donderdag, oktober 5, 2023

Dj Smos (Café d’Anvers), icoon van Belgische dance, overleden

-

Home » Nieuws » Dj Smos (Café d’Anvers), icoon van Belgische dance, overleden

Dj Smos, een van de pioniers van de Belgische dancescene, is afgelopen woensdag op 53-jarige leeftijd overleden. De oud-resident van de legendarische club Café d’Anvers, stierf veel te jong, aan hartfalen.

 

Smos geldt als een icoon van de Antwerpse scene. Ruim een kwarteeuw was hij verbonden aan Café d’Anvers. Daar werd hij 3 jaar geleden nog geëerd toen hij 50 werd en zijn zilveren jubileum als resident vierde. Tot 2010 vormde hij een duo met dj Baby Bee.

Hij was ook enige tijd vaste kracht in een andere roemruchte club, Rex in Parijs. Daarnaast draaide hij onder meer op grote festivals als Extrema Outdoor en Tomorrowland.

In 2017 haalde Funki Bizniz hem nog naar Eindhoven, voor het 25-jarig bestaan. Ook La Fête 040 haalde Smos al eens naar de Lichtstad.

Ik ken iedereen in Café d’Anvers. Het is een familie geworden

Cafe d'Anvers

Maar het echte hoogtepunt was toch Café d’Anvers, vertelde hij in een interview met de Gazet van Antwerpen. “Ik ken iedereen en dat is intussen een familie geworden. Het blijft een unieke locatie: een oude kerk met bakstenen muren en een topgeluid.”

Drama: net plannen voor doorstart Anvers

De tragedie wil dat de roemruchte club vorig jaar al de deuren sloot, na ruim 30 jaar. Dat leidde tot groot verdriet. Maar het drama wil ook dat er juist nu, in deze coronacrisis zonder festivals, weer plannen kwamen om Café d’Anvers door te starten. Al zijn die plannen nog altijd erg pril.

Het zal dan zijn zonder dj Smos, die zelfs door zijn eigen moeder bij zijn artiestennaam werd genoemd (die staat voor ‘broodje gezond’).

“Als tiener ging ik in de weekends met vrienden op stap en na een paar pintjes gingen we een sandwich eten”, vertelde hij tegen de GvA. “Ik had een gezonde appetijt en kon er zo gerust drie, vier na elkaar naar binnen werken. Zo kwam ik aan mijn naam, en die is blijven plakken.”

RIP Dj Smos

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in maart 2023: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Rampage 2020 Weekend maakt volledige line-up bekend

Het grootste drum-‘n-bass en dubstep feest van het universum heeft afgelopen weken alle acts aangekondigd voor komend voorjaar. Het...