zaterdag, februari 24, 2024

Koningsdag Strijp-S in Eindhoven op losse schroeven

-

Home » Genres » Techno » Koningsdag Strijp-S in Eindhoven op losse schroeven

Sinds jaar en dag is Eindhoven de plek voor de beste Koningsdagfeestjes, maar dit jaar kan zomaar alles anders zijn. De betrokken organisaties van de evenementen op Strijp-S, zoals Zodiak Commune en Dommelvallei, dreigen met een boycot als de regelzucht van de gemeente niet getemperd wordt. Volgens de organisaties is het onmogelijk geworden om een gratis festival te organiseren door de strakker wordende regelgeving.
door Jesper de Vaan

11187223_973621232700915_3061782136683840512_o

Vet op de botten

Volgens Dennis Zeeuwen (een van de organisatoren bij Zodiak) worden de opgelegde eisen ieder jaar gekker. Zo was afgelopen editie het aantal beveiligers ineens opgeschroefd naar 1 op 150, terwijl dit in de voorgaande edities, die overigens allemaal zonder enige wanklank verliepen, 1 op 250 was.

“We zijn op een punt beland waarbij iedere organisatie op Strijp-S afgelopen editie verlies heeft gedraaid.”

Dat is wrang, niet alleen omdat het afgelopen editie wederom volle bak was, maar ook omdat Koningsdag volgens Dennis juist jarenlang zorgde voor wat extra vet op de botten. Het geld wat verdiend werd, maakte het mogelijk om door het jaar heen andere evenementen te organiseren zoals het TAG festival in Son en Breugel (waar onder meer Zodiak en Dommelvalei de krachten bundelen) en de jaarlijkse tegenhanger van Extrema Outdoor, ´Tacnival´.

Alternatief

Ook werd afgelopen editie de locatie van Dommelvallei naar eigen zeggen om discutabele redenen (ze stonden naast een bouwterrein waar losse stenen lagen) tijdens de opbouw afgekeurd, waardoor er halsoverkop naar een alternatief moest worden gezocht. Het naastgelegen Klokgebouw betekende de redding, ideaal was het allemaal niet.

Reden genoeg voor de organisatoren om gezamenlijk een bom te leggen onder Koningsdag 2016. “We snappen dat onze feestjes aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen maar de gemeente slaat hier echt in door.”

We snappen dat onze feestjes aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen maar de gemeente slaat hier echt in door

Het is niet de eerste keer dat organisaties en gemeente botsen. In 2010 werd Zodiak van het Lichtplein, de plek waar ze sinds 2003 Koninginnedag vierde, verbannen. Dit gebeurde na klachten van enkele buurtbewoners en plannen van de gemeente om van Koningsdag meer een familiefeest te maken.

Zodiak werd weggestopt op een pleintje langs het station, waardoor het noodgedwongen twee van de drie podia schrapte.

Ook het evenement van Dommelvallei, Pact, moest haar vaste feeststek, de parkeergarage naast het Stroomhuisje, verlaten omdat het te dicht bij het spoor zou liggen. Op laatstgenoemde locatie waren de legendarische Koninginnenachtfeesten een jaar eerder aan banden gelegd door de gemeente, omdat de kelder onveilig zou zijn.

Samenvoegen

Twee jaar lang leek Strijp-S de ideale locatie. Uit de loop van de drukke stad en het dagjesvolk, maar toch makkelijk bereikbaar voor liefhebbers. Zodiak kon weer uitbreiden naar drie podia, waardoor met Zinloos Geluid en Global Aura, ook de nieuwe generatie van undergroundorganisaties de kans kreeg zich te presenteren aan het grote publiek. Maar nu is het volksfeest dus twijfelachtig.

De organisaties gaan nog in gesprek met de gemeente om tot een oplossing te komen. Een van die oplossingen is wellicht het samenvoegen van de verschillende feestjes tot een groot evenement op Strijp-S. “We hopen dat we eruit komen, want anders komt hier geen feestje.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...