donderdag, januari 27, 2022
HomeNieuwsOproep van eventsector: Blaas het hele festivalseizoen af

Oproep van eventsector: Blaas het hele festivalseizoen af

-

Met de grootste pijn in het hart schreeuwt de Nederlandse popmuziek- en evenementensector om duidelijkheid vanuit Den Haag: haal een streep door het complete festivalseizoen. Niemand in de branche heeft er – zeker na de laatste persconferenties van Rutte & co – nog enig vertrouwen in dat festivals door kunnen gaan. Annuleren is het laatste wat organisatoren, acts en toeleveranciers willen, maar geeft ten minste duidelijkheid.

 

Na het verschuiven van de voorlopige einddatum van de coronamaatregelen (1 juni voor events) sneuvelden er al veel festivals. Waaronder Paaspop, REBiRTH en DGTL (foto onder), die komend weekend het seizoen zouden aftrappen. Het is maar zeer vraag of festivals na 1 juni wel weer georganiseerd kunnen worden.

Directeur Ruben Brouwer van Mojo Concerts riep donderdag bij BNR Nieuwsradio en bij Op1 dat er een streep moet worden gehaald door alle grote zomerfestivals. Dit deed hij namens ‘de hele sector’, zei hij in Op1, met als doel om duidelijkheid te geven.

- Advertisement -

DGTL

Bouwen tegen beter weten in

Veel festivals zijn allang begonnen met de voorbereidingen. De eerste paaltjes zijn geplaatst, maar er zit nog een enorme onzekerheid achter. Gaat het feest wel door dit jaar?

Voor veel festivals in het: bouwen tegen beter weten in. Nu stoppen betekent dat je wellicht niks terug gaat krijgen op je overmachtsverzekering. De overheid heeft duidelijkheid gegeven voor de festivals in de periode tot 1 juni, maar de festivals die erna gaan vallen zitten met dit dilemma.

Daarom roept Brouwer de overheid names de sector op om een streep te zetten door alle grote zomerfestivals. Het zorgt voor duidelijkheid.

Als de overheid zegt dat het niet meer mag, is er een overmachtssituatie. In de praktijk betekent dit dat heel veel contracten niet meer door gaan en verzekeringen in werking treden. Pinkpop, een van de festivals waarbij Mojo betrokken is, bevestigde al dat het een uitdaging gaat worden om het festival door te laten gaan.

Rebirth Festival 2019

Nieuwe maatregelen

Het kabinet komt op 21 april met nieuwe maatregelen. Het is nog niet duidelijk of er dan ook over grotere evenementen gesproken gaat worden. Denemarken heeft ondertussen het hele seizoen tot 31 augustus opgeschort en in België wordt woensdag duidelijkheid gegeven over alle festivals tot en met juli.

Coverfoto gemaakt door Michiel Ton.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Stef Appelhof
Manusje-van-alles als het gaat om marketing, webdesign, events en muziek. Als DJ te vinden in Café Bolle en Café Sgt. Peppers, maar ook bij de door hem mede opgerichte concepten Stemrecht en Thuis Stappen. Daarnaast als productieassistent actief geweest bij ADE. Ook de website waar je nu naar kijkt is door Stef gemaakt, net zoals zijn nieuwe website stream.training.

Gerelateerd

Festivalseizoen 2022: Optimisme onder organisatoren, wel zorgen over productie en kosten

De verwachtingen voor het Europese festivalseizoen 2022 liepen als een rode draad door de eerste conferentiedag van Eurosonic Noorderslag...

21×2021: het jaar van Bente Bollmann

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...