Ook doorbraak in Eindhoven: feest mag 10 keer 24 uur door

-

Home » Algemeen » Ook doorbraak in Eindhoven: feest mag 10 keer 24 uur door

Eindhoven is definitief een grote stad geworden. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in de Lichtstad is dinsdagavond akkoord gegaan met een proef voor verruiming van het nachtleven. Tien keer per jaar (en daarnaast ook tijdens oud en nieuw) mogen ondernemers in de gebieden Markt, Stationsplein, Dommelstraat en Strijp-S tot 8:00 open blijven. Omdat in Eindhoven de horeca op dat uur ook weer mag openen, betekent dit feitelijk vrije openingstijden van 24 uur. Daarmee kan het zich eindelijk gaan meten met steden als Amsterdam, Groningen en Berlijn.

 

Kort na Tilburg wordt het nu dus ook langer feest in Eindhoven. Ook al zaten lang niet alle horeca-bazen er op te wachten, het college van B en W vindt dat Eindhoven ’s nachts meer moet gaan bruisen. En kwam, na een lange lobby vanuit het nachtleven, met een pilot als voorstel.

Eva van Gorcum, schrijfster van een eerder kritisch opinie-artikel op This Is Our House, kan haar geluk niet op. “Eindhoven was ooit één van de grotere spelers in het Nederlandse nachtleven en vrij qua sluitingstijden. Die tijden kunnen nu weer terugkeren.”

Daarnaast benadrukt van Gorcum dat ‘we als stad eindelijk nieuw potentieel publiek van buiten de stad kunnen gaan bereiken’.

Martijn Torenstra, evenementenorganisator in Eindhoven, vindt dat ‘organisaties nu de kans krijgen om meer creatieve activiteiten te ontplooien’. Een kwaliteitsinjectie, stelt hij. “Niet alleen grootschalige evenementen, maar ook wat intiemere initiatieven, waarbij de nieuwe generatie kansen gaat krijgen.”

Pilot

De pilot kent echter één dringende voorwaarde. Zo stelt het college dat het ‘privileges met zich meebrengt (High trust)’. “Daartegenover geldt dat indien zich incidenten voordoen (o.a. overlast voor bewoners, openbare orde verstoring, red), direct de activiteiten gestaakt moeten worden (High penalty).”

Openingstijden Eindhoven

Horeca tegen 24 uurs openingstijden

Dinsdagavond 7 maart vond een inspreekavond plaats in het Eindhovense stadhuis. De gevestigde horeca gaf aan niet op verruiming te zitten wachten.

“In de ogen van de horeca in Eindhoven gaat dit absoluut niet werken. Liever verruimen wij de donderdagavond, de studentenavond. Daar is vraag naar vanuit studenten”, stelde uitbater Perry Kusters van Café-Hotel de Queen aan de Markt.

Ongekende kansen voor het Eindhovense nachtleven


Volg TIOH op Facebook:


“De reacties van de bestaande horeca zijn protectionistisch en getuigen van weinig visie. Ook voorzie ik in het algemeen problemen met eventuele regels die gaan gelden voor het bewaken van bewonersoverlast”, stelt Torenstra.

Cultuurpodium de Effenaar geeft aan ‘ongekende kansen’ te zien voor het Eindhovense nachtleven. “Daarnaast hebben wij als podium er zelf ook financieel baat bij in deze tijden van verminderde cultuursubsidie.”

 

>> Zie ook het uitgebreide tweeluik dat This Is Our House schreef over de sluitingstijden in Brabant

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...