vrijdag, december 8, 2023

Huisbaas Mark van Bergen schrijft boek over 30 jaar Dutch dance

-

Home » Joost Toast » Huisbaas Mark van Bergen schrijft boek over 30 jaar Dutch dance

Dit najaar is het 30 jaar geleden dat dance doorbrak in Nederland. Dat wordt volgende maand onder meer gevierd met het allereerste internationale boek over de succesvolle vaderlandse scene. Huisbaas Mark van Bergen van This Is Our House tekent voor de tekst. Het boek heet ‘Dutch Dance: How The Netherlands took the lead in Electronic Music Culture’. Het verschijnt op 16 oktober tijdens Amsterdam Dance Event maar is nu al met korting te bestellen.

 

In de eigen taal is inmiddels al een aantal boeken verschenen over de mondiaal toonaangevende Nederlandse dance en zijn hoofdrolspelers. Met ‘Dutch Dance’ kan ook de rest van de wereld er straks over lezen. Precies 30 jaar na de doorbraak van housemuziek wordt dit het allereerste Engelstalige overzichtswerk.

Het boek vertelt, verklaart en illustreert, binnen een internationale context, het ongelooflijke succesverhaal van een klein landje. Dat na een aarzelende ontvangst nu de wereld domineert met enkele van de allergrootste dj’s, evenementen en platenlabels.

Dutch Dance 1988-2018 - Mark van Bergen

Ruige raves en gelikte massafestivals

De ruim 400 pagina’s tellende uitgave is onder andere gebaseerd op interviews met zo’n 50 dance-coryfeeën uit binnen- en buitenland. Onder wie Hardwell, Martin Garrix, Tiësto, Duncan Stutterheim, Derrick May, Joost van Bellen en Dimitri.

Het boek bevat een groot aantal nog niet eerder vertelde verhalen. Over ruige raves, verre feesten en optredens, Hollandse koopmansgeest en gelikte massafestivals.

Ruige raves, verre optredens, Hollandse koopmansgeest en gelikte massafestivals

Mark van Bergen (foto boven) schreef ‘Dutch Dance’ vanuit zijn functie als docent Dance Industry bij Fontys Academy for Creative Industries in zijn woonplaats Tilburg. Daar wil een groeiend aantal (internationale) studenten zich scholen richting de dance-industrie. Mark runt er onder meer de eerste Nederlandse minor Dance Industry.

MARY GO WILD

Aan het boek werd meegewerkt door wetenschapper Ton Wilthagen (Tilburg University). Zijn collega Andrew Cartwright tekent voor de vertaling.

In MARY GO WILD vond het team de ideale uitgever. Bestierd vanuit de gelijknamige muziekwinkel in Amsterdamse bracht het al diverse toonaangevende uitgaves op de markt. Zoals ‘Celebrate Life: Het verhaal van ID&T‘, ‘Awakenings: 20 Years of Techno‘ en het standaardwerk ‘Mary Go Wild: 25 jaar dance in Nederland’.

Onze huisbaas publiceerde in 2013 onder de titel ‘Dutch Dance‘ ook een Nederlandstalige uitgave over de ontwikkelingen in de dance-industrie. Dat was ter ere van 25 jaar dance in Nederland. Het boek werd bekroond met de Pop Media Prijs. Ook schreef Mark het boek ‘Extrema – 20 Years of Love’ en droeg hij bij aan ‘Awakenings: 20 Years of Techno’.

Boek Dutch Dance 1988-2018 Mark van Bergen


Bestel ‘Dutch Dance’

‘Dutch Dance: How The Netherlands took the lead in Electronic Music Culture’ verschijnt op 16 oktober tijdens Amsterdam Dance Event. Het boek is tegen gereduceerd tarief (15,-) te bestellen via de webshop van MARY GO WILD. De reguliere prijs wordt 17,50.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Het RoXY Archief van fotografe Cleo Campert: Unieke inkijk in de uitbundige vroege housetijd

Het was de oer-club van de house in Nederland: de RoXY in Amsterdam. Er verscheen al eens een (tekstueel)...

Studenten organiseren eigen conferentie in Eindhoven: Dutch Dance University 

Het conferentiegedeelte van ADE, waar ze doorgaans bij betrokken zijn, gaat dit jaar niet door. Dat weerhoudt een aantal...