maandag, december 4, 2023

Staande ovatie voor D-Sturb in 013: Knallend einde aan het zit-tijdperk

-

Home » Nieuws » Staande ovatie voor D-Sturb in 013: Knallend einde aan het zit-tijdperk

Afgelopen zaterdag was dan eindelijk de audiovisuele show van D-Sturb in Poppodium 013 te Tilburg. Deze dag stond volledig in het teken van één van de vaandeldragers van het populaire platenlabel End Of Line Recordings. Meer nog staan/stonden de (seated) shows symbool voor het einde van het COVID-19-tijdperk en het begin van een nieuw hoofdstuk in onze o zo geliefde (hard)dance-industrie. Huisschrijver Peter de Valck toog naar 013, genoot van één van de laatste zitconcerten en zocht D-Sturb na afloop op.

Foto’s: Simon Nicolai

Voor D-Sturb, zijn fans en 013 was het best een flinke aanloop naar het evenement. Eigenlijk stond dat al in de wintermaanden op de planning. November 2020 werd februari 2021 en die show werd weer verplaatst naar een nader te bepalen datum in de toekomst.

Toen er eindelijk groen licht werd gegeven door de overheid twijfelden alle betrokken partijen geen moment. Iedereen stond te popelen om de audiovisuele show te mogen aanschouwen.

D-Sturb

Zo ook de dedicated fanschare van D-Sturb, die zich deze zonnige, warme zaterdagmiddag in groten getale naar de binnenstad van Tilburg manoeuvreert. De meeste liefhebbers zijn makkelijk te herkennen aan D-Sturb en/of End Of Line T-shirts, petjes en mondkapjes en het overenthousiaste – en misschien wel ouderwetse – feestgedruis.

In de rij bij het evenement worden de kriebels heviger, maar als snel voelt het weer als vanouds. Tickets worden gescand, identiteitsbewijzen gecontroleerd en de bezoekers moeten een negatief testbewijs kunnen overleggen.

Eenmaal binnen in 013 is het de bedoeling dat je vooraf je consumpties bestelt, zodat je vervolgens met deze versnaperingen, inclusief ijsemmer, een tafeltje met twee stoelen krijgt aangewezen. Die staan uiteraard geheel op gepaste afstand van de andere tafels en stoelen.

Bij het betreden van de ‘D-Sturb Dome’ wordt de toon meteen gezet. Een groot audiovisueel scherm met ‘Welcome back’ en een afspeellijst met hardstyle pareltjes als ‘Frequencerz – Rockstar’ en ‘Gunz For Hire – Sorrow’ verwelkomen het binnenstromende publiek.

D-Sturb

Warming-up

De temperatuur in de zaal begint al te stijgen en als MC Nolz met zijn rauwe stemgeluid de supportact aankondigt, klinkt een orkaan van geluid uit de zaal. Hier hebben veel liefhebbers zó lang op gewacht!

End Of Line-protegé Bloodlust heeft de eer om de middag te openen. De 24-jarige Manji Deckers houdt zich absoluut niet in. Eigen werk wordt afgewisseld met collabs en de rauwdouwer laat ruimte voor andere End Of Line Recordings-releases.

Warface – Mash Up 5.0′ mag uiteraard ook niet ontbreken in de ultraenergieke set. Met zijn afsluitende plaat schakelt Bloodlust nog een tandje extra bij. Al met al tekent hij voor een meer dan geslaagde warming-up.

D-Sturb

De hoofdact van de middag en avond is natuurlijk niemand minder dan Jorrit Popkema, die luistert naar de artiestennaam D-Sturb. Er is geen ster in de hardstyle-scene die zo snel rijzende was als die van de artiest in kwestie. De bijna 26-jarige virtuoos heeft al heel wat mijlpalen in zijn tot nu toe glansrijke carrière bereikt. Shows op Qlimax, Supremacy, Defqon.1 Weekend Festival, Intents en een eigen, uitverkochte ‘Live For This’-avond met Warface zijn slechts enkele voorbeelden.

Op deze speciale dag staat D-Sturb garant voor een audiovisuele experience met een tweetal shows. De eerste van 13:30 – 17:00 uur en een avondshow van 18:30 – 22:00. Maar liefst 1,5 uur per show brengt Jorrit zijn uitgebreide discografie ten gehore. En dit alles met een synchronised licht- en geluidshow van topkwaliteit. Een shout-out naar 013 voor het faciliteren!

Vanaf het allereerste moment dat D-Sturb de play-knop induwt, gaat het al zittend los in de zaal. Net als een jaar geleden, toen 013 de knaldrang aanwakkerde met hun seated shows ‘You’re Not Ready‘. Het wordt ook nu voor de bezoekers steeds lastiger om op de stoel geplakt te blijven zitten. Een enkeling kan het dan ook niet laten om toch even te gaan staan om de beentjes te strekken en er een dansje, stampje of hakje uit te gooien. Uiteraard alles binnen de restricties en maatregelen.

Het kan ook niet anders, want D-Sturb zet met tracks als ‘Dance With The Devil’, ‘Partystarter’, ‘World Out There’, ‘Guts To Dance’, ‘Embracing The Madness’, ‘The Last Man Standing’, ‘Feel It’ en ‘I Am Rebirth’ een volgepakt 013 in vuur en vlam!

Backstage

Na de sfeer in de zaal te hebben geproefd, klim ik backstage om de show vanuit een andere entourage te ervaren. Op dat moment draait D-Sturb een nieuwe samenwerking met Radical Redemption (‘Dome Of Drums’), een nieuwe soloplaat (‘Fire & Blood’) en Radical Redemption’s remix van ‘TNT aka Technoboy ‘N’ Tuneboy – Countdown’.

Ik heb een mooi overzicht vanaf het podium op de enthousiaste menigte en de achter de decks losgaande D-Sturb. Jorrit is zichtbaar écht aan het genieten.

Staande ovatie

De tijd vliegt voorbij en als de laatste klanken uit het soundsysteem komen en de lichten weer aanspringen, is iedereen nog in de feeststemming. ‘Jorrit bedankt, Jorrit bedankt!’, klinkt het.

Een evenement in deze setting kost natuurlijk een stuk minder energie. Voor het publiek welteverstaan, want Jorrit moet zich alweer fysiek en mentaal voorbereiden voor de avondshow. Tussen de shows door neemt D-Sturb ook nog de tijd voor een foto en staat hij me te woord.

Jorrit is nog helemaal vol van de matinee-voorstelling. “Wat was dit vet! Ik ben er zonder verwachtingen ingegaan. Vorig jaar heb ik niet opgetreden op zitfeesten, dus ik wist niet echt wat ik kon verwachten. Deze muziek is eigenlijk gemaakt om helemaal uit je plaat te gaan. Nu zit je vastgebonden en ingetogen op je stoel, dus het zal mij, als ik een bezoeker zou zijn, niet echt aantrekken.”

Toch werd het een gave ervaring. “De zaal in 013 is vet en biedt eigenlijk alles. Showelementen, goed geluid, lasers, LED-schermen. Deze combinatie geeft natuurlijk de feeling van een echt evenement en de interactie met het publiek was waanzinnig. Mensen zongen mee en het leek als een ‘normaal’ feest, maar dan met minder mensen en zittend.”

D-Sturb

Toekomstmuziek

D-Sturb zegt zich niet anders te hebben voorbereid dan bij een ‘normale’ show. “Mijn set bepaal ik ter plekke. Daarnaast speel ik in op de wensen en behoeften van het publiek op dat moment. Ik kijk hoe bepaalde tracks worden ontvangen en ik draai natuurlijk mijn nieuwe releases. Het is belangrijk om de vibe aan te voelen.”

“Het is natuurlijk een tijdje geleden dat ik heb opgetreden, maar ik ben absoluut niet kapot. Eerder hyped en ik had zomaar nog anderhalf uur extra kunnen draaien. Gelukkig heb ik straks nog een show. De reacties van het publiek geeft ontzettend veel energie.”

Jorrit heeft tijdens corona sowieso niet stilgezeten. “De afgelopen weken waren zeer productief in de studio, dus er komt weer een aantal releases aan. De party-agenda ziet er ook veelbelovend uit. Als alles weer lekker loopt en alles is weer terug naar normaal, ga ik natuurlijk iets speciaals doen rondom D-Sturb!”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Peter de Valck
Peter de Valck
Creatieve contentmarketeer, energieke evenementenorganisator, socialmediagoeroe, sportfanaat en (Hard) Dance liefhebber, die niet alleen de bal naar de juiste kleur weet te spelen, maar ook het spelen met woorden tot een handelsmerk heeft bekroond. U vraagt, Peter schrijft! Wil jij dat Peter verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle of hardcore releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...