Na 28 jaar stopt Daft Punk ermee, maakte het duo maandag bekend. De Vlaamse techno-pionier Peter Decuypere was medio jaren ’90 de eerste die de legendarische Franse act buiten hun eigen land boekte, op I Love Techno. Hij blikt terug op hun legacy. “Het belang van Daft Punk voor de populaire muziek kan moeilijk overschat worden.”
Welgeteld 500 Franse francs betaalde hij in 1995 voor Daft Punk. Omgerekend: 75 euro. Maar Peter Decuypere zette het duo wel als headliner op de poster van de allereerste I Love Techno in Gent. Want hij wist: dit is goed. ‘Waanzinnig goed’.
Decuypere was destijds ook mede-eigenaar van de Brusselse technoclub Fuse. En daar had Daft Punk twee maanden eerder, augustus 1995, al spontaan op het podium gestaan. Een boeking mocht het nog niet eens heten.
“Ze stonden er onaangekondigd tijdens een avond die we hadden opgezet met het Franse technomagazine Coda, met alleen maar opkomende artiesten uit hun land. Al die acts waren volslagen onbekend en reisden in hun eentje af naar Brussel, ook Daft Punk. Het was hun allereerste keer in het buitenland.”

‘Homework’
Toen Peter ze echter op het Fuse-podium zag (foto boven), was hij direct verkocht. “Dat was waanzin.” Hun legendarische doorbraak-album ‘Homework’ zou pas het volgende jaar uitkomen. “Maar ik heb nog een oude opname van de show in Fuse. Als je daar naar luistert, hoor je dat ze toen al het complete materiaal van ‘Homework’ speelden.”
Na afloop stapt hij lyrisch af op Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo. Toen nog gewoon zichzelf, niet incognito. “Ik zei: ik heb een nieuw event, I Love Techno. Ik wil jullie boeken en zet jullie op de poster tussen Richie Hawtin en Jeff Mills zetten. Zij dachten: ‘WAT???’ Maar wij deden het echt.”

Daft Punk op I Love Techno
Daft Punk herhaalt – tegen een bedrag van 75 euro dus – een sensationeel live optreden in De Vooruit. Als ze daarna internationaal op de kaart komen met hun debuutplaat, straalt dat ook af op I Love Techno. Hun show bij ons was erg belangrijk. “Daardoor zijn we van De Vooruit naar Flanders Expo verhuisd.”
Maar een legacy terug komt er ook, hun eerste echte buitenlandse boeking was omgekeerd ook belangrijk voor het duo. De eerste track van ‘Homework’ is ‘Daftendirekt’, en binnenin het album valt te lezen: ‘Recorded live at a Fuse Party in Gent’. “Klopt deels, want het moest I Love Techno zijn. Maar in Fuse was het allemaal begonnen.”
Crossover
Toen ze echt waren doorgebroken, met sensationele stadionshows en nog meer bepalende muziek, heeft Decuypere verder geen contact gehad. Maar hij zag dat hun legacy almaar groter werd. Met onlangs nog – compleet verrassend – nieuw werk in de vorm van 9 verse tracks van ‘TRON: Legacy‘.
“Het belang van Daft Punk voor de populaire muziek kan moeilijk overschat worden. Ze hebben ervoor gezorgd dat liefhebbers van ‘serieuze muziek’ zoals rock, onder wie ook de journalisten uit dit segment, ook naar deze nieuwe crossover ging luisteren.”
Het complete plaatje straalde ondertussen grote klasse uit, aldus Decuypere. “Op hun album stond wel ‘Homework’ maar knutselwerk uit de huiskamer was het allesbehalve. Die tracks zijn zo kloppend geproduceerd, net als hun shows en hun marketing – denk aan de act met helmen. En ze strooiden natuurlijk met goeie, dansbare muziek die uiteindelijk ook opgepakt is door artiesten als Kanye West en The Weeknd. Chapeau.”