woensdag, december 6, 2023

Bredaas festival PROTON verhuist van Electron naar Strand Binnen

-

Home » Genres » House » Bredaas festival PROTON verhuist van Electron naar Strand Binnen

Het klonk als een uitstekende combinatie: technofeest PROTON in het industriële pand van Electron. Toch verhuist het festival dat zaterdag 24 oktober zal plaatsvinden naar een andere locatie in Breda. De Bredase 'kunstreactor' had volgens de organisatie niet alle vergunningen en zaken op orde, dus moet hun PROTON – bron van positieve energie – uitwijken. Het goede nieuws: de beproefde partylocatie Strand Binnen verwelkomt de festivalgangers met open armen.

11846582_896727277029082_8210078808656173716_n

“Ja, we hebben best wat stress gehad”, zegt Jeroen Klein van organisator Trophies Events. “Twee weken voor je feest van locatie moeten veranderen, daar zit je niet op te wachten als organisator. Er bleek een gedateerde gebruiksvergunning op het pand te zitten, met een maximum capaciteit van 450 bezoekers en een sluitingstijd van 23.00 uur.”

“Electron probeert alles op orde te krijgen, maar wij hebben geen zekerheid over het tempo waarmee dit gerealiseerd kan worden. Wij hebben inmiddels 900 kaarten verkocht en willen die mensen niet voor middernacht op straat zetten. Daarom verhuizen we.”

Droomstart

Los van deze tegenvaller noemt Klein het festival een ‘droomstart’ voor zijn jonge evenementenbureau. Samen met Limburger Koen Vaas zette de Roosendaaler begin dit jaar Trophies Events op. Ze studeren allebei Vrijetijdsmanagement aan de NHTV, zoals zoveel organisatoren uit de Bredase dancescene.

‘Breda heeft een levende clubscene, maar veel feesten en clubs programmeren commercieel’

Na 10 maanden kunnen de heren al een volledig festival op hun cv zetten. Eerder organiseerden ze feesten in Roosendaal (Lotje Getikt) en Tilburg (Club Toucana). Momenteel werkt het tweetal ook aan het ‘Het Grote Studentenfeest’ in Breda, waar komende week meer informatie over komt. Voor PROTON werken ze samen met Evotions, bekend van A Day at the Park en 22fest.

Underground

Met het festival duiken ze naar eigen zeggen in een gat in de lokale clubscene. Klein: “Breda heeft een levende clubscene, maar veel feesten en clubs programmeren commercieel. Met PROTON willen we meer de underground belichten, met melodische techno en ook andere kunstdisciplines.”

Zo komen artists Atilla de Hun en Jan Doodle live hun werk maken tijdens het festival. “We vinden het tof en belangrijk om lokale kunstenaars te betrekken bij het festival.”

Op het affiche staan Duitse klasbakken als Gabriel Ananda – al zeker 20 jaar een prominent gezicht in Duitse underground – en Einmusik. Ook komen er veel namen uit de Amsterdamse underground naar Breda, zoals afsluiter Olivier Weiter.

Is PROTON bewust een weekje na ADE gaan zitten? Klein: “We hebben het niet met opzet kort na ADE gepland. Veel dj’s hebben een exclusiviteitsdeal in Amsterdam, dus dat is ook helemaal niet voordelig. Desalniettemin hebben we een mooie, brede line-up, met ook een podium voor lokaal talent.”

Extra kaarten

Dankzij de verhuizing naar Strand Binnen is er meer plek: PROTON kan 125 extra kaarten verkopen in de ‘derde verkoopfase’. Deze tickets haal je hier.

Als de muziek om half twee uit gaat, kun je door naar de binnenstad voor de vrijdag aangekondigde afterparty in De Graanbeurs. PROTON-gangers komen daar gratis binnen.

 

>> Zie ook onze feature over de opkomst van dagfestivals in de koudere maanden: ‘Dansen met je jas aan – festivalseizoen raakt doorgewinterd’

 

PROTON

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...