donderdag, december 7, 2023

De Bron wordt ‘ondergeschikte’ pop-up club in Eindhoven

-

Home » Biki90 » De Bron wordt ‘ondergeschikte’ pop-up club in Eindhoven

De 5e stad van het land zonder vast house- en techno-honk? Het ongeloof was groot en terecht, maar gelukkig van korte duur. Nog deze decembermaand krijgt Eindhoven weer een club, al is het op pop-up-basis: De Bron. Gewoon weer aan het Stratumseind, een eindje verderop dan waar Arcade eerder dit jaar de deuren sloot. In het pand van (hiervoor) Bongo Beach en (nog verder terug) Club 5611 gaan Gianni Jorissen en creatieve kornuiten poetsen in plaats van lullen. Divers qua programmering en vooralsnog tijdelijk van karakter. Maar met heel veel geloof, legt de drijvende kracht uit. “Eén niche bedienen is misschien nu nog te moeilijk hier.”

 

Alles begint bij realisme, legt Gianni Jorissen uit. Hij verwijst naar de naam van zijn club. “Een zwak stroompje waar iets groots uit ontstaat, dat zie ik als de functie van De Bron. Een plaats die zich ondergeschikt stelt aan het laten opleven van de nachtcultuur in Eindhoven.”

De Bron is voor hem ook: een veilige haven, na een aantal jaar altijd maar jagen op locaties met eigen events. Gianni is (mede-)organisator van Nachtdieren, Vieze Vrienden, Planet Chrome, Donker en Hardstyle Eindhoven. Samen met vrienden zette hij ook het Cassette Festival op.

Culture/CLUB

“Maar met De Bron is er voor mij nu een echt wapenfeit in de stad waar ik al zo lang bezig ben, en hopelijk ook een kans om kleinere projecten als culture/CLUB mee op te starten.”

Culture/CLUB vormde de try-out in het pand. Een week lang was het open rond de Dutch Design Week, met onder meer een audiovisuele performance, 3 optredens en 4 clubavonden.

Want in De Bron is ook de mogelijkheid om te groeien. Gianni: “Dit pand is echt enorm. Hier wil ik ook gebruik van maken, soms alleen beneden open, soms alleen voor open, achter, de hele tent; ik houd het een beetje spannend.”

>> Zie ook: Is er (club)leven na Arcade in Eindhoven? <<

De Bron
Culture/CLUB tijdens een mode-event in de Dutch Design Week.

 

We zien DJ Jean maar ook Benny Rodrigues in jullie eerste events. Wat kunnen we verwachten qua programmering?

“De Bron gaat vooral een ondergeschikte zijn en op basis van concepten werken. Als ondergeschikt aan Eindhoven en Noord-Brabant zal er dus een grote variëteit komen. DJ Jean voor de mainstream annex ik-ben-op-zoek-naar-een-gezellig-feestje mensen, Dr. Rude om een vette hard- of freestyle avond weg te zetten, Benny Rodrigues voor al onze house- en techno liefhebbers.”

“De eerste keer dat De Bron opent is de periode van 23 december tot 1 januari, daarin worden 6 events gedaan: 3 keer alleen maar locals, 3 keer met wat bekendere namen. Ik wil grote, vooral Brabantse concepten uitnodigen en zelf een paar concepten ontwikkelen of doorontwikkelen. Zo is Donker bijvoorbeeld het grote broertje van Nachtdieren, al mijn locals zijn zo goed geworden dat ik ze wel naast een Benny Rodrigues kan wegzetten.”

Het is een kale huls waarin we lekker gaan spelen

“Zelf vind ik het vooral belangrijk dat het iedere keer iets speciaals heeft wanneer je binnenkomt, de aandachtsspanne van mensen tegenwoordig wel zo kort. Ik zet zelf met concepten dus ook echt mijn kijker open, natuurlijk heb ik een eigen voorkeur, maar er is zoveel wat nog mist waarin ik graag wil voorzien.”

Gaat er veel veranderen in het pand? 

“Ja en nee. Heel die tent is hartstikke leeggetrokken, dus ik zit met een kale huls waarin ik lekker los kan gaan. Veel mensen waar ik mee om ga zijn ontzettend creatief en zitten op de Design Academy. Dus we gaan lekker spelen hier.”

“Van binnen is de tent al helemaal zwart geverfd, en we zijn dus in eerste instantie een pop-up club. Dat betekent dat ik de locatie nu voor een onbepaald aantal maanden in zijn volledigheid kan gebruiken, voor en achter, en in periodes openga. Iedere keer ga ik gewoon een compleet andere productie binnen rijden.”

>> Zie ook: GASTOPINIE – Eindhoven, Losing in Techno-logica <

cultureclub1
Culture/CLUB tijdens de DDW. Beeld: Dick Rennings


Een stuk verderop het Stratumseind liep het spaak met Arcade, daar weet je vast alles van. Waarom geloven jullie toch dat er ruimte is voor een club in Eindhoven?

“Arcade was echt een top-plek, maar op de foute locatie. Dat probleem heb ik zelf ook, geef ik meteen toe. Ik heb mensen zien weglopen bij de Arcade omdat ze 2 euro moesten neerleggen! Niemand wil entree betalen op Stratumseind en ik zal het toch moeten doen als ik zulke artiesten uit ga nodigen als ik nu doe. Ik moet mensen dus overtuigen dat er hier iets speciaals aan de hand is.”

“Toch denk ik dat het met de Arcade in het begin fout is gegaan, omdat te veel werd gericht op een bepaalde niche, die je daardoor snel kan uitputten. Ik stond, zelfs als ik de artiest niet vet vond, in het begin vrijwel iedere week in de Arcade. Hop, supporten die handel! Maar als je dan 3 maanden lang elk weekend daar geweest bent, de tent er hetzelfde uit blijft zien en de programmering ook, dan begint je frequentie terug te lopen.”

Als er te weinig support is? Tsja… at least I tried

“Om die reden geloof ik ook dat er zeker ruimte is voor een club in Eindhoven. Er zijn mensen genoeg, talenten ook. Alles is er, je moet alleen met een open vizier durven toegeven dat één niche misschien nu nog te moeilijk is. Ik kan van 200 tot 1600 bezoekers een leuke avond bezorgen, ga voor ieder wat wils per keer organiseren en zorgen dat mensen steeds op een nieuwe manier vermaakt worden.”

“Als dat lukt blijf ik misschien een aantal maandjes langer open. Als er te weinig support is, tsja.. at least I tried. Ik zit al jaren te lullen dat ik Eindje in de nacht interessanter wil maken. Heb festivals gedaan, ben met de gemeente aan het praten, heb weet niet hoeveel verschillende clubavonden georganiseerd. Dit is een kans die er nu ligt omdat De Bron in ieder geval nog een aantal maanden leeg staat, en daar wil ik samen met de stad van genieten.”

De Bron

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...