zondag, januari 17, 2021
Home Nieuws Eindelijk weer de goede kant met corona: Kantelpunt voor de dance?

Eindelijk weer de goede kant met corona: Kantelpunt voor de dance?

-

Na maanden negatief nieuws te hebben gekregen, komen er eindelijk weer lichte puntjes in deze heavy tijd voor ‘onze’ industrie. De besmettingen zijn de laatste dagen aan het dalen. Er is de mogelijkheid dat een Duits onderzoek mee kan helpen aan het besluit of de branche weer door mag gaan. Én er is een doorbraak bij het ontwikkelen van het corona vaccin.

We weten allemaal in welk stadium ons dans- en uitgaansleven op dit moment zit; dieper zinken kunnen we eigenlijk niet. Nou ja, op een avondklok na, maar zover gaat het gelukkig niet komen. We zitten wel in een ‘lockdown’ die dansend Nederland helemaal niets heeft te bieden. Daar is weinig intelligent aan voor liefhebbers.

Zeer frustrerend maar ja; ‘It is what it is‘. Het positieve is dat er alleen nog maar een weg naar boven kan worden ingezet. Is dit zelfs de week van dé ommekeer?

Besmettingen dalen

- Advertisement -

Het allerbelangrijkste gegeven in Nederland is natuurlijk dat de besmettingen aan het dalen zijn. De strenge maatregelen van de laatste tijd blijken volgens de cijfers te werken. De tweede corona golf lijkt voorzichtig af te vlakken want ook de ziekenhuis opnames worden minder. Tot 19 november zijn de strengere coronamaatregelen nog van toepassing maar vanaf dan kan er langzaamaan weer worden gedacht aan wat versoepelingen.

‘Proeftuinen’ in de evenementenbranche

Komende week besluit het kabinet of het plan kan doorgaan om vanuit de cultuur- en evenementenbranche toch weer ‘veilig en verantwoord’ evenementen te organiseren in de coronatijd. Dat liet staatsecretaris Mona Keijzer (Economische zaken) afgelopen maandagavond weten na afloop van het Veiligheidsberaad in Utrecht.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, liet maandag alvast hoop doorschemeren. Bioscopen en theaters kunnen volgens hem binnenkort weer open, muziekzalen zullen dan niet veel later volgen.

Den Haag wacht nog wel op een advies vanuit het RIVM. “Wij zijn op zoek naar hoe je op een veilige manier wél iets kunt organiseren. Ik ben hoopvol gestemd dat de proeftuinen er komen. Dat is goed voor onze ondernemers en onze bevolking”, geeft Keijzer aan. Ook het kabinet vindt het belangrijk om de branche weer perspectief te bieden, maar kan nog weinig toezeggingen doen op dit moment.

Duits coronavirus-onderzoek

Cijfers vanuit een test die afgelopen augustus is afgenomen met maar liefst 1200 deelnemers, hebben in Duitsland bewezen dat indoor concerten een zeer lage impact hebben op infecties. Echter moet de zaal wel goed geventileerd zijn en moeten de hygiëneprotocollen netjes worden opgevolgd.

“Er is absoluut geen enkel argument om geen concerten te organiseren”, zegt Dr. Michael Gekle, die onderdeel is van het team van de Martin Luther King Universiteit in Halle-Wittenberg. Het besmettingsrisico is ontzettend laag.

Het testconcert, een van de eerste nauwkeurige onderzoeken naar hoe een virus kan worden overgedragen onder een menigte op een overdekte locatie, werd nauwlettend gevolgd in de wereldwijde entertainmentindustrie, die in de meeste landen werd gehinderd door lockdown-beperkingen sinds de pandemie vroeg uitbrak dit jaar.

Dr. Gabriel Scally, hoofd van de Epidemiologie en volksgezondheid bij de ‘Royal Society of Medicine’ in Londen is nog wel sceptisch. “De cijfers zijn absoluut bruikbaar alleen het blijft moeilijk om precies dezelfde controle situatie te creëren bij ieder concert”, geeft hij aan. Hopelijk wordt een onderzoek als deze toch meegenomen in het besluit om in Nederland ook zoiets te verwezenlijken.

Het testconcert in Leipzig, Duitsland, simuleerde verschillende mogelijke locatie-opstellingen

Corona vaccin

‘Pfizer, één van ’s werelds grootste farmaceuten, claimt ondertussen een grote doorbraak met betrekking tot een coronavaccin. Uit de nieuwste onderzoeksresultaten van Pfizer blijkt dat het vaccin enorm goed aanslaat. Deskundigen zijn enthousiast alleen is nog niet bekend in hoeverre het vaccin op langere termijn werkt.

De effectiviteit van het medicijn is momenteel 90 procent, dat is ontzettend hoog. De meeste vaccins hebben een effectiviteitsgraad van 50 tot 80 procent en dan zijn de gezondheidsautoriteiten eigenlijk al tevreden. Laten we nu maar hopen dat het vaccin voldoende vaak geproduceerd kan worden want de marktaanvraag zal enorm zijn.

De vraag is nu: willen wij wel massaal met dit vaccin worden gevaccineerd? Wordt het een keuze die je krijg of zal je het moeten krijgen?

Al met al lijkt er dus echt wel wat licht in deze maandenlange duisternis te komen. In welk tijdsbestek deze vier punten ook in werkelijkheid kunnen worden gebracht is helaas nog onduidelijk. Wij zijn in ieder geval al positiever ingesteld dan vorige week! Hopelijk zet dit door, zodat we over een paar maanden weer met zijn allen de knaldrang kwijt kunnen en heerlijk kunnen genieten.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Dance & Drugs: (Onder) invloed in coronatijd

Drugs en onze roemrijke dancecultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe vergaat het de gebruiker in een tijd...

Interview: Shane Codd scoort een hit in Europa met zijn debuutsingle

De Ierse Shane Codd is kortelings doorgebroken met zijn debuutsingle Get Out My Head. Dit nummer behoort tot de...