zaterdag, oktober 23, 2021
spot_img
HomeNieuwsHet festival van de Formule 1 in Zandvoort: Zoek de verschillen

Het festival van de Formule 1 in Zandvoort: Zoek de verschillen

-

67.000 mensen trekken 3 dagen lang naar het Circuit Zandvoort voor de Grote Prijs van Nederland van de Formule 1. De eerste foto’s die op social media verschenen zorgden al snel voor veel oproer, vooral in de evenementensector die al lange periode flink op zijn gat ligt. Huisbaas Stef was er vrijdag bij en vraagt zich af of er eigenlijk wel verschillen zijn met een festival.

De wekker ging afgelopen vrijdag om half 6, zodat we om kwart over 6 in de trein konden richting Zandvoort. Vroeg eruit dus, maar we wilden graag zorgen dat we voor de grote, voorspelde drukte in Zandvoort waren. Dat lukte ook: we waren ruim voordat de inmiddels internationaal bekende drukte-foto genomen werd op het circuit.

Met gemengde gevoelens liepen we door de entree van het circuit. Ik had dit weekend namelijk ook nog op Paaspop gestaan. Als een van de weinigen bij TIOH ben ik nog niet bij een van de festivals in België geweest. Een feestje zoals hier in Zandvoort had ik dus al lang niet meer mee gemaakt.

Stef werd bij aankomst in Zandvoort ook nog geïnterviewd door GP Fans:

Een druk programma

- Advertisement -

Het programma opende met de wagens uit de Formule 3, die tijdens het weekend ook op Zandvoort racen. Naast de koningsklasse van het racen, de Formule 1, wordt er tijdens een raceweekend nog veel meer geracet. Naast de Formule 1 en Formule 3 rijden er dit weekend op Zandvoort ook nog 9 Nederlanders mee in de Porsche Supercup en rijdt Beitske Visser na haar enorme klapper in Spa gelukkig weer mee in de W Series.

Een vol programma dus, maar aan het enorme aantal caps, shirts en andere oranje merchandise te zien is er maar één man waar veel bezoekers voor komen: Max Verstappen. De headliner. Logisch natuurlijk, omdat hij wel eens de eerste Nederlander kan worden die wereldkampioen gaat worden in de Formule 1, als hij Lewis Hamilton achter zich kan weten te houden.

De Formule 3-auto’s komen de pitstraat in rijden met ronkende motoren. Wat een geluid komt daar uit! Geen bassen uit de boxen, maar ik maak een typische festival-fout: gehoorbescherming vergeten. Onze plekken tegenover de pitstraat zorgen ervoor dat de auto’s met volle snelheid aan ons voorbij rijden, waardoor elke ronde van een van de auto’s een enorme kick geeft. Maar wel lichte pijn aan de oren.

We gaan racen – voor het eerst sinds 1985

De motoren van de Formule 3 klinken gelukkig het hardste van de hele dag. De tribunes lopen tijdens en na de vrije training van de Formule 3 voller, aangezien om 11:30 voor het eerst sinds 1985 weer Formule 1-auto’s door de duinen gaan rijden. Een historisch moment voor veel racefans.

Max Verstappen in zijn F1 auto tijdens de eerste vrije training op Circuit Zandvoort - Formule 1 2021

Het is natuurlijk een ervaring om deze auto’s van zo dichtbij te zien. Je ziet de coureurs door de pitstraat lopen en hoort hoe er geoefend wordt op de pitstops die zo snel mogelijk uitgevoerd moeten worden. Elke keer als er een wheelgun gebruikt wordt, krijg je weer een kick in de onderbuik.

Het probleem van de looproutes

En dan is het zover – de vrije training komt tot een einde. Heel de tribunes zitten vol met mensen die naar de wc moeten, een broodje of drankje willen halen of toch nog even willen kijken om een (extra) petje te kopen.

Een groot deel van de 67.000 aanwezigen gaat lopen en een paar minuten later komt er een pinstoring bij, waardoor de al lange rijen nog een stuk langer worden. De wachtrijen voor de wc worden veel te lang en het is eigenlijk niet mogelijk meer om nog echt rond te lopen, omdat het veel te druk wordt achter de tribunes. Hier onstaan dus de beelden die je wellicht voorbij hebt zien komen:

We besluiten weer te gaan zitten en het later nog een keer te proberen als de tribunes weer wat voller zijn. Gelukkig is het een uurtje later dan ook een stuk rustiger achter de tribunes en kunnen we zonder veel problemen een drankje halen en even naar de wc gaan.

Toch is het goed geregeld op Circuit Zandvoort

Vanaf dan lijkt het toch goed te gaan in Zandvoort. Zo druk als achter de tribunes lijkt het alleen nog te worden op de terugweg naar het station, maar de NS kondigde al aan dat er zaterdag aanpassingen zijn gedaan aan de looproutes.

Het is verder echt goed geregeld en duidelijk dat er goed gekeken is naar hoe de Nederlandse evenementensector te werk gaat. Tijdens de binnenkomst wordt er omgeroepen door een soort badmeester hoe het in zijn werk gaat. Eerst de coronacheck en de ID-kaart erbij, daarna wordt je ticket gecheckt. Weer daarna wordt er in je tas gekeken.

Er werd vooraf gecommuniceerd dat je geen eten en drinken mee mocht nemen op het circuit, maar onze beveiliger denkt daar blijkbaar anders over. Gelukkig, want ik heb zo tenminste wat te eten tijdens de pinstoring.

Een echt festival

Ook de kraampjes en wc’s geven je het echte festivalgevoel op Zandvoort. Er is tussen de sessies door entertainment op de tribune en Brennan Heart draait in de arena onder begeleiding van MC Villain. In de fan-zone kun je dansen bij Radio 538 en is er nog een hoop andere randprogrammering te vinden.

De Grote Prijs van Nederland tikt dus alle hokjes aan van een echt festival. Daarnaast is het nog een stuk groter dan de meeste festivals in Nederland. Het is een enorm evenement en het is echt goed geregeld – al zullen we nog even af moeten wachten hoe veel besmettingen er van komen.

Maar het laat zien dat het kan. En als zoiets als Zandvoort kan, dan kan de evenementensector het ook. De evenementensector staat dit weekend namelijk op Zandvoort om het evenement te organiseren.

Moet kunnen, toch?

Als liefhebber van zowel de autosport als de evenementensector doet het pijn om te zien. Een van je passies wordt weggedrukt, terwijl een andere voorrang krijgt. Met alles wat ik heb gezien vrijdag zie ik persoonlijk geen verschil meer. Het zijn allebei evenementen.

Hugo de Jonge denkt echter nog steeds dat er een groot verschil zit tussen een festival en dit festival van de autosport. Met wat we hebben gezien in Zandvoort is de noemer geplaceerd ook met een korreltje zout te nemen. Laten we wel voorop stellen dat we dat alle bezoekers ook gunnen. Maar de festivals moeten zo ook kunnen. Wat mij betreft kunnen we dus ook weer los met dance-evenementen.


Laat je zaterdag horen

Aanstaande zaterdag is er een nieuw Unmute Us-protest. Wij zijn er weer bij. Na de beelden die we hebben gezien in Zandvoort willen wij ook weer open. Sluit dus aan bij één van de vele protesten door het land. Wij zijn er in ieder geval bij.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Stef Appelhof
Manusje-van-alles als het gaat om marketing, webdesign, events en muziek. Als DJ te vinden in Café Bolle en Café Sgt. Peppers, maar ook bij de door hem mede opgerichte concepten Stemrecht en Thuis Stappen. Daarnaast als productieassistent actief geweest bij ADE. Ook de website waar je nu naar kijkt is door Stef gemaakt, net zoals zijn nieuwe website stream.training.

Alles over ADE 2021

Klik hier en blijf op de hoogte

Gerelateerd

ADE 2021: Dit zijn onze 10 highlights uit het festivalprogramma

De 25e editie van Amsterdam Dance Event staat voor de deur. De organisatie had het jubileum graag in...

Hardstyle in oktober: De tips van Mandy en Peter

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....