Tilburg verruimt nacht: locaties kunnen 8 keer tot 6:00 uur door

-

Home » Algemeen » Tilburg verruimt nacht: locaties kunnen 8 keer tot 6:00 uur door

Feest in Tilburg. Een voorstel om de sluitingstijden in de horeca te verruimen blijkt eind januari te zijn aangenomen door een raadsmeerderheid. Het nieuwe horecabeleid voorziet erin dat (party)locaties per jaar op aanvraag maximaal 8 keer een ontheffing kunnen krijgen om tot 6:00 uur door te feesten. Dat is nog bovenop speciale nachten als met de jaarwisseling en de Meimarkt. “Nu kunnen we meer mensen vanuit andere steden gaan trekken.”

 

De nieuwe regels zijn voor 5 jaar vastgelegd in een nieuw horecabeleid. De 8 ontheffingen voor wat het college van B en W daarin ‘verlaatjes’ noemt, zijn exclusief die voor ‘reguliere lange nachten’ als met oud en nieuw en de Meimarkt. Dus in de praktijk kan het per jaar om 10 lange nachten per loctatie neerkomen.

Sam van Nieuwamerongen van Gin Fizz: “Daarvoor moet je wel eerst een aanvraag doen. En je verzoek enigszins onderbouwen.”

In het vastgestelde horecabeleid staat ook een aantal ‘strikte voorwaarden aan de ondernemer’. Onder meer ten aanzien van de verplichte aanwezigheid van portiers en/of andere vormen van toezicht bij het aanvragen. Daarmee komt het college tegemoet aan kritiek van ordehandhavers, die vrezen voor extra overlast door ‘late’ stappers.

Suburban Disco

Nachtnet

Van 4:00 uur (reguliere sluitingstijd) naar 6:00 uur, het zijn veelbetekenende uurtjes. Concreet: van een paar uur in de kou rondhangen in de stad of op het station als je van buiten de stad komt (de bittere realiteit sinds het wegvallen van het Nachtnet) naar direct de trein pakken na afloop van een feest.

Bas Veekens van 013: “Plotseling verandert je range dus van lokaal tot provinciaal. Nu kunnen we meer mensen vanuit andere steden gaan trekken. Het opent andere mogelijkheden voor onze nachtprogrammering.”


Volg TIOH op Facebook:


De keuze voor 8 ontheffingen is gestoeld op het aantal dat door 013 was aangevraagd op jaarbasis.

013

Draaimolen

Draaimolen had afgelopen september het primeurtje, na hun festival. De after in thuishonk Dudok mocht daar al tot zessen door. Niet lang erna volgden proef-ontheffingen voor 013. In november voor Euphoria, in december voor Supersized. De viering van het 2-jarig bestaan bij Gin Fizz mocht ook tot 6:00 uur door.

Nu wordt de optie tot verruiming dus structureel. Een raadsmeerderheid bleek eerder in 2016 al voor maatwerk. Ook in Eindhoven kwam, mede door een lobby op Our House voor ruimere openingstijden, beweging in de discussie. Al is Tilburg nu ruimhartiger dan grote buur 040.

‘Tilburg wil een gastvrije stad zijn. Met het nieuwe horecabeleid willen we een bijdrage leveren aan een horeca- aanbod dat aansluit bij de wensen van de bewoners en bezoekers van de stad’, aldus de motivering van het college in het voorstel.

This Is Our House x de Tilburgse scene

Binnenkort lees je op This Is Our House een tweeluik over de bloeiende Tilburgse scene. Vijf van de grootste dancepromotors in de stad vertellen daarin onder meer of en hoe ze met de ontheffingen om willen gaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Deadmau5 komt exclusief naar 013 met spectaculaire show

Op maandag 13 juni 2022 komt één van de meest herkenbare artiesten ter wereld naar Poppodium 013. Deadmau5 brengt...

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...