Club Zino Tilburg keert terug: mét live muziek, zonder afters

-

Home » Genres » Hardstyle » Club Zino Tilburg keert terug: mét live muziek, zonder afters

Het merk Zino was nooit weg – integendeel, met een festival en een reizend party-concept. Maar nu keert de club zelf ook weer terug, in een nieuwe gedaante. Op de plek waar eind 2009 de (vooral in de ochtend) drukbezochte dancezaak in Tilburg afbrandde, opent op 22 januari Zino Live. 

Bijna 6 jaar keek Tilburg tegen ‘de rotte kies van de Heuvelring’ aan. Anderhalf jaar duurde de verbouwing. Nu komt er alsnog een doorstart, onder een andere naam en koers.

Hoewel de naam naar het verleden wijst, wordt het geen afterclub zoals de oude Zino. Wie op zondagochtend nog wilde dansen kon tot aan de brand – oktober 2009 – aan de Heuvelring terecht.

Zino Tilburg Brand

Zino Live heeft een ander concept: livemuziek, entertainment en dance. De troefkaart die de nieuwe Zino uitspeelt is de grootte van meer dan 800 vierkante meter.

Met 14 tappunten, een bar van 30 meter en 350 vierkante meter aan dansvloer is het volgens de uitbaters de grootste horecagelegenheid van de stad.

Festivalgevoel

„De disco- en kroegentijd is voorbij”, vertelt bedrijfsleider Erwin van der Meijs (38). „We willen iets nieuws neerzetten, het gevoel van een festival maar dan hier aan de Heuvelring.”

Op de vroege avond is er livemuziek, dat gaat later op de avond over in dance. „Maar we willen ook dance en live-muziek samenbrengen”, vertelt Van der Meijs.

Zino Live

Onherkenbaar veranderd

Het gebouw is tijdens de anderhalf jaar durende verbouwing onherkenbaar veranderd. Bij binnenkomst staat de bezoeker in de grote zaal, boven is een lounge waar ook van de kleine kaart besteld kan worden. In de kelder zitten de rookruimte, garderobe en het toilettenblok.

„Eigenlijk viel de staat van het pand na de brand best mee”, aldus Van der Meijs. „Het was een gasexplosie, de brand was kort maar heftig. De ramen lagen er uit, het zag hier zwart.”

Het kunststukje betrof vooral de nieuwe voorkant: het pand is opgeknapt in de stijl van de garage die er ooit was gevestigd. Van 1925 tot 1976 was het een garage gespecialiseerd in Amerikaanse sloepen. In die tijd stond er een bezinepomp aan de Heuvelring.

Die naam Zino krijg je er niet meer uit

Zino Live

„We hebben dan ook andere namen de revue laten passeren, zoals Café Garage”, vertelt Van der Meijs. Met een glimlach: „Maar die naam Zino krijg je er niet meer uit.”

“Mensen zullen naar deze locatie blijven verwijzen. Daarnaast is het zonde om een naam, met dertig jaar historie, helemaal weg te doen.”

Dj Francois terug

Het entertainment zit ‘m in de dance-acts, special effects en lichtshow. Daarnaast zijn er (natuurlijk) dj’s, zo is het de bedoeling dat dj Francois (Zoontjes) weer achter de draaitafel komt te staan.

Erwin: „Maar er komen ook goede bands, zangers, zangeressen en aanstormend talent hier optreden.”

Ik ben heel benieuwd hoe het nu weer vorm gaat krijgen

Francois, dé oud-resident van de Zino, had niet meer verwacht dat het zover zou komen. “Ik was verrast, dacht dat het na zoveel jaren over en uit zou zijn. Ik ben heel benieuwd hoe het nu weer vorm gaat krijgen.”

De dj uit Goirle zegt enorm dankbaar te zijn voor zijn tijd bij Zino. “Ik heb daar een geweldige tijd gehad en me flink kunnen ontwikkelen.”

In een eerder interview van Francois met Our House blikte de dance-pionier uit Goirle al uitgebreid terug op zijn tijd in de roemruchte afterclub:

“Er stonden lange rijen voor de deur. Naast de doorhalers had je hier ook de opstaanders; mensen die de heilige zaterdagavond oversloegen en hun wekker zetten om zondagochtend bij ons te komen clubben.”

>> Zie ook: DJ Francois – 25 jaar pionier in Brabant <<

Francois Zino

In etappes open, ook als eetgelegenheid

Vanaf de opening gaat de nieuwe Zino we in etappes open; eerst alleen op vrijdag- en zaterdagavond en de gehele zondag.

Uiteindelijk is de horecagelegenheid de hele week geopend. Vanaf het voorjaar is de Zino ook overdag open als terras en eetgelegenheid.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Kritiek op de coronapas: “Een potentieel gevaarlijke ontwikkeling.”

Het lijkt bijna normaal te worden. Voor de deur van een club of bij de entree van het festival...