dinsdag, oktober 3, 2023

Extrema Outdoor meerdaags in Wanroij: ‘Exclusiviteit terug’

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Extrema Outdoor meerdaags in Wanroij: ‘Exclusiviteit terug’

Aan alle geheimzinnigheid rond Extrema Outdoor is een eind gekomen. Maandag werd bekend dat het langst lopende festival van het zuiden na 21 jaar Aquabest vertrekt naar vakantiepark De Bergen in Wanroij. Daar waar de organisatie uit Eindhoven eerder dit jaar al succesvol neerstreek met Mandala. Ook Extrema Outdoor wordt daar, net als in België, een meerdaags festival, op 7, 8 en 9 juli. This Is Our House sprak uitgebreid met Extrema-baas Marcel Mingers over de grote verhuizing. “Iedere dag gaat op het nieuwe terrein een eigen karakter krijgen.”

 

“We hebben iedereen wel even laten schrikken hè?”, aldus Extrema-baas Marcel Mingers maandag over de telefoon.

Zijn organisatie liet aanvankelijk weinig los over het opgetrokken rookgordijn rond het vertrek van Aquabest. Even ontstond er rumoer of Extrema Outdoor überhaupt wel door zou gaan.

“Maar we hebben goed onderzoek gedaan. We zijn niet over een nacht ijs gegaan.”

Moeilijk besluit

Zelf is het besluit om te vertrekken van Aquabest hem ook niet in de koude kleren gaan zitten. “Ik vind het heel moeilijk om weg te gaan. Heb er bijna een jaar lang over nagedacht. We hebben in die 21 jaar toch iets moois opgebouwd, en de relatie bleef goed.”

Maar toch. Er kwamen meer en meer dance-evenementen op het recreatiegebied om de hoek in Eindhoven. In Wanroij gaat Extrema Outdoor volgens Marcel nog relatief onontgonnen gebied in, dat toch centraal gelegen is met grote plaatsen als Nijmegen, Oss, Uden en Eindhoven in de buurt.

>> Zie ook: Festival Extrema na 21 jaar weg op Aquabest <<

Extrema Outdoor

Camping

“Voor onze bezoekers wordt het gemiddeld maar zo’n 20 minuutjes verder, en er kan voor de deur geparkeerd worden bij vakantiepark De Bergen. De camping grenst bovendien direct aan het festivalterrein, daar waar je op Aquabest nog 2 kilometer zou moeten lopen.”

Dat er geen vergunning zou zijn op Aquabest, zoals exploitant Jochem van Pelt vorige week tegen deze website zei, is vreemd volgens Mingers. “Ze hebben ons de kampeermogelijkheid nog aangeboden. Maar het zou daar bij de visvijver komen. We vonden die afstand wat ver.”

Mingers wil vooral de exclusiviteit herwinnen voor Extrema Outdoor. “We worden kleiner omdat we weer willen vernieuwen, bijzonderder willen worden.”

Minder commercieel staat voor een andere benadering, wij richten het festival nu intiemer in

Extrema Outdoor

Het stak hem om her en der te lezen dat XO afgelopen jaar (foto boven) met 20.000 bezoekers het dieptepunt zou hebben bereikt. “Dan zouden we de eerste jaren alleen maar dieptepunten hebben gehad.”

“Rond 2010 waren er gouden tijden voor ons en andere festival-iconen, maar dat betekent niet dat het met het tegenwoordige aantal slecht gaat. Minder commercieel staat voor een andere benadering, wij richten het festival nu intiemer in.”

Extrema Outdoor Belgium

Extrema Outdoor gaat meer de richting van het Vlaamse zusje XO Belgium op (foto onder). In de programmering was dat de laatste jaren al te merken, nu ook in de schaal en de meerdaagse opzet.

“De vrijdag wordt echt exclusief voor de kampeerders, maximaal 2500 in het eerste jaar. We gaan die openingsdag voor een stuk undergroundgevoel met feestjes in de bossen en een bijzonder programma.”

Zaterdag wordt het vervolgens ‘vol feest’. “Dat zal het oude Extrema Outdoor het best benaderen.” Zondag, tot slot, wordt wat minder rauw en meer toegankelijk van opzet. “Meer house en deep house. En barbecuën aan het strandje en andere randactiviteiten. Iedere dag gaat zo een eigen karakter krijgen.”

XO Belgium

Namen van dj’s zijn er nog niet om bekend te maken, maar dat zal snel volgen, aldus Mingers. Naast weekendtickets met camping komen er losse zaterdag- en zondagkaarten. “En de prijzen worden gunstiger dan op Aquabest.”

Dinsdag kun je je via Facebook en xofestival.nl inschrijven voor toegangskaarten met een vriendenprijsje.

De Bergen Wanroij

Vakantiepark De Bergen is dus geen onbekend terrein voor de Extrema. Afgelopen zomer werd het nieuwe evenement Mandala Festival op deze locatie georganiseerd. Dit festival is ook meerdaags. Het vindt in 2017 precies een maand voor Extrema Outdoor plaats.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in juni 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Hardstyle in april 2022: De tips van Peter

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....