vrijdag, december 8, 2023

Eindhoven Dance Motion: het ADE van de Lichtstad

-

Home » Genres » House » Eindhoven Dance Motion: het ADE van de Lichtstad

Een ADE willen ze zich zelf echt niet noemen. Maar het concept waarmee Amsterdam iedere herfst het wereldtoneel vormt voor de dance, is in de lente sinds 3 jaar dezelfde formule voor een lokale variant in de Lichtstad: Eindhoven Dance Motion. Van 31 maart tot en met 2 april verzamelt de 040-scene zich in diverse locaties, om overdag te netwerken, kennis uit te wisselen en te inspireren. En – nu we er toch zijn – ’s avonds uiteraard ook om te feesten. We spraken organisator Eva van Gorcum, die de Eindhovense dance-meeting aan belang ziet winnen. “Het is mooi dat culturele instanties Eindhoven Dance Motion nu mee gaan dragen.”

De feedback op de eerste 2 edities hebben ze ter harte genomen. Eindhoven Dance Motion speelde zich teveel in het ‘café-circuit’ af, met kleine feestjes. Het had mede daardoor te weinig impact en zichtbaarheid. Daarbij speelde ook mee dat te weinig partijen van naam meededen.

Dat is dit jaar wel anders. “Qua kwantiteit van locaties en activiteiten leveren we misschien wat in, maar we winnen nu echt aan kwaliteit”, aldus Eva van Gorcum van het organiserende jongerencentrum Dynamo.

Eindhoven Dance Motion 2016

Seminar 2-Dutch en Dutch Entertainment Group

Onder haar leiding is een doortimmerd programma verrezen. Dat de kwalificatie ‘Eindhovens ADE’ dit keer volgens ons best verdient.

Overigens is Eindhoven de enige stad in Nederland die zo’n lokale variant heeft. Eindhoven Dance Motion vindt dat meer dan logisch; met Zuid-Nederland als hofleverancier van Nederlands dance-succes wil het flink inzetten op talentontwikkeling.

30 evenementen, 20 locaties en 3 dagen omvat Eindhoven Dance Motion 2016. Wat te denken van een seminar op zaterdag 1 april in het Van Abbe door 2-Dutch, het boekingskantoor van onder andere Eindhovens dancetrots Showtek?

Ook de Dutch Entertainment Group geeft een presentatie, terwijl je je tijdens diverse workshops als dj/producer de fijne kneepjes van het vak kunt kleren.

Eindhoven Dance Motion 2015

Natlab

Natlab/Plaza Futura zet tijdens Eindhoven Dance Motion zijn bioscoopfunctie in door diverse dance-docu’s en -films te vertonen. Bijzonder: Natlab was de plek waar Philips-pionier Dick Raaijmakers, alias Kid Baltan, ooit de eerste populaire elektronische muziek ontwikkelde.

Als theater/filmhuis geeft het voormalig natuurkundig laboratorium dance sinds kort ook al een podium via het partyconcept Arthouse, in samenwerking met La Fête 040. Met de vooraanstaande Britse dj Hot Since 82 als headliner vormt het feest op zaterdag 26 maart de officiële pre-party van Eindhoven Dance Motion 2016.

Eva van Gorcum is blij dat ‘steeds meer culturele instanties Eindhoven Dance Motion nu gaan dragen’. “Ze snappen het gedachtengoed om Eindhoven weer beter op de kaart te krijgen als dancestad. En om daarbij talentontwikkeling aan te jagen.”

Suono Culture Indoor Festival

Uiteraard moet ook de plaat bij het woord worden gevoegd tijdens het festival zelf. Onder andere club Arcade en Club XI houden party’s die in het teken staan van Eindhoven Dance Motion.

Omdat ook Suono Culture zijn derde verjaardag viert, vindt tijdens de driedaagse het eerste indoor festival van de Eindhovense techno-organisatie plaats. Dit keer in beide zalen van thuishonk de Effenaar, met optredens van onder meer Gregor Tresher en, back-to-back, Secret Cinema en Egbert.

Ook restaurants, eettentjes, kledingwinkels en andere verassende locaties participeren in Eindhoven Dance Motion.

Eindhoven Dance Motion

Our House mediapartner

Dit jaar is Our House mediapartner van Eindhoven Dance Motion. We hosten zowel de seminars in het Van Abbe als het openingsdebat, donderdagavond 31 maart in Dynamo. Dat staat in het teken van de openingstijden, waarvoor Our House onlangs al een soort aftrap van gaf in een veelgelezen tweeluik.

Volgens Eva van Gorcum is het hard nodig om in Eindhoven nog een gezamenlijk geluid te laten horen. “Hoe kun je een scene boosten als alle toko’s om 4:00 uur dicht moeten? Naar mijn indruk wil ook iedereen verruimen, maar is er een klein handje vol mensen dat tegen is.”

Kijk op de website en Facebook-pagina van Eindhoven Dance Motion voor het complete, actuele programma.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Eindhoven Dance Motion: gat dichten tussen zolderkamer en podia

Van 31 maart tot en met 2 april is het Eindhoven Dance Motion. Talentontwikkeling staat met hoofdletters bovenaan de...

GASTOPINIE Eva van Gorcum: Eindhoven, Losing in Techno-logica

Van 31 maart tot en met 2 april is de 3e editie van Eindhoven Dance Motion. Muziektalent en events - geen...