maandag, augustus 2, 2021
HomeNieuwsVerwachting IMS: Coronacrisis is economische mokerslag voor dance-industrie

Verwachting IMS: Coronacrisis is economische mokerslag voor dance-industrie

-

Dat de coronacrisis wereldwijd diepe wonden snijdt in de branche van de elektronische muziek was al bekend. Maar nu zijn er ook cijfers die dat bevestigen. Volgens het donderdag gepresenteerde IMS Business Report zakt de mondiale waarde van de dance-industrie in 2020 van 7.3 miljard naar 3.3 miljard dollar. Dat is een terugval van 56%, en daarmee een mokerslag. Extra zuur: de cijfers voor 2019 zagen er juist zo rooskleurig uit.

Het IMS Business Report is vernoemd naar en wordt ieder jaar in mei gepresenteerd tijdens de International Music Summit in Ibiza. Vorig jaar was TIOH daar ook present. Dit jaar is de conferentie annex Ibiza-seizoensopener een van de vele event-slachtoffers van het coronavirus.

- Advertisement -

Het IMS Business Report werd daarom pas donderdag wereldkundig gemaakt via een online videopresentatie. Het latere tijdstip gaf onderzoeker Kevin Watson (foto onder) tevens de mogelijkheid om, naast de cijfers over 2019, meteen ook de eerste, gevreesde verwachtingen over dit (corona)jaar te delen.

>> Zie ook: Waarom clubben op Ibiza zo duur is (en blijft)

Muziekverkoop steeg in 2019

Om met het goede nieuws te beginnen: de cijfers over 2019 waren juist zo mooi. De wereldwijde waarde van de dance-industrie groeide gestaag door van 7.2 miljard in 2018 naar 7.3 miljard in het vorige jaar.

Dat is vooral te danken aan het onmiskenbare herstel van muziekverkoop via streaming. In de VS, de grootste muziekmarkt ter wereld, groeide de totale verkoop met maar liefst 13%, tot 11.1 miljard dollar. Het aandeel dance groeide daarbinnen van 3 naar 3.6%.


Voordat je verder leest…

This Is Our House bestaat 5 jaar. Hopelijk waardeer je onze content. Die is gratis maar niet goedkoop. Journalistiek is vakwerk. De inkomstenbron om die uit te financieren is door de coronacrisis echter flink aangetast. Steun ons daarom, zodat we mooie dingen voor je kunnen blijven maken: 5,- voor 5 jaar TIOH (meer mag natuurlijk ook!), we zouden het enorm waarderen. Check hier hoe dat kan.
Je kunt ons ook indirect helpen, door ons bereik mee te vergroten. Volg onze socials en wijs ook muziek-liefhebbende vrienden op onze Facebookpagina en Instagram! We hebben ook een wekelijkse nieuwsmail. Alvast bedankt!


Ook in Duitsland, traditioneel een grote markt voor elektronische muziek, groeide de verkoop daarvan. Met 118 miljoen euro had dance daar in 2019 een aandeel van 7.3% in de totale muziekverkoop. In 2018 was dat 7 procent en in 2010 nog maar 2.8%.

In het Verenigd Koninkrijk loopt de verkoop van dance de laatste jaren wel steeds verder terug, ten koste van hiphop en rap. Nog altijd staat dance mondiaal op de 5e plek van meest geliefde muziekgenres:

Dj’s verdienden meer

Dj’s en acts zorgden vorig jaar ondertussen ook voor een boost van de wereldwijde dancewaarde. Verdienden de grootste toppers in 2018 samen nog zo’n 261 miljoen dollar volgens de jaarlijkse lijst van Forbes, in 2019 was dat 273 miljoen.

Dit bedrag mag dan grotendeels zijn samengesteld uit de fees van EDM-kanonnen als The Chainsmokers, Tiësto en Calvin Harris, het is zeker ook techno dat de klok slaat als het gaat om populariteit onder publiek. Charlotte de Witte en Amelie Lens horen volgens Festiticket tot de 5 meest geboekte dj’s in de wereld. En techno staat al jaren soeverein aan kop in de meest verkochte genres op Beatport, waarbij ook melodische techno (en house) de laatste jaren oprukt.

Dance-industrie in mineur in 2020

Dit jaar zwijgen de dansvloer-speakers echter en zitten de dj’s stil, in welk genre dan ook. Streaming mag dan nog zo mooi doorlopen tijdens de quarantaine (Soundcloud, Twitch en Mixcloud doen momenteel enorm goede zaken), de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat evenementen wereldwijd gecanceld zijn. De economische vooruitzichten voor 2020 zijn dan ook inktzwart, volgens het IMS Business Report. Want met livestreams en autodisco’s kun je lang niet zoveel geld verdienen.

De verwachting is dat clubs en festivals dit jaar 75% gaan verliezen ten opzichte van 2019. Toen waren ze samen wereldwijd nog 4.4 miljard dollar waard, eind 2020 naar schatting nog maar 1.1 miljard. In het kielzog daarvan volgen de dj’s en acts: ze verliezen 61%, van 1.1 miljard dollar naar 0.4.

Fans willen weer

Een klein lichtpuntje dan toch nog om mee af te sluiten: de muziekliefhebber is er helemaal klaar voor om weer de dansvloer op te gaan. Volgens het IMS rapport wil 82% van de partypeople weer gaan feesten – of er nou een vaccin is of niet.

Dit is in lijn met wat in Nederland eerder werd vastgesteld in het Grote Corona Onderzoek, door onder meer onderzoeker en TIOH-columnist Denis Doeland. Ruim 60% van 2500 respondenten gaf begin juni al aan hoe dan ook terug te willen keren naar feesten en festivals.


De dance-industrie en de coronacrisis

Lees meer over de dance-industrie en de coronacrisis:

Coronacrisis
- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

Hardcore in augustus: de tips van Joes Maas

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste huisgidsen je tips voor de beste evenementen voor de komende maand. Huisgids...

Bass in augustus: de tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...