dinsdag, oktober 3, 2023

Festivalseizoen 2022: Optimisme onder organisatoren, wel zorgen over productie en kosten

-

Home » Nieuws » Festivalseizoen 2022: Optimisme onder organisatoren, wel zorgen over productie en kosten

De verwachtingen voor het Europese festivalseizoen 2022 liepen als een rode draad door de eerste conferentiedag van Eurosonic Noorderslag (ESNS). De teneur: organisatoren zijn optimistisch over het doorgaan van festivals. Maar in de staart van de coronapandemie doemen nieuwe, productionele uitdagingen op.

Gaat het festivalseizoen 2022 eindelijk weer een volwaardig semester worden? Dat valt nog te bezien, als we het gros van de geprogrammeerde sprekers op dag 1 van ESNS mogen geloven. Net als vorig jaar vinden zowel conferentie als festival geheel online plaats.

Het voorjaar is volgens velen nog onzeker, met omikron, beperkingen en vaccinatiecampagnes die het toneel bepalen. Maar over de zomer zijn de meeste experts het wel eens. Zoals het er nu uitziet, kan het festivalseizoen 2022 dan echt aan.

Festivalseizoen 2022

Yourope

Christof Huber van de Europese festivalkoepel Yourope vertegenwoordigt zo’n 100 grote festivals door heel Europa. Aangesloten partijen zijn onder meer Lowlands, Dour (B), Nature One (D), Sziget (Hon), Electric Love Festival (Oos) en EXIT (Ser).

In het panel ‘Festival season 2022’ toont Huber zich ‘behoorlijk positief’ over de zomer. “Er is echter een ding dat we geleerd hebben, de laatste 2 jaar. Dat je, ondanks een goed gevoel en hoop over het kunnen doorgaan van je events, je toch rekening moet houden met maatregelen vanuit de overheid.”

Nu ziet hij echter ‘geen enkele reden’ om festivals niet veilig door te kunnen laten gaan. “Ik geloof ook niet dat regeringen ze dit keer gaan dwarsbomen. Het grote verschil is nu de vaccinatiegraad.” 

Paul Reed van de Britse belangenvereniging Association of Independent Festivals heeft deze week zijn leden nog gesproken. “Ze zijn gematigd positief. Dat is geen blind optimisme. De cijfers en ontwikkelingen zijn gewoon gunstig, als je kijkt naar de stijging van de boosters en het zakken van de besmettingen. Het aantal ziekenhuisopnames lijkt ook stabiel.”  

Festivalseizoen 2022

Zorgen bij festivals

Tegelijkertijd zijn er bij organisatoren nog wel grote zorgen over de praktische realisatie van hun festivals. Die spitsen zich vooral toe op twee uitdagingen: personeel vinden en de begroting rond krijgen.

Stephan Thanscheidt van de Duitse concertorganisator FKP Scorpio: “Het is zo moeilijk om te plannen en organiseren. Veel freelancers zitten er mentaal doorheen, of hebben in de coronatijd de eventbranche voor ander werk ingeruild. Ondertussen zijn de tarieven van personeel, artiesten en materiaal door inflatie flink omhoog gegaan. Terwijl de reeds verkochte tickets gebaseerd waren op de tarieven van twee jaar geleden. Daar komen nu dan ook nog allerlei hygiëne-kosten bij. En sponsoren zitten nog in een afwachtende houding.”

Tegelijkertijd waren de sprekers het erover eens: vergeleken met de laatste 2 jaar zijn dit ‘kleine’ uitdagingen. De organisatoren hebben vooral heel veel zin om weer eens echt (helemaal) te gaan doen wat ze het liefste doen.

Christof Huber: “Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar bezoekers en artiesten te promoten dat het weer gaat gebeuren. Het vertrouwen moet daar terugkeren. Er is nu een lichting van 16-19 jarigen die nog nooit een festival hebben meegemaakt. We moeten proberen ze te bereiken anders missen we gewoon een deel van een nieuwe generatie.”

Festivalseizoen 2021

Festivalseizoen 2022: Line-ups nationaler gekleurd?

De voorpret voor het festivalseizoen 2022 kan dus snel beginnen. Verwacht de komende tijd veel aankondigingen van events en line-ups in je timelines. Programma’s van festivals zullen overigens nog wel sterk nationaal gekleurd zijn, verwachten boekers.

Codruta Vulcu van het ARTmania Festival in Roemenië: “Dat is erg afhankelijk van wat er in de rest van Europa gebeurt. Maar ik zie komende zomer nog niet veel bands zomaar in en uit landen vliegen. Zeker niet de Amerikaanse acts. Dus wij zetten wel in op een deel aan nationale acts.”


ESNS

Voor meer informatie over Eurosonic Noorderslag (ESNS) check de website.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...