maandag, december 4, 2023

IMS Ibiza: 6 trends die je moet weten over de elektronische muziek-wereld

-

Home » Nieuws » IMS Ibiza: 6 trends die je moet weten over de elektronische muziek-wereld

De International Music Summit (IMS) op Ibiza was vorige week een mooie graadmeter binnen de dancebranche. TIOH’s Huisbaas Mark van Bergen was aanwezig tijdens de elektronische muziek-conferentie en signaleert 6 niet te missen dance trends en -ontwikkelingen.

De International Music Summit is een conferentie die doorgaans ieder jaar plaatsvindt op Ibiza. Het is tevens de grote kick-off van het nieuwe clubseizoen op het eiland. Door corona werden de edities van IMS in 2020 en 2021 geannuleerd.

De comeback werd vorige week opgeluisterd door bloeiende cijfers uit de mondiale business, postte TIOH donderdag reeds. Achter die cijfers gaan diverse opvallende trends en ontwikkelingen schuil. Zes van de belangrijkste zetten we hieronder voor je op een rij:

Spatial audio 

‘Beyond stereo’ geluid breekt door op dansvloer

Spatial audio is ‘the next big thing’ in geluidstechniek, als we tech-insiders mogen geloven. Apple investeerde er al heel wat nullen in. Enerzijds via content, via muziek die spatial wordt aangeboden. Anderzijds uiteraard via AirPods en andere hardware met Dolby Atmos, om die muziek nog ‘grootser’ en weidser mee te ervaren.

Spatial audio gaat voorbij stereo. Het laat je muziek nog ruimtelijker, in 360 graden, ervaren. De verwachting is nu dat ook clubs en events de techniek gaan omarmen, zodat je straks nog meer wordt ‘ingepakt’ door muziek op de dansvloer. Ministry Of Sound in Londen experimenteerde er al mee, net als een handvol andere clubs. 2022 kan wel eens het jaar van de doorbraak in de live sector gaan worden. 

Amapiano

Zuid-Afrikaanse deep house wereldwijd in de lift

Line-ups worden langzaamaan gemengder qua sekse en kleur. Op IMS Ibiza zijn diversiteit en inclusiviteit ook weer volop thema’s. Onder meer in de vorm van de Jaguar Foundation van de gelijknamige nieuwe IMS-hostess. (Check ook ons DGTL-verslag.)

Deze mooie ontwikkelingen vertalen zich zeker ook in opkomende sounds. Dé opkomende elektronische stroming is momenteel Amapiano. Ontsproten in Zuid-Afrika in 2012, is deze ‘zwarte’ vorm van deep house, die gekenmerkt wordt door snelle piano-partijen en zwoele, groovy baspartijen, momenteel over de hele wereld in opkomst. TikTok was een van de grote aanjagers, een van de boegbeelden is Uncle Waffles. 

Tech house

Techno niet langer meest verkochte dj-genre

Jarenlang reeds was techno stabiel het meest verkochte genre op Beatport, de belangrijkste plek waar dj’s hun muziek kopen. Tot 2021. Tech house kwam toen in de lead, en verdrong het genre waarnaar het deels vernoemd is naar de tweede plek. Hoe kon het ook anders. Op Ibiza is de kruising van house en techno al jaren de leidende sound, en het aantal club- en radiohits was de laatste jaren niet bij te benen (Fisher, Camelphat, Claptone).  

Tech house Beatport

Hiphop stagneert…

…terwijl dance (weer) accelereert

Uiteraard is hiphop nog altijd ontzettend groot, en wordt het wereldwijd meer beluisterd dan dance. Maar na jarenlange groei van het genre, daalt of stagneert de populariteit nu in de grootste muziekmarkten (VS, UK, Duitsland) volgens Beatport en Spotify.

Elektronische muziek zit juist weer in de lift. Vooral in Duitsland gaat de verkoop (dragers, streams) van dance goed, wat onder meer toe te schrijven is aan het feit dat de (commerciële) radio het (meer) is gaan omarmen. En Nederland? Dat zit steevast in de top van landen waar het meest naar dance geluisterd wordt. Overigens gebeurt dat niet alleen daar. YouTube zag (door livestreams) een groei, en daarnaast zit Discord ook flink in de lift. Elektronische muziek-communities bloeien daar als nooit tevoren. 

IMS Business Report

Web3

Meta, NFT’s, gaming bepalen de toekomst

De hoofdzaal van IMS Ibiza stond de tweede dag helemaal in het teken van ‘Web3’ en werd gehost door Pixelynx (opgericht door Richie Hawtin). Wat dat begrip nou precies is? De een noemt het Metaverse, of simpelweg Meta, de ander Web3, weer een ander gewoon de volgende fase in digitalisering, waarbij de on- en offline wereld sterker dan ooit blenden en een nieuwe, hybride werkelijkheid ontstaat. Elektronische muziek is hier de grote ‘soundtrack’, en vice versa is Web3 een grote aanjager. Voorbeeld: van de 10 meest waardevolle NFT’s komen er 7 uit de dance. 

Met (aspecten van) onder meer AI, VR, AR, Blockchain, crypto en/of met name gaming kun je steeds vaker onderdompelen in een nieuwe wereld. Waar artiesten optreden als avatars in (deels) virtuele omgevingen, waar je als fan met een NFT een stukje ‘eigenaar’ wordt van een artiest en waar je (via gaming) zelf in de huid van een dj kunt kruipen. En dan zijn we nog maar net begonnen in Web3…

Mentale gezondheid

Ook/juist na corona: belangrijker dan ooit

Niet één dag, maar een complete area gedurende alle dagen is deze IMS toebedeeld aan (mentaal) welzijn. IMS’ health-partner Areté host, mooi verstopt in een stille uithoek van het Destino-complex, een zone waar je deel kunt nemen aan meditatie-sessies en kunt luisteren naar experts die vertellen hoe je jezelf of je artiest gezonder, creatiever en vooral meer mindful kunt maken. In de hele business is mentale gezondheid al jaren een topic, ook voor COVID. Maar de pandemie heeft nog meer mensen nog meer aan het denken gezet over wat ertoe doet in het leven. 

Bronnen: interviews en panels/presentaties op IMS Ibiza, alsmede het IMS Business Report 2022
Hoofdfoto: International Music Summit


Meer dance trends

Check het complete IMS Business Report voor meer dance trends, cijfers en ontwikkelingen in de elektronische muziek-branche.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Cijfers bewijzen: Grote herstel elektronische muziek-branche is begonnen

Wat je over de gehele linie al kunt waarnemen, wordt nu met klinkende cijfers bevestigd. Na 2 jaren van...

Het grote afscheidsinterview van Marcel Mingers (Extrema): ‘Solar en XO zullen doorleven’

Met zijn Extrema groeide Marcel Mingers uit tot een van de grondleggers van de Nederlandse dancecultuur. Nu, na 30...