zaterdag, oktober 23, 2021
spot_img
HomeNieuwsNederlandse scene rouwt verder, België feest weer: Afzakken naar de zuiderburen dan...

Nederlandse scene rouwt verder, België feest weer: Afzakken naar de zuiderburen dan maar?

-

Op de dag dat de Nederlandse uitgaansbranche een nieuwe mokerslag te verwerken kreeg, vierde België vrijdag de herstart van festivals en andere evenementen. Onze Huisbaas – al jarenlang partyforens tussen de twee landen – zakte af naar Brasschaat. Daar opende Joyhauser het bal met een 10 uurs-set bij de pop-up club La Brassa. Impressie van een vrijdag de 13e met twee gezichten.

Het is een datum die al wekenlang rondzoemde in de hoofden van alle party-liefhebbers in de Lage Landen. 13 augustus 2021. Voor de Belgen is het wat voor de ‘Ollanders’ 3 juli was: de grote heropening van de dansvloeren. Die bij de bovenburen veel te vroeg kwam, bleek al snel.

In Nederland zullen we daar vandaag opnieuw de zure druiven van plukken. Het is de dag van een nieuwe persconferentie. Maar op het moment dat de demissionaire ministers Rutte en De Jonge nog meer rampspoed zullen uitvaardigen voor clubs en grote festivals, staat men in België op diverse plekken keihard de vrijheid te vieren.

>> Zie ook: Tranen en protest na nieuwe dreun voor clubs en festivals

Joyhauser at La Brassa

- Advertisement -

We hebben gekozen voor een bezoek aan de zomerse pop-up-club La Brassa in Brasschaat, een buitengemeente van Antwerpen. Mede opgezet door Ugur Akkus, toch al jarenlang drijvende kracht in de Vlaamse scene (Extrema Outdoor Belgium, Labyrinth Club). En de afgelopen weken een van dé firestarters binnen de heropening van de dansvloeren. Hij deed al diverse test-events, waaronder vorige week met Tale Of Us in Brussel (video hierboven).

In livestreams en andere online ‘aftreksels’ heeft Ugur nooit geloofd, die deed hij dan ook niet in lockdown-tijd. Deze zomer startte hij, samen met 2 andere ondernemers, dus wel deze tijdelijke club. La Brassa is volledig uit hout opgetrokken in een park buiten de bewoonde wereld, met zelfs een klein strandje erbij.

Daar kon je al weken in ‘bubbels’ zittend genieten van dj’s, drankjes, hapjes en een prachtig uitzicht op het park. Maar steeds al met de gedachte dat de stoelen en banken in de loop van de zomer aan de kant zouden kunnen, en er zonder beperkingen gefeest zou kunnen worden. En vandaag is die dag aangebroken. De eer is aan Joyhauser, uit de stal van Ugur’s eigen Labyrinth Bookings, om ‘all day long’ met een set van 10 uur het bal te openen.

>> Zie ook – Interview met Ugur Akkus: ‘Ik leef voor deze wereld’

Joyhauser La Brassa

Covid Safe Ticket

Bij de ingang komen we Ugur tegen, die zijn geluk niet op kan. Trots laat hij op zijn telefoon foto’s en video’s zijn van zijn test-evenement met Tale Of Us bij het Atomium in Brussel. “Dat was echt kippenvel!”, zegt hij. “En het is vlekkeloos verlopen.” Morgen zal hij er terugkeren met een groot event met o.a. de grootste artiest uit zijn eigen stal, Amelie Lens.

Op basis van onze indrukken in Brasschaat kunnen we niet anders zeggen dan dat alles veilig georganiseerd is. Bij de entree wordt streng gecontroleerd. De QR-code voor het Covid Safe Ticket (onze internationale variant werkt prima), maar ook ID’s. Bezoekers die niet gevaccineerd (willen) zijn, wordt het makkelijk gemaakt: ook een erkende ‘negatieve’ sneltest (antigeen) biedt toegang. En die kun je naast de entree zelfs nog af laten nemen, voor 30 euro.

Punk-techno

De heropening van de dansvloer gaat bij La Brassa in typisch Belgische stijl. Waar menigeen bij deze rustieke, zomerse locatie met haar uitzicht en strandje wellicht vrolijke, zachte house-klanken zou verwachten, zeker aan het begin van de dag, knallen ze er hier meteen flink in. Daar zijn de Vlaamse helden van Joyhauser ook niet de act naar. Om 16:00 uur staat het duo al flink te rammen met zijn punk-techno. Het publiek laat het smaken.

Het is prachtig om te zien hoe iedereen hier weer als vanouds staat te feesten en genieten. Maar we krijgen toch een kleine hartverzakking als we vanuit eigen land de berichten binnenkrijgen dat dit er voor festivals en clubs voorlopig nog niet in zit.

We hebben niet het idee dat hier veel landgenoten zijn, maar dat zou de komende weken wel eens kunnen veranderen. Geen DGTL, geen Into The Woods, geen ASOT in Nederland. Maar op een uurtje (of twee, drie) rijden zijn er ‘gewoon’ nog Kompass XXL Open Air, Solomun in Antwerpen (ook geïnitieerd door Labyrinth Club), Ampere Open Air en Extrema Outdoor Extra, bijvoorbeeld.

We mogen dus blij zijn met zo’n goeie buur, laten we vooral hopen dat ze de Belgen het beter doen dan wij bij de herstart. Aan Ugur zal het niet liggen, zegt hij. “Dit is ons werk, ik doe er alles voor om dit te laten slagen.”

Amelie

De volgende dag, weer thuis, slaan de FOMO en de jaloezie nog even keihard toe, als Ugur vanuit Brussel bovenstaande video post. Jawel, de Belgen plakken er nog even twee bonus-uurtjes aan vast bij Amelie…

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Alles over ADE 2021

Klik hier en blijf op de hoogte

Gerelateerd

Rock The House #124: Embankment

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...

Extrema Noir: indrukwekkende line-up voor nieuwjaarsevent

Jeff Mills, Amelie Lens, Len Faki, Adam Beyer en een tiental andere artiesten sieren de line-up van Extrema Noir,...