donderdag, januari 27, 2022
HomeNieuwsRecreatieve gebruiker drugs wil regulering, geen criminalisering

Recreatieve gebruiker drugs wil regulering, geen criminalisering

-

De recreatieve gebruiker van drugs ziet aanzienlijk meer heil in regulering of legalisering dan in criminalisering. Door het nemen van een pilletje of snuifje, voelt hij zich niet verantwoordelijk voor het in stand houden van de misdaad, zoals justitieminister Grapperhaus stelt. Dat blijkt uit een landelijke enquête van This Is Our House onder ruim 320 respondenten. Daarin riep dit platform de recreatieve gebruiker op om mee te discussiëren in het momenteel sterk gepolariseerde drugsdebat in Nederland.

 

Tekst + infographic: Anne-Claire Le Sage

 

- Advertisement -

Het is voor het eerst dat uitgaansliefhebbers op zo’n grote schaal zijn bevraagd over hun mening over de drugsproblematiek. De enquête van This Is Our House werd ondersteund door Poppi Amsterdam, Novadic-Kentron en MedEvent.

Zo’n 85% van de respondenten gebruikt harddrugs op een festival en 47% tijdens het uitgaan in bredere zin. 45% gebruikt maandelijks harddrugs, 29% eens per half jaar en 7% gebruikt wekelijks.

Mensen willen zich nou eenmaal benevelen. De war on drugs is politiek, en zinloos

Volgens de ondervraagden is een compleet drugsvrij event een illusie. “Het hoort nou eenmaal bij de feest-ervaring”, aldus een van de (anonieme) geënqueteerden.

Zij associëren harddrugs met plezier en gezelligheid en zien het gebruik op feesten dan ook niet als een probleem. Slechts 5% geeft aan ooit een negatieve ervaring te hebben gehad met harddrugs. Alcohol schijnt juist de sfeer-killer te zijn.

Dance en Drugs enquete respondenten

Reactie op stigmatisering Grapperhaus

TIOH vroeg de respondenten ook wat ze vinden van de aanpak van minister Grapperhaus. Als het aan de justitie-bewindsman ligt, moet er harder worden opgetreden tegen recreatief gebruik. Hij is van mening dat iedereen die wel eens een xtc-pil neemt of een lijntje coke snuift criminelen financiert.

69% van de ondervraagden kan zich niet vinden in de uitspraak van Grapperhaus. Ze zijn van mening dat criminalisering de bevolking niet beschermd en alleen maar voor meer schade en stigmatisering zorgt. Slechts 15% denkt dat Nederland de war on drugs nog kan winnen.

“Ik ben niet verantwoordelijk voor een systeem dat niet werkt”, aldus een van de ingevulde motivaties. “Mensen willen zich nou eenmaal benevelen. De war on drugs is politiek, en zinloos.”

Opiumwet na 100 jaar mislukt

Na ruim 100 jaar heeft de Opiumwet niet de gewenste resultaten opgeleverd, mag worden geconcludeerd. Zo is het gebruik van harddrugs toegenomen, net als de omvang van het aanbod. Vooral onder uitgaanspubliek.

De Nederlandse politie ziet ondertussen de drugscriminaliteit toenemen. Ook zijn de gezondheidsrisico’s van harddrugs groter en kampen inwoners van vooral de zuidelijke provincies met drugsoverlast en vervuiling.

Overheden blijven voortbouwen op een gedachtegoed waarin harddrugs en de bijkomende criminaliteit tegen elke prijs bestreden moeten worden en spreken onder andere de gebruiker hierop aan.

 


Voordat je verder leest…

Hopelijk waardeer je onze content. Die is gratis maar niet goedkoop. Journalistiek is vakwerk. De inkomstenbron om die uit te financieren is door de coronacrisis echter flink aangetast. Jij kunt ons indirect helpen, door ons bereik mee te vergroten. Hoe? Volg onze socials en wijs ook muziek-liefhebbende vrienden op onze Facebookpagina en Instagram! Likes, shares en comments bij onze content helpen eveneens. We hebben ook een wekelijkse nieuwsmail. Alvast bedankt!


 

D66 opent juist de discussie over het legaliseren en reguleren van onder andere XTC en MDMA, als de enige reële oplossing. Hierdoor zou er zicht op de markt komen en weet men wat voor stoffen er in de harddrugs zitten. Onder de hashtag #ikmaakmedrug roept D66 samen met mensen uit de wetenschap, advocatuur, verslavingszorg, mediawereld en dancescene op tot een andere drugsaanpak.

Gebruikers zien potentie in het manifest. Van de respondenten is 66% van mening dat minder schadelijke harddrugs zoals XTC en MDMA beschikbaar moeten worden gesteld. 22% vind dat alle harddrugs genoemd op Opiumlijst 1 (waaronder cocaïne en GHB) beschikbaar moeten worden gesteld. Mits er voldoende voorlichting wordt gegeven. Hoe die drugsaanpak er precies uit komt te zien, is voor sommige echter nog onduidelijk.

Het is een uitlaatklep om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur

EEN GREEP UIT DE GESCHREVEN ANTWOORDEN/MOTIVATIES OP DE VRAGEN:

1. Wat zijn jouw ervaringen met harddrugs?

“De leukste feestjes zijn die met drugs op. Het is een uitlaatklep om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, leven in het hier en nu.”

“Op alle feesten waar ik gebruikt heb, had ik toch die extra energie en vibe met mijn vrienden. Ook maak ik zo meer praatjes met onbekenden waaruit zelfs nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. Drugs voegt voor mij op deze manier veel toe.”

“Ik heb geen slechte ervaringen gehad omdat ik weet wat ik gebruik. Je kunt overigens ook niet alle ‘harddrugs’ niet over één kam scheren.”

“Het vergroot de feestvreugde. Ik ga vrijwel uitsluitend naar hardcore feesten en het is niet te beschrijven hoe goed en gezellig de sfeer daar is. Natuurlijk komt dat niet alleen door de drugs. Ondanks het hoge drugsgebruik, is de sfeer top en er zijn vrijwel nooit incidenten. Dat moet toch iets zeggen.”

“Over het algemeen een positieve ervaring met drugsgebruik. Alleen bij het gebruik van drugs die gevoelens van geluk vergroten, gaat het soms mis of moet ik bijvoorbeeld overgeven. Vaak als ik deze in een te drukke omgeving gebruik, voelt het alsof ik te veel prikkels binnen krijg. Dan wil ik mezelf afzonderen en het ‘uitzitten’. Ook heb ik erg veel last van de ‘dip’ de dagen erna. Dat is het me niet waard. Daarom kies ik er vaak voor om deze drugs links te laten liggen.”

© Wendy Wei; Pexels

2. Een feest zonder drugs bestaat niet

 “Drugs horen bij de festival-ervaring.”

“Iedereen mag het echt lekker zelf weten wat hij doet. Ik ben liever omringd door 3000 mensen met een pil op, dan 3 met alcohol.”

“Alcohol stroom met liters tegelijk uit de taps. Waarom zou dit de enige toegestane drug mogen zijn op festivals terwijl mensen zich agressief gaan gedragen, seksueel zich niet kunnen inhouden , of zo veel drinken dat ze niet meer kunnen lopen?”

Het ultieme gevoel blijft altijd aantrekkelijk, zelfs met gevaar

“Het is prima mogelijk om zonder drugs te feesten. Maar de meeste muziek evenementen worden gezelliger met bijvoorbeeld drugs.”

“Onzin. Het is een kwestie van mindset en sociale norm. Als het om je heen normaal is om te gebruiken dan word je eerder over de streep getrokken om het ook te doen. Door mensen te laten zien dat feesten ook leuk kan zijn zonder drugs zullen mensen misschien eerder drugs laten liggen. Ik heb het idee dat mensen drugs nodig hebben om in contact te komen met dat deel van hunzelf of om los te komen. Dat mensen bang zijn hun ware identiteit te laten zien. Triest eigenlijk.”

3. Laat je je drugs testen?

“Nee, het is toch rommel, of ik het nou test of niet.”

“Ik zou het eigenlijk wel moeten doen, maar ik ben nooit de persoon die het koopt. Ik krijg het pas op het moment dat we al onderweg zijn of op het festival terrein zijn.”

“Vaste dealer, altijd goed.”

“Om heel eerlijk te zijn; ik koop ze via een vriend. Ik vertrouw hem erop dat ‘ie weet wat ‘ie doet.”

Pillentest

4. Moet de mens tegen zichzelf in bescherming worden genomen?

“Er is hier een enorme nuance, aangezien sommigen echt hun eigen grenzen niet kennen. Ik vind dat mensen tot op een bepaalde hoogte voor zichzelf kunnen zorgen.”

“Sommige mensen wel, maar ik vind de vrijheid van het individu prevaleren. Daarnaast worden we niet in bescherming genomen tegen onszelf op het gebied van uitlaatgassen, werkdruk, etc, dus daarom nu wel? Het is belangrijk dat er goede informatie beschikbaar is en mensen zich kunnen inlezen voor ze iets gebruiken.”

“In bepaalde mate zeker. Maar mensen moeten nog wel een gevoel van autonomie en keuzevrijheid hebben. Toch mag je van mensen niet verwachten dat zij altijd de juiste keuzes kunnen maken. Wetten, regels en beperkingen zijn er nodig om een goede samenleving te hebben.”

“Het ultieme gevoel blijft altijd aantrekkelijk, zelfs met gevaar.”

 

5. Zijn recreatieve drugsgebruikers medeschuldig aan drugscriminaliteit?

“Ik denk dat je het probleem niet moet afschuiven op de gebruikers, maar bij de oorzaak, dus het aanpakken van de criminelen in plaats van jonge mensen die plezier willen hebben op een feestje.”

“Door dingen illegaal te maken bescherm je de bevolking niet. Het zorgt alleen maar voor meer schade en stigmatisatie waardoor mensen minder makkelijk geholpen kunnen worden als ze een probleem hebben.”

Ergens zit er natuurlijk een heel klein ‘puntje’ waarheid in

“Ik vind dat je alleen keuzes kunt maken als je juist geïnformeerd bent. Dit soort uitspraken helpen daar niet bij.  Hierdoor worden gebruikers gestigmatiseerd en is het misschien ook lastiger om ‘gezond’ en ‘verstandig’ te gebruiken.”

“Ergens zit er natuurlijk een heel klein “puntje” waarheid in. Zolang er vraag is, is er aanbod. Maar als individu ben je nog geen druppel op een gloeiende plaat.”

“Feitelijk heeft hij natuurlijk wel ergens gelijk. Echter het feit is ook dat er zoveel mensen plezier aan beleven dat je je ook kunt afvragen of je er niet op een andere manier mee om zou moeten gaan.”

 

ikmaakmedrug 

6. Kan de Nederlandse politie de ‘war on drugs’ nog winnen?

“Momenteel is het erg lastig omdat er te weinig mankracht is. Als er handigere systemen komen en meer mensen bij de politie komen, denk ik dat het zeker mogelijk is.”

“Als mensen willen gebruiken, doen ze dit toch wel. Drugsgebruik is in zekere mate al ‘gewoon geworden’. Niemand kijkt er van op als je op een festival wat gebruikt. Ik denk dat het niet meer als winnen of verliezen gezien moet worden.”

“Dat is al lang verloren. Recreatief drugsgebruik zit nu eenmaal in de Nederlandse samenleving. Je kan de criminelen aanpakken, maar de vraag naar drugs blijft.”

 

7. Is het legaliseren en reguleren van harddrugs beter dan verbieden?

“Ja, maar de overheid moet de productie niet zelf gaan doen. De drugsindustrie is een van de grootste in Nederland waarin dagelijks enorm veel mensen werkzaam zijn. Deze mensen hebben jarenlang ervaring in dit werk, hetzelfde geldt voor cannabis. De overheid zal dezelfde kwaliteit nooit zelf bereiken, tenzij er sprake zal zijn van een samenwerking.”

“Echt een lastig dilemma. Snap de gezondheidsrisico’s maar ook het genot van het gebruiker. Helemaal legaliseren klinkt opzicht goed. Dan weet je veel beter wat je koopt en wat het doet. Ook voorkomt het criminaliteit en afvaldumpingen. Alleen moet je wel speciale (goed beveiligde) winkels hiervoor hebben. In de trant van tabakszaken zeg maar.”

“Legaliseren gaat ver, maar lijkt wel een optie om het “veiliger” te maken. Probleem is: hoe verdeel je het? Zet de overheid er een limiet op, hoe hoog ligt dat limiet? Of mag je onbeperkt drugs afnemen en gebruiken? Hoeveel wordt er door de aanvrager zelf gebruikt en niet doorverkocht? Hoeveel gaat er naar het buitenland geëxporteerd worden? Op deze vragen heb ik in ieder geval geen antwoord, want het is een moeilijke kwestie.”

“Goede vraag. Ik denk altijd nog goede voorlichting, festivals een andere insteek laten hebben en een voorbeeldrol innemen. Eventueel de legalisatie van de minder schadelijke harddrugs zoals MDMA en paddo’s. Paddo’s zijn nota bene natuurlijk. Als alcohol nu op de markt zou komen zou het ook als harddrug worden bestempeld. Binnen de drugsproblematiek spelen vraag en aanbod natuurlijk een grote rol. Door ook te kijken naar de vraag en de vraag minder groot maken, kan je denk ik het aanbod en de problematiek terug dringen, maar ik ben geen expert.” 

 


Dance en Drugs

SERIE DANCE & DRUGS

Dit is het openingsartikel van de serie DANCE & DRUGS. Daarin belicht This Is Our House het Nederlandse drugsdebat van alle kanten. In deel 2, volgende week: de drugswatcher. We interviewden Charles Dorpmans (Novadic-Kentron), die zijn carrière begon toen house doorbrak en nu, ruim 30 jaar laten, bijna met pensioen gaat. Hij maakt samen met ons de balans op.

TIOH wil iedereen bedanken die heeft deelgenomen aan het onderzoek.

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Dutch Dance Talks: wekelijkse talkshow op Clubhouse

'Dutch Dance Talks' is de naam van de nieuwe wekelijkse talkshow van TIOH-hoofdredacteur Mark van Bergen op Clubhouse. De...

Dance & Drugs: Recreatieve gebruiker neigt meer naar psychedelica in coronatijd

Partydrugs als XTC en amfetamines maken in de coronatijd ruimte voor meer psychedelische drugs als ketamine en 2CB. Waar...