH op Facebook:


Dat gaat straks veranderen. Zomerdijk heeft er ‘echt zin in’ om met de gemeente aan de slag te gaan om de proef vorm te geven, zegt hij tegen BN DeStem. “Het begint nu pas. We moeten zeker ook met bewoners en andere belanghebbenden overleggen.”

>> Zie ook: Breda, Capital of Dance? <<

D66 Breda sluitingstijden

Trots

Mede-initiator Mauro Boer van Broeikas, een van de bloeiende collectieven in Breda: “Hier zijn we natuurlijk enorm trots op. Het is een stap in de goede richting en we kijken uit naar de gesprekken die volgen. Breda lijkt klaar te zijn voor de toekomst!”

In Tilburg kunnen locaties 8 keer per jaar tot 06:00 uur door. Het feest gaat in Eindhoven 10 keer tot 08:00 uur door. Zomerdijk hoopt dat de clubs in Breda uiteindelijk een nachtvergunning krijgen waarmee ze ieder weekend tot 06:00 uur geopend zijn.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...