zondag, oktober 1, 2023

‘Genie’ Avicii is dood: ‘Wake-up call voor vele dance-artiesten’

-

Home » Spinnin' Records » ‘Genie’ Avicii is dood: ‘Wake-up call voor vele dance-artiesten’

Met grote verslagenheid heeft de (dance)wereld kennisgenomen van en gereageerd op het overlijden van Avicii. De plotselinge dood van de Zweedse dj/producer lijkt een inktzwart dieptepunt in de reeks van zware mentale en/of fysieke problemen waar dance-artiesten mee kampen. This Is Our House sprak met ‘ervaringsdeskundigen’ D-wayne en Joey Lelieveld (JoeySuki). “Avicii was gemaakt om muziek te maken, niet om in de schijnwerpers te staan.”

 

De Eindhovense dj/producer Dwayne Megens (alias D-wayne) en oud-collega (tegenwoordig artiestencoach) JoeySuki uit Tilburg kunnen de dood van Avicii nog maar amper bevatten.

D-wayne (foto onder): “Het is niet normaal. Ik merk dat ik er zelf weer een beetje depressief van word. Ik mijd de social media zelfs, sinds vrijdagavond. Sommige dingen komen weer heel dichtbij.”

Sommige dingen komen zo weer heel dichtbij

D-wayne

Burn-out

Zelf ging D-wayne enkele jaren geleden door een diep dal, door een burn-out. Tegenover This Is Our House sprak hij daar destijds exclusief over.

JoeySuki deed dat al voor hem op onze website. Anders dan Dwayne stopte hij door zijn burn-out als artiest. Hij coacht en adviseert artiesten in de dance nu juist.

Joey (foto onder): “Twee weken geleden nog maar zag ik de documentaire over Avicii. Dat vond ik al super heftig. Ik zag mezelf daar weer staan als dj en werd er flink emotioneel van. Maar van het nieuws van zijn dood kreeg ik een kwartier lang kippenvel.”

JoeySuki

Wat is hier gebeurd?

Net als zovelen maken beiden de relativering dat we nog niet precies weten wat er met Avicii gebeurd is. [Update: volgens een verklaring die zijn familie naar buiten bracht, lijkt de artiest zelfmoord te hebben gepleegd]

D-wayne: “Ik zag zijn dood in ieder geval niet aankomen. Je gaat er vanuit dat het weer beter gaat. Hij was bewust gestopt met touren, die docu kwam uit en hij had weer wat nieuwe muziek.”


Volg ons op Facebook:


Joey: “Wat is er gebeurd?, vraag je je af. Door de docu had ik ook de indruk dat het beter ging. Op basis van z’n socials leek het zelfs dat hij met een nieuw album bezig was. Maar mogelijk heeft hij toch een terugval gehad, al weten we dat niet.”

D-wayne: “Vast staat dat Avicii wel gemaakt was om muziek te maken, maar niet om in de schijnwerpers te staan.”

(Mentale) gezondheid in de dance

De laatste jaren is er weliswaard groeiende aandacht voor (mentale) gezondheid binnen de dance. Maar blijkbaar is dit nog niet genoeg, aldus D-wayne. “Typerend was hetgeen Laidback Luke postte over de dood van Avicii: ‘We hebben te slecht voor je gezorgd’.

“Ik denk dat dit een wake-up-call kan zijn voor de dancewereld. Helaas werkt het vaak zo. De natuur van de mens is toch: pas als het helemaal fout is, gaan we echt luisteren. Voor nu is het diep treurig dat zo’n genie de dupe lijkt.”

Erfenis Avicii

Zowel JoeySuki als D-wayne zijn het erover eens dat de legacy van Avicii enorm is. D-wayne: “Tim was echt een trendsetter. Ik heb in 2015 zijn show in de Ziggo Dome mogen openen. Muzikaal vaarde hij toen al een compleet eigen koers, met die dance-country-crossover op zijn album True. Maar qua show zette hij toen ook iets unieks neer.”

Avicii was misschien wel de allerbeste componist binnen de dance

Avicii

Joey: “Ik zie hem een beetje als de Michael Jackson van de dance-industrie. Hij heeft echt grote dingen gedaan, die soms onderschat werden. Toen True werd gelanceerd, werd het album weggehoond. Een half jaar later stond-ie op nummer één.”

D-wayne: “Avicii was misschien wel de allerbeste componist binnen de dance. Nog voor Calvin Harris was hij een producer die de dance in de sfeer van popmuziek en liedjes bracht.”

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

EDM in januari: de top 3 van Juliano van der Knaap

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe muziek....