dinsdag, december 7, 2021
spot_img
HomeNieuwsTot 1 september geen grote festivals in België en Duitsland

Tot 1 september geen grote festivals in België en Duitsland

-

Alle festivals en andere massa-evenementen tot 1 september gaan niet door in België en Duitsland. Dit betekent dat onder andere Tomorrowland, Rock Werchter en Extrema Outdoor Belgium dit jaar geannuleerd worden. 

 

In België heeft de Veiligheidsraad dat woensdag besloten. Premier Wilmès maakte de beslissing bekend tijdens een persconferentie. Er is nog geen ondergrens vastgelegd voor de grootte van de festivals, waardoor er nog behoorlijk wat vraagtekens blijven.

In Duitsland hebben de deelstaten en bondskanselier Merkel woensdag overeenstemming bereikt over het annuleren van grote evenementen. Dat bleek uit informatie van het Duitse persbureau DPA.

Nederland

- Advertisement -

De Nederlandse scene keek vol spanning mee naar de situatie bij de buurlanden, want in Nederland komt binnenkort ook duidelijkheid.

Helaas is die er daar nog niet, hoewel daar wel om geschreeuwd wordt. In België is er – althans voor de grote evenementen – nu duidelijkheid en kan actie ondernomen worden, hoe pijnlijk ook. In Nederland zal de laatste hoop nu ook snel vervliegen.

Tomorrowland mainstage 2019

Festivals als Tomorrowland (foto’s hier boven) en Extrema Outdoor wisten al dat ze in de gevarenzone zaten. XO (foto onder), dat nota bene de 10e Belgische editie hoopte te vieren, stond gepland op 29 tot en met 31 mei. Extrema maakte samen met de annulering bekend dat tickets geldig blijven voor de editie van 2021.

Voor Tomorrowland waren de druiven al zuur, nadat in een vroeg stadium van de Europese coronacrisis de Winter-editie werd geschrapt. TML postte gisteren dat, als algemene maatregel, tickets worden overgeheveld naar volgend jaar.

Alternatieven

Even was er nog hoop op alternatieven. De Vlaamse event- en marketingexpert Peter Decuypere vroeg maandag op Facebook aan zijn collega’s wat zij verwachten van woensdag en de rest van het seizoen. Dat leverde interessante inzichten op.

Jan Mortelmans stelde bijvoorbeeld voor om een onderscheid te maken tussen de grote en kleine festivals. Hij stelt dat het openen van een pretpark vergelijkbaar is met een festival waar 2000 bezoekers op af komen. Ook haalt hij een quote aan van Marc Sabbe uit De Tijd:


 

Extrema Outdoor Belgium

Fasering

Decuypere wierp zelf de vraag en suggestie op of een gefaseerde ‘unlocking’ van festivals niet een oplossing is. “Veronderstel, en voor alle duidelijkheid ik weet dat die kans heel klein is, dat op 1 juli of 15 juli blijkt dat het coronavirus echt niet tegen de warmte kan, en zichzelf voor een paar maand in quarantaine zet. Dan kunnen er toch nog allerlei evenementjes en festivalletjes worden georganiseerd?”

“Dan zou het toch best wel jammer kunnen zijn dat we hier en nu algemeen geldende beslissingen nemen die meteen de volledige zomer hypothekeren. Met andere woorden: als we het puur vanuit de inschatting voor de volksgezondheid bekijken, moet er nu woensdag misschien nog niet beslist worden over de volledige zomer.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

De jongere generaties hebben duidelijk minder last van het coronavirus. Dus een maximumleeftijd voor festivals zou wellicht een oplossing kunnen zijn om alsnog een aantal festivals door te kunnen laten gaan, stelt iemand anders. Of de politieke draagkracht er gaat komen voor dit idee is maar de vraag.

De Nederlands-Britse techno-dj Dave Clarke (foto onder) reageerde ook op de post van Decuypere. Hij vraagt zich ook af of er wel een behoefte gaat zijn om door te kunnen feesten.

“As people are more aware it can affect all ages and some terminally, I’m not sure there will be a big mood to go and celebrate.” Uit zijn eigen netwerk lijkt Dave de conclusie te trekken dat clubs weer richting september open kunnen en grotere events (1000+ mensen) pas volgende zomer weer door zullen gaan.

Volgend jaar

Dave Clarke is niet de enige die vraagtekens zet bij een festivalseizoen dat al dit jaar weer open gaat. Ook Zeke Emanuel, Amerikaanse bioethicus en voorzitter van het departement Medical Ethics and Health Policy aan de universiteit van Pennsylvania, verwacht zelfs dat we volgend jaar geen festivalzomer meer krijgen.

Hij verwacht dat er pas in de herfst van 2021 weer een mogelijkheid is voor grote evenementen om de deuren te openen. Dit stelt hij in een debat over het heropenen van de Amerikaanse economie in The New York Times.

Gaan mensen nog wel meewerken aan een lockdown als het zo lang gaat duren? Kjell Materman denkt in ieder geval van niet. Hij verwacht dan ook dat mensen later in de zomer zeker gaan samenkomen en dat er wellicht illegale feesten en drukke tuinfeesten gaan komen.


 

Wellicht is de oplossing om gecontroleerd en op kleine, gepaste schaal bepaalde evenementen met een laag risico doorgang te geven. Het voorkomt hopelijk dat er illegale feesten gegeven gaan worden.

Maar laten we het uiteindelijke doel niet verliezen, betogen velen in deze discussie. Het gaat inmiddels nog steeds om de gezondheid van een grote groep mensen.

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Stef Appelhof
Manusje-van-alles als het gaat om marketing, webdesign, events en muziek. Als DJ te vinden in Café Bolle en Café Sgt. Peppers, maar ook bij de door hem mede opgerichte concepten Stemrecht en Thuis Stappen. Daarnaast als productieassistent actief geweest bij ADE. Ook de website waar je nu naar kijkt is door Stef gemaakt, net zoals zijn nieuwe website stream.training.

Gerelateerd

Kritiek op de coronapas: “Een potentieel gevaarlijke ontwikkeling.”

Het lijkt bijna normaal te worden. Voor de deur van een club of bij de entree van het festival...

Extrema Noir: op een spectaculaire manier 2022 beginnen

Extrema België begint het jubileumjaar op speciale wijze. De van oorsprong Nederlandse organisatie kondigt haar grootste indoor festival ooit...