donderdag, oktober 5, 2023

Oppassen geblazen met lachgas: ‘Ernstige vrieswonden na gebruik’

-

Home » Uncategorized » Oppassen geblazen met lachgas: ‘Ernstige vrieswonden na gebruik’

Tijdens een avond in de club of op een after is het vrij gebruikelijk. “Even een ballonnetje”. Het gebruik van lachgas lijkt vrij onschuldig, maar is de laatste jaren al meerdere keren ter sprake gekomen; vooral de gevolgen hiervan. Nu wordt er door brandwondencentra echter een nieuwe trend gespot: Ernstige vrieswonden. 

 

In drie weken tijd werden veertien personen opgenomen met ernstige vrieswonden aan de binnenkant van de bovenbenen. Het oplopen van de ernstige vrieswonden is in al deze gevallen het gevolg van het gebruik van lachgasballonnen.

 

Oorzaak

Tijdens het vullen van de ballonnen zit de lachgastank tussen je benen. Deze tank is vaak ijskoud. De roes waarin je komt na inname van het lachgas zorgt er daarnaast voor dat je pijngrens wordt verhoogd. Zo merken gebruikers vaak niet dat hun huid tegen de tank volledig aan het bevriezen is.

Het letsel aan huid door bevriezing komt overeen met diep tweedegraads en derdegraads brandwonden.

“Een dag later komen ze er dan pas achter dat ze ernstige brandwonden hebben opgelopen”, zegt Ymke Lucas, brandwondenarts in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

 

Daarnaast zijn grotere lachgastanks in opkomst. Het aantal nieuwe incidenten is waarschijnlijk terug te leiden naar de opmars die deze grote tanks maken.

 

Gevolgen gebruik lachgas

Lachgas kent naast de ernstige brandwonden ook andere gevolgen. Eerder stelde onze drugwatcher Charles Dorpmans van Novadic Kentron: “Lachgas werd ooit op YouTube opgepikt en raakte met name onder jongeren heel populair. Maar er zitten zeker wel risico’s aan. Alleen al het feit dat je in- en uitademt door een ballon, is slecht. Daardoor krijg je minder zuurstof in je hersenen. Niet goed, zeker niet als je jong bent en je hersenen nog niet uitgegroeid zijn.”

 

Met de waarschuwing voor vrieswonden krijgt de discussie rondom de ogenschijnlijk “onschuldige” partydrug een nieuw hoofdstuk.

Lachgas

Foto: Dominic Milton Trott, Drug Users Bible

Waarschuwing

De waarschuwing komt niet geheel verrassend op dit moment. De brandwondencentra schrikken van de plotselinge toename van deze ongevallen en willen nieuwe slachtoffers voorkomen. De slachtoffers, veelal tieners en twintigers, zijn nog jong en beseffen niet wat de gevaren zijn. Met de vele festivals in het vooruitzicht deze zomer, is de verwachting dat het aantal slachtoffers nog flink zal toenemen, stelt Lucas.

“Daarom willen we het vroeg onder de aandacht brengen nu het festivalseizoen begint en het lachgasgebruik waarschijnlijk weer toeneemt. Je kunt er ernstige littekens aan overhouden.”

 

Zeker in de dancescene is lachgas momenteel niet weg te denken. In onze eerdere feature spraken we over de de verdraagzaamheid ervan met festival-organisatoren.

>> Zie ook: Partydrugs: steeds uitdagender voor gebruiker én bestrijder

 


Wil jij je eigen ervaring delen of toevoegen aan dit artikel? Mail redactie@thisisourhouse.nl.

 

Omslagfoto: ProMo-Cymru

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Frontman Dash Berlin verliest rechtszaak en moet door onder eigen naam

Het trance-project Dash Berlin is onlosmakelijk verbonden met frontman Jeffrey Sutorius. Hij was het gezicht van de act hij...

Lachgas: Verdragen die ‘onschuldige’ ballonnen het daglicht wel?

Ballonnen met lachgas. Clubs en (after)parties werden er de afgelopen jaren rijkelijk mee versierd. De 'legale' doch heftige tripjes...