Saturday, August 8, 2020
Home Nieuws Drama compleet: Ook in Nederland geen festivals tot september

Drama compleet: Ook in Nederland geen festivals tot september

-

Wat al in de lucht hing is een feit: er gaat een streep door de Nederlandse festivalzomer. Tot zeker 1 september blijft het verbod op vergunningsplichtige evenementen van kracht. Dat maakte het kabinet dinsdagavond bekend tijdens de langverwachte persconferentie van premier Rutte over de coronamaatregelen. Het schrappen van het festivalseizoen is nu al de grootste klap ooit voor de Nederlandse danceindustrie. 

 

Er komt wel snel een versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus. Maar daarbij hebben festivals en andere evenementen geen prioriteit.

Op 11 mei gaan eerste de basisscholen open. Daarnaast worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld.

Vrijwel alle andere maatregelen van de ‘intelligente lockdown’, zoals het sluiten van cafés en restaurants, worden met 3 weken verlengd. Het ziet er naar uit dat festivals, als ze nog plaatsvinden dit jaar, helemaal aan het eind van de versoepelingsacties komen.


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

Vorige week werd al bekend dat België en Duitsland tot 1 september geen grote evenementen toestaan. Alleen daarom al kon worden aangenomen dat Nederland ging volgen, teneinde een migratie van partypeople uit de buurlanden te voorkomen. Daarnaast riepen de Nederlandse burgemeesters op tot een lang verbod op evenementen.

In België staat de deur voor kleinere feesten en festivals nog wel op een kier. Daar moet nog een ondergrens worden bepaald voor evenementen die niet door mogen gaan.

Grootste klap ooit voor dance

Het annuleren van het festivalseizoen mag nu al de grootste klap ooit voor de Nederlandse dancebranche heten. Outdoor-evenementen zijn de kaskoe van de industrie, met honderdduizenden betalende bezoekers, tienduizenden werknemers en artiesten en een groot netwerk van toeleveranciers.

Volgens de laatste Dance Festival Monitor telde ons land in 2018 maar liefst 422 festivals. De meeste in respectievelijk Noord-, Zuid-Holland en Noord-Brabant en in de periode tussen april en oktober. Precies de periode waar nu (minimaal) een streep doorheen gaat.

Volgens het laatste grote onderzoek naar de omvang van de Nederlandse dance (2012) ging er ruim een half miljard euro in om. Zo’n 150 miljoen daarvan kwam via festivals. De branche is ondertussen stevig gegroeid. De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) meldt dat het schadebedrag tot wel 1,5 miljard kan oplopen deze zomer.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Gezegende oprichter/hoofdredacteur, die al sinds 2002 professioneel mag schrijven over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde daarbinnen vele groten en kleinen der aarde. Doceert over de dance-industrie op Fontys ACI en schrijft, als er tijd over is, nog boeken ook. Zijn debuut 'Dutch Dance' (2013), over 25 jaar dance in Nederland, werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg in 2018 een internationale opvolger. Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome.
- Advertisment -

Must Read

DANCE & DRUGS – de politiek: Maakt regulering een kans?

0
Links versus rechts, realisme versus idealisme. De polarisatie maakt een zinnig publiek drugsdebat haast onmogelijk. Voor- en tegenstanders van het legaliseren van harddrugs lijken zich...