woensdag, december 6, 2023

Hitte: Hoe houden festivals en hun bezoekers het hoofd koel?

-

Home » Puinhoop Kollektiv » Hitte: Hoe houden festivals en hun bezoekers het hoofd koel?

Terwijl de festivalbranche zijn spitsuur beleeft, is het langdurig warm en droog in Nederland. Hoe ga je daarmee om als organisator? In opdracht van het Brabantse festivalcollectief Front Of House maakte This Is Our House een achtergrondverhaal over hun maatregelen tegen hitte. Daarin klinkt krachtig de wens voor eenduidig beleid.

 

Het hele jaar door kun je als organisator van een dancefestival vrijwel alles regisseren richting jouw event. Maar dan, als D-day bijna daar is, begint het Grote 14-daagse Stressen. Wat doet het weer? Iedereen hoopt op 20-25 graden en vooral droog weer, maar het kan ook juist té heet worden. Nu is zo’n periode.

Er zijn richtlijnen om als organisator om te gaan met hitte op je festival. Maar voor een uiteindelijk protocol maakt ieder evenement andere keuzes.

“In de Johan Cruijff Arena gaat de hitte bijvoorbeeld in het beton zitten. Daar neem je weer andere maatregelen dan in een open veld”, zegt Ronald van Litsenburg van EMS uit Uden (Event Medical Services).

>> Zie ook EHBO’ers: Meer openheid over partydrugs, pillentest moet terug

EMS partydrugs festival

Basisplan

Een hitteprotocol is niet verplicht om door het jaar heen beschikbaar te hebben, alleen al omdat de situatie dus steeds verschilt.

Ronald: “Maar als die situatie zich dan aandient moet je er een hebben. Dus is het altijd goed om al een soort basisplan te hebben op basis van eigen ervaringen en van anderen uit het verleden, zodat je dat wanneer nodig uit de kast kunt trekken en aan kunt passen.”

De praktijk is nu dat ordehandhavers per regio/festival anders handelen. Dat steekt veel organisatoren, die soms heftige maatregelen opgelegd krijgen. WiSH werd in 2015 (foto onder) zelfs bijna afgelast vanwege de hitte.

Tim Klomp Bueters van WiSH pleit voor eenduidig beleid: “Dit is iets waar we met Front Of House voor staan: samen materiaal verzamelen uit de praktijk en richtlijnen opstellen. Waarbij we meer rekening houden met elkaars belangen en exorbitante maatregelen niet per definitie nodig zijn.”

Meer rekening houden met elkaars belangen

WiSH Outdoor 2015


Complete artikel op Front Of House

Lees het complete artikel op de website van Front Of House. Daarbij vind je ook een overzicht van de vele maatregelen die o.a. WiSH en Intents Festival nemen in het kader van hitte.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

20×20 Throwbacks: Bas Feuler van evenemententechniek Purple Group

Een mooi rond getal was het zeker, verder was 2020 vooral een jaar om snel te vergeten. Maar dat...

20×20 Throwbacks: Flôr Brohm van Roxxi; Creative event design en production

Een mooi rond getal was het zeker, verder was 2020 vooral een jaar om snel te vergeten. Maar dat...