donderdag, oktober 5, 2023

Van nacht naar dag: Dit was de grote heropening van de clubs

-

Home » Nieuws » Van nacht naar dag: Dit was de grote heropening van de clubs

Overal in het land werden zaterdag de indoor dansvloeren na lange tijd weer geopend voor publiek. Natuurlijk nog met de geldende maatregelen van maximaal 75 procent capaciteit en een sluitingstijd tussen 00:00 tot 06:00 uur. Toch leken de nachtclubs moeiteloos te veranderen naar dagclubs, uitmondend in een weekend vol feesten. TIOH blikt terug – en ook alvast een beetje vooruit.

Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan. Dat lijkt momenteel de instelling bij de meeste clubs in Nederland. Door bijvoorbeeld na het ontbijt de dansvloer al open te gooien, lijken venues zich op een creative manier aan te passen aan wat hopelijk het staartje van de coronacrisis vormt.

Clubgangers leek het in grote weekend van de heropening weinig uit te maken. Voor hen was er geen reden meer tot stilzitten.

JP-Enfant-RADION
Foto: Instagram JP Enfant

18 uurs rave

De Amsterdamse club RADION en zijn bezoekers maakten bijvoorbeeld dankbaar en volwaardig gebruik van de beschikbare tijd. Op 25 september werden bezoekers getrakteerd op een 18 uur durende rave. Precies het tijdvak dat beschikbaar is in een etmaal.

Vanaf 06:00 uur ’s ochtends waren vroege vogels al welkom om de heropening te vieren. De line-up van het evenement bestond uit meer dan 12 dj’s, onder wie Tsepo en JP Enfant (foto boven, kort voor hun optreden). Toevallig of niet, RADION vierde in het laatste weekend van september ook gelijk het 7-jarig bestaan.

De Marktkantine - Reinier Zonneveld
Foto: Marktkantine (eerdere show)

Op slechts 6 kilometer afstand beukte Reinier Zonneveld 8 uur lang het dak van de Marktkantine eraf. Bij de club in West gingen de deuren om 15:00 uur ’s middags open voor de live set van de techno-dj. De club kon op genoeg publiek rekenen. De kaarten voor het evenement waren al snel uitverkocht.

BASIS

Elders waren de clubs ook blij met de heropening. In Utrecht trilde BASIS op haar grondvesten door de rauwe tracks van het duo ‘999999999’. Op de sociale media van de club spreken de beelden voor zich:

In de meest zuidelijke clubs van ons land, Complex Maastricht, werd de heropening op 25 september opgeluisterd door niemand anders dan Nina Kraviz. Zelf deelde de organisatie op Facebook tijdens ‘a new era for clubbing’ geen ruimte op de gastenlijst te hebben voor Mark Rutte en Hugo de Jonge.

In de aankondiging van het evenement sprak Complex zelfs over de ‘Bevrijdingsdag van de cultuur’. “The silence will finally be broken, come and feel that kicking bass all through your body!” Komend weekend kan dat in de club aan de Maas ook nog tijdens een event met Artbat (hier ons interview).

En zo ging het op veel indoor plekken weer goed los, afgelopen weekend. Van Gin Fizz en Club Smederij in Tilburg tot Annabel in Rotterdam en van Doornroosje in Nijmegen tot Luxor Live in Arnhem.

Hoe nu verder voor de clubs?

Voor nu lijkt overdag feesten de enige manier te zijn waarop de nachtclubs open kunnen blijven. Of, zoals De Huiskamer in Rotterdam het verwoordt: ‘Vroeg pieken is het nieuwe afteren’.

Ook tijdens Amsterdam Dance Event zullen de feesten overdag of ’s avonds gepland staan. Na de persconferentie van 14 september werd duidelijk dat we in ieder geval tot november moeten wachten op meer versoepelingen.

De enige manier waarop de nacht voor november open kan gaan, is door een uitspraak van de rechter naar aanleiding van het door MOJO aangespannen kort geding. De uitspraak volgt op vrijdag 1 oktober.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Hardstyle tips in oktober 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Fikse boete Complex Maastricht als ze open gaan tijdens De Nacht Staat Op

Net iets meer dan een dag voor de aanvang van Complex Staat Op, het event van Complex Maastricht voor...