maandag, augustus 2, 2021
HomeNieuwsEventbranche luidt noodklok, maar deel festivals en gros bezoekers houdt hoop voor...

Eventbranche luidt noodklok, maar deel festivals en gros bezoekers houdt hoop voor 2021

-

Onder de leus ‘The Show Must Go On’ luidt een vertegenwoordiging van de Nederlandse evenementenbranche maandag de noodklok. Maar binnen de branche klinkt ondertussen ook tweespalt over het perspectief voor de komende festivalzomer. Lang niet alle organisaties denken dat er zomaar een streep kan door de festivals in 2021. En de bezoeker is klaar voor een corona-proof seizoen.

Op hoog volume wordt maandag 7 december in Den Haag aandacht gevraagd voor de financiële nood in de evenementenwereld. Daar valt alles voor te zeggen. Na 9 maanden corona-droogte staat de ooit zo trotse branche er uiterst belabberd voor.

De sector hoopt onder het motto ‘The Show Must Go On’ in aanmerking te komen voor extra overheidssteun. Directeur Danny Damman van de Ziggo Dome (foto onder) tegenover Het Parool: “Geld gaat steeds naar de gesubsidieerde cultuur die eerder is geholpen. Wat doen wij fout?”

Ziggo Dome

Glas halfvol in Brabant

- Advertisement -

Het virus is voorlopig nog niet weg, waardoor het uitzicht voor de evenementen (sluitpost van de corona-maatregelen) slecht blijft. Toch lijkt dat perspectief nu op diverse manieren geïnterpreteerd te worden. In ‘Holland’ lijkt het glas half leeg, terwijl het in Noord-Brabant half vol is.

Diverse zuidelijke organisatoren willen immers niet zomaar mee in de voorspelling van prominenten als Duncan Stutterheim (ex-ID&T) en Damman, die afgelopen weekend in de media riepen dat ook door de festivalzomer van 2021 al een streep kan.

Stutterheim zei: “Niemand durft het nog te zeggen, maar je moet realistisch zijn. De voorbereidingen kunnen pas beginnen wanneer het zeker is dat de festivals door kunnen gaan. Vanaf dat moment is er zeker een half jaar nodig.”

Wij kijken naar wat wél mogelijk is

Front of House

Front Of House

Het Brabantse festivalcollectief Front Of House stoort zich aan die uitlatingen. Voorzitter Tim Klomp Bueters, tevens organisator van WiSH Outdoor Nederland: “We snappen hun noodkreet, maar hij gooit nu al de handdoek in de ring.”

Bij WiSH maar ook bij aangesloten festivals als 7th Sunday en Lakedance zijn ze afgelopen september ‘gewoon’ met de voorbereidingen gestart, aldus het collectief zondag tegenover het ED. “We kijken naar wat wél mogelijk is. We ervaren ook begrip bij de betrokken gemeenten.”

Het komende vaccinatieproces zal volgens Front Of House een belangrijke rol spelen. Jochem van Pelt (First Vision, Lakedance) zegt tegen het ED: “Als er voor de zomer sneltesten zijn, die door het RIVM zijn goedgekeurd, hebben wij de infrastructuur om bezoekers bij de entree van een evenement te testen op COVID-19.” Klomp Bueters: “En ik denk dat mensen die weer eens een festival willen bezoeken, zich ook graag laten testen of vaccineren.”

DGTL

Bezoeker wil ondanks maatregelen naar festival

Dat laatste werd maandag direct bevestigd door een onderzoek van Apenkooi Events, organisator van onder meer DGTL (foto boven) en STRAF_WERK. Het overgrote deel van de festivalbezoekers zegt zich daarin comfortabel genoeg te voelen om komend festivalseizoen een buitenfestival te bezoeken als daarvoor enige corona-maatregelen van toepassing zijn. Ook als zij daarvoor een sneltest zouden moeten ondergaan.

De enquête van Apenkooi werd ingevuld door maar liefst 10.456 respondenten die regelmatig festivals bezoeken. Volgens de uitkomsten is ruim 80 procent van hen van plan om volgend jaar evenementen te bezoeken, ook bij enige coronamaatregelen. 85 procent is daarnaast bereid om 48 uur voor het evenement een sneltest te doen en een negatief testresultaat te tonen als voorwaarde om een evenement te bezoeken.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

Hardcore in augustus: de tips van Joes Maas

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste huisgidsen je tips voor de beste evenementen voor de komende maand. Huisgids...

Bass in augustus: de tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...