zondag, oktober 1, 2023

Trimbos: ‘Dodelijke MDMA-vloeistof is mogelijk bedoeld voor productieproces’

-

Home » Nieuws » Trimbos: ‘Dodelijke MDMA-vloeistof is mogelijk bedoeld voor productieproces’

Niet te doseren en levensgevaarlijk. Die conclusie trekken drugsexperts als begin juni twee keer MDMA-vloeistof wordt ingeleverd. Al snel volgt een Red Alert. ‘Niet gebruiken’ is het dringend advies. Een week na het alarm sprak TIOH met het Trimbos Instituut, en vroeg onder meer hoe het middel op de markt kon komen.

Eerder dook vloeibare MDMA al op in het nieuws. Begin dit jaar trof de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de stof aan in champagneflessen van het merk Moët & Chandon. Toen werd ook al duidelijk dat MDMA-vloeistof erg gevaarlijk is. In die periode zijn meerdere mensen ziek geworden en is er een Duitse man door de vervuilde champagne overleden.

MDMA-vloeistof I

Gevaar

Het gevaar zit voornamelijk in de vorm van de stof. Normaliter komt MDMA voor in kristal- of pilvorm. De kans is erg klein dat je in een pil of zakje kristallen deze pure MDMA tegenkomt. Er gaan tijdens de productie van MDMA scheikundige processen aan vooraf die ervoor zorgen dat de uiteindelijke concentratie MDMA afneemt. Voor de onlangs opgedoken MDMA-vloeistof geldt dit niet.

“Een paar druppels is al levensgevaarlijk. De vloeistof is zo geconcentreerd dat een goede dosering vrijwel onmogelijk is”, vertelt Laura Smit-Rigter, landelijk coördinator bij Trimbos. Hoewel een directe vergelijking moeilijk te maken is, zit er in enkele druppels van de vloeistof net zo veel MDMA als in een hedendaagse XTC-pil. Overdoseren is dus een serieus risico als je besluit de vloeistof te gebruiken. Ook neemt de kans op negatieve bijwerkingen als oververhitting, spierspanningen én psychische klachten toe.

>>> Check ook: Supplementen tegen de dinsdagdip: wat beloven ze en wat zijn de verschillen?

Volgens Smit-Rigter is deze vloeistof niet voor gebruikers bedoeld. “Wij vermoeden dat deze vloeistof eigenlijk tijdens het productieproces gebruikt wordt. Deze pure vorm van MDMA moet nog verwerkt worden tot een poeder of pil. Toch is het ergens in het gebruikerscircuit terechtgekomen”, legt de onderzoekster uit.

MDMA-vloeistof II

Trend

Over het aantal gebruikers is nog weinig bekend. Smit-Rigter: “Het is lastig te zeggen in hoeverre het middel aanboden aan gebruikers wordt. We hebben het idee dat het landelijk is en vandaar ook de keuze om een Red Alert uit te sturen. Dit doen we alleen als een stof bijzonder gevaarlijk is. Bij deze vloeibare MDMA is dat zeker het geval.

Wat is een Red Alert eigenlijk?

De aankomende twee weken zullen onderzoekers de ontwikkelingen rondom vloeibare MDMA nauwlettend in de gaten houden. “Zodra wij zien dat de stof minder voorkomt, zal de Red Alert vervallen. Tot die tijd blijven we onderzoek doen om het middel beter in beeld te krijgen,” zegt Smit-Rigter.


Meer informatie over drugs?

Voor meer informatie over drugs kan je terecht op de website van Trimbos. Meldingen over gevaarlijke middelen zijn terug te vinden in de Red Alert-app.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...