woensdag, december 6, 2023

Rups rukt op: Plaag voor festivals en bezoekers

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Rups rukt op: Plaag voor festivals en bezoekers

Ruk-rups. Kutrups. Confettirups. De bijnamen zeggen al genoeg over een van de grootste anti-krachten voor festivals van dit moment. De eikenprocessierups. Net nu wij in een processie richting de festivalweides trekken, nestelt het kreng zich en masse in de bomen boven of naast ons. En laat het zijn irritante brandharen op ons neerdalen. Op festivals als Best Kept Secret en Intents werden onlangs vele bezoekers getroffen. Een voorbode van de rest van het seizoen, als we de experts mogen geloven. Wat moet je weten over deze rups en wat doen organisatoren ertegen?

 

Het weer is normaliter externe factor nummer één op dancefestivals. Sinds vorig jaar heeft moedertje natuur echter nog een afgezant gestuurd: de eikenprocessierups. A.k.a. de #kutrups, zoals de hashtag sinds Best Kept Secret 2018 rondging.

Dit jaar was de rups wederom als ongewenste gast op BKS. Ondanks maatregelen vooraf en waarschuwingen aan het publiek klagen vele bezoekers over jeuk en branderige ogen. Ook schrijver dezes werd getroffen en staat ‘onder’ de rupsenbultjes.

Na afloop van Intents Festival – in het zelfde weekend gehouden – melden ook diverse bezoekers soortgelijke klachten.

>> Zie ook – Kraftwerk 3D: Geest van elektronica-pioniers alom present op BKS

Best Kept Secret

Invasie

Het is slechts een voorbode van wat festivals te wachten staat, als we de experts mogen geloven. 2018 was al een recordjaar, maar dit seizoen komen er van de eikenprocessierups nog drie keer zoveel.

Par-T trok richting het Pinksterweekend (Harmony of Hardcore en 7th Sunday) nog flink ten strijde tegen de rups. Er werden nesten aangetroffen (en verwijderd) bij de ingang en bij de Mountain, aldus Geertje van Zoggel van Par-T.

Dat is ook het advies aan festivals van Brabants bekendste boswachter, Frans Kapteins: laat vooraf alle nesten wegzuigen. Meer dan dit en waarschuwen kunnen zij niet doen, zegt hij.

“Het publiek moet zelf ook rekening houden met berichten vanuit de media. Al vanaf 12 april wordt gewaarschuwd voor een grote geboortegolf van eikenprocessierupsen.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


En toch, het kan verkeren. WE ARE ELECTRIC Festival vindt sinds vorig jaar plaats op een zeer bosrijk gebied (vol eiken), maar heeft geen last van rupsen. “We hebben checks gedaan, maar zijn ze gelukkig niet tegengekomen”, aldus Jasper van de Wouw van WAE. “Vorig jaar hebben we ook geen enkele klacht gehad.”

Na Paperclip Festival aan het E3 Strand, dat Van de Wouw ook mee organiseert, kwamen die juist wel. “Toen hebben we alsnog de EHBO geraadpleegd en bezoekers geadviseerd en geïnformeerd.”

WE ARE ELECTRIC

Rups van de nachtvlinder

Een beetje symbolisch is het insect wel, voor uitgaansliefhebbers. De ‘Thaumethopea processionea’, zoals het kreng in Latijn heet, is immers de rups van de nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen door Nederland kun je ze in de maanden mei, juni en juli aantreffen.

De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Vandaar de naam. Na contact met zijn microscopisch kleine, pijlvormige brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Jezelf bedekken tegen de rups is nou net wat je niét wilt bij 30 graden…

Eikenprocessierups

Kans op contact groot

Iedere rups telt enkele honderdduizenden brandharen, die via de wind over een groot gebied verspreid kunnen worden. De kans op contact is dus erg groot als rupsen in de buurt zijn.

Het beste is je blote lichaamsdelen bedekken. Maar dat is nou iets wat je eigenlijk niet wil bij 25-30 graden.

Boswachter Frans: “Mocht je toch jeuk voelen: niet wrijven en meteen je blote delen afspoelen. Bij dat spoelen ook niet wrijven maar gewoon koud water over je heen laten lopen.”

En denk je nou dat je veilig bent als er geen eiken in de buurt zijn? Helaas, het (al even gemene) zusje van hun bewoners kondigt zich al aan: de dennenprocessierups.

 


Meer over de eikenprocessierups

Meer weten? De GGD heeft een handige toolkit over de eikenprocessierups gemaakt, met allerlei info. 

Headerfoto: Bart Heemskerk / We Are Electric

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in juni 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Toch weer beperkingen: Nieuwe maatregelen vanaf zaterdagochtend

Twee weken na het einde van de lockdown, nog geen week na het eerste festival, trapt het kabinet weer...