maandag, december 4, 2023

Hoe sportevenementen en EDM elkaar omarmen

-

Home » Nieuws » Hoe sportevenementen en EDM elkaar omarmen

Een zomer vol sportevenementen staat voor de deur. Martin Garrix scoort met ‘We Are The People’ een wereldhit voor het met een jaar uitgestelde EURO 2020, een jubileumeditie van het Europees kampioenschap voetbal dat over een week aftrapt. Na een prachtig een-tweetje samen met Bono & The Edge (U2) weet de Nederlandse grootmeester de harten van dance- en voetbalminnend Europa te veroveren.

Het nieuws dat ’s lands grootste dance-artiest – samen met U2 legendes Bono & The Edge – het EK-lied voor 2020 (2021) heeft verzorgd, kwam voor TIOH absoluut niet als een donderslag bij heldere hemel. Onze huisschrijver Peter de Valck legt uit waarom.

Dromen

Als kleine jongen, geboren in de zomer van 1992, droomde ik ervan om profvoetballer te worden en in het Nederlands Elftal te spelen. Het gros van mijn klasgenootjes in de kleuterklas en mijn teamgenootjes in de F-pupillen hadden diezelfde droom.

Aan het eind van de jaren ’90 en het begin van het nieuwe millennium zorgde het vak discjockey ervoor dat de dromen van kinderen nog verder werden verrijkt. Kinderen wilden niet meer alleen doelpunten scoren in de grootste stadions, maar ook plaatjes draaien voor tienduizenden mensen op de allergrootste podia. Onze idolen waren niet alleen maar voetbalsterren als Marco van Basten en Dennis Bergkamp, maar ook wereldartiesten als Armin van Buuren en Tiësto.

Eén van die dromende kinderen was Martijn Gerard Garritsen, oftewel Martin Garrix. Het optreden van Tiësto tijdens de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van 2004 in Athene deed het heilige dj vuur in Martijn ontbranden. Veertien jaar na dato had Martin Garrix zelf de eer om de Olympische Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea af te sluiten. Zijn ultieme droom was werkelijkheid geworden.

‘We Are The People’

In 2021 kan de 25-jarige wereldster uit Amstelveen weer een unieke prestatie van zijn illustere bucketlist afstrepen: het produceren van het themalied voor UEFA EURO 2020. De titel van het nummer is ‘We Are The People’ en doet zijn naam eer aan.

De boodschap die het feel-good anthem wil meegeven is luid en duidelijk. Van de straten van Dublin tot de Notre-Dame, voetbal is van de mensen. Voetbal is voor iedereen.

“De melodieën bleven overeind, maar Bono veranderde letterlijk elk woord van de tekst die we hadden bedacht!”

Martin Garrix
Bono

Verbindende factor

Welke karakteristieken hebben Electronic Dance Music en sport met elkaar gemeen? Het is voor velen een passie, of zelfs een lust en leven. Daarnaast brengen de twee belangrijkste (bij)zaken in het leven een verbindende factor met zich mee.

Het massaal samenkomen van mensen op een festival of in een voetbalstadion lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar toch zijn de herinneringen nog zó vers en puur. Het toejuichen van je favoriete voetbalclub of een staande ovatie geven aan je favoriete artiesten – en de bijbehorende emoties en gevoelens die daarbij loskomen delen met de omringende gelijkgestemden – scheppen een unieke band. Een saamhorigheidsgevoel waar dance- en voetballiefhebbers aller landen op dit moment zo naar hunkeren.

Sport verbindt. Muziek verbindt. Om een megapubliek te bereiken, is een combinatie van de twee een win-winsituatie. “Maar da’s logisch.”

De UEFA, FIFA en IOC (Internationaal Olympisch Comité) brachten dit balletje al eerder aan het rollen, want Martin Garrix is natuurlijk niet de eerste artiest die onze roemrijke dance(cultuur) op de kaart heeft gezet in de aanloop naar grootschalige sportevenementen. Een diepe duik in de archieven van de Europese- en Wereldkampioenschappen voetbal én de Olympische Spelen zetten deze stelling kracht bij. Een muzikale reis terug in de tijd, waar EDM en sportevenementen elkaar omarmen.

Nog op zoek naar een TV voor het EK? Bekijk het aanbod bij Coolblue!


Sportevenementen

EK’s

2020 (2021)

Ter ere van het 60-jarig bestaan van het EK, wordt de 16e editie van het Europees kampioenschap gehouden in maar liefst elf Europese landen. Eenheid en verbondenheid zijn belangrijke kenmerken van het EK 2020 (2021). Dit is onder andere ook terug te zien in het logo; een brug met de EK-trofee, omringd door de fans. Elk van de gastlanden ontwierp een eigen logo met een brug uit de eigen speelstad. ‘We Are The People’ is dus het officiële UEFA EURO 2020 anthem.

2016

David Guetta was verantwoordelijk voor het themalied van het EK 2016 in Frankrijk. Samen met de Zweedse zangeres Zara Larsson bracht de Fransman ‘This One’s For You’ uit. Helaas voor het gastland gaf het lied niet het benodigde eindresultaat, want Portugal versloeg Les Bleus in eigen huis en werd Europees kampioen.

2012 & 2008

Het officiële UEFA EURO 2012 anthem ‘Endless Summer’ wordt bestempeld als een house/euro house nummer, maar het is geen nummer die een blijvende indruk heeft achtergelaten. Het nummer van Oceana bevat een brass sample van de ‘minimalistische’ Duitse technoplaat ‘Blaue Moschee’ van Die Vögel. Levende legende Rollo Armstrong, voormalig lid van Faithless en bekend van de dance-klassieker ‘Hold That Sucker Down’ was hoofdverantwoordelijk voor de melodie van de UEFA EURO 2012 track, maar ook voor de melodie ‘Can You Hear Me’. Dit was het officiële UEFA EURO 2008 themalied, gezongen door de Spaanse posterboy van weleer: Enrique Eglesias.

2004

Vier jaar eerder, in 2004, bracht het fantastische stemgeluid van de Portugees-Canadese popzangeres Nelly Furtado een krachtige boodschap naar voren met het nummer ‘Força’. Gastland Portugal verloor de finale verrassend van het dekselse Griekenland.

2000

Het EK 2000 in ‘onze’ eigen Lage Landen mondde uit in een nationaal fiasco. De Zweedse Eurodance artiest met rock en metal roots, genaamd E-Type, kwam met – de tot op de dag van vandaag veelbezongen – voetbalhymne ‘Campione 2000’ op de proppen. Het refrein van het lied lijkt ontzettend veel op het refrein van het oud-Hollande liedje ‘Oranje Boven’. Luister maar!


WK’s

2018

De mensen hadden meer verwacht van een nummer geproduceerd door Diplo, waarbij zelfs speciale hoofdrollen zijn weggelegd voor Nicky Jam, Will Smith en Era Istrefi. ‘Live It Up’ valt behoorlijk tegen en zo verliep het WK 2018 in Rusland eigenlijk ook… Snel vergeten dus.

2014

Tijdens het WK 2014 in Brazilië kwam er aardig wat kritiek op het nummer ‘We Are One (Ole Ola)’ van Pitbull, J Lo & Cláudia Leitte. Brazilianen vonden dat er te weinig ‘Braziliaans gevoel’ (lees: samba) in zit. Desondanks werd het nummer, voornamelijk in de Europese landen, een grote hit.

2010

Het WK 2010 was op alle fronten een memorabel Wereldkampioenschap voetbal, waar wij Nederlanders liever geen actieve herinnering aan willen hebben. Het was het allereerste WK op het Afrikaanse continent. Gastland Zuid-Afrika stond in vuur en vlam. Er ging géén minuut zonder een orkaan aan vuvuzela geluid aan de miljarden kijkers voorbij. De Colombiaanse zangeres en dansgodin Shakira bracht in 2010 ‘Waka Waka (This Time for Africa)’ uit. Het is bij uitstek het meest bekende en misschien wel beste WK nummer aller tijden. De videoclip en het bijbehorende nummer zijn maar liefst 2.8 miljard (!) keer bekeken. Het behoort daarmee tot één van de best bekeken video’s op YouTube.

Bovendien kreeg K’NAAN met zijn ‘Wavin’ Flag’ het publiek ook op de banken. Het nummer werd door Coca-Cola als hét lied voor het WK 2010 gekozen.

2006

In 2006 maakte de FIFA een uitstapje naar ‘popera’. Een subgenre van popmuziek die wordt uitgevoerd in een opera zangstijl. De titel van het nummer is ‘The Time of Our Lives’ van Il Divo & Toni Braxton.

2002

Tijdens het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan was ‘Vangelis ‎– Anthem’ de themasong. Een anthem met trance-, euro house- en ambient-invloeden. De Griekse duizendpoot en halfgod Vangelis staat bekend om het componeren van soundtracks van films en zijn werk is ontzettend vaak gesampled. En terecht!

1998

Het laatste WK van het voorgaande millennium werd gehouden in 1998 en gehost door gastland Frankrijk. Ricky Martin’s ‘La Copa De La Vida (The Cup of Life)’ was het officiële FIFA WK-lied, dat vandaag de dag nog steeds op de menig radiostation ten gehore wordt gebracht. Bovendien wordt de euro house-knaller van het dance trio Dario G, genaamd ‘Carnaval De Paris’, steevast op de grootste sportevenementen afgespeeld.


Olympische Spelen

2004

In 2004 trad Tiësto tijdens de Olympische Spelen op als eerste dj ooit. Een gedenkwaardig optreden van Tijs Verwest, die daarna een mix-cd ter herdenking van zijn optreden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 2004 in Athene uitbracht onder de naam ‘Tiësto ‎– Parade Of The Athletes’. Trance tracks als onder andere ‘Heroes’, ‘Ancient History’, ‘Athena’, ‘Olympic Flame’ en ‘Victorious’ namen de luisteraars mee in een reis door de tijd, naar het land waar de moderne spelen in 1896 begonnen.

Parade Of The Athletes
Tiësto ‎– Parade Of The Athletes. Bron: Discogs

2016

Tijdens de meest recente editie van de Olympische Zomerspelen, te Rio de Janeiro, zette tropical house grootheid Kygo de kroon op het werk. Een wonderlijk optreden waarbij de regen met bakken uit de hemel kwam.

2018

Martin Garrix sloot dus ook de Olympische Winterspelen 2018 ceremonie in Zuid-Korea in stijl af. De virtuoos draaide tracks als ‘Forever’, ‘Together’, ‘Animals’, ‘Like I Do’ en ‘Pizza’.


Oranje Boven

Na zeven jaar een eindtoernooi te hebben gemist, zijn de Oranjeleeuwen met het Oranjelegioen over een tweetal weken weer van de partij op het EK. De eensgezindheid, saamhorigheid, trots en verbondenheid die er tijdens een grootschalig sportevenement heerst, is uitzonderlijk.

Helemaal in combinatie met de muzikale klanken van één van onze andere Nederlandse grootmeesters. Zo werd het Nederlands Elftal elf jaar geleden op het Museumplein gehuldigd voor de behaalde tweede plaats op het WK 2010. Niemand minder dan Armin van Buuren verraste de Oranjeselectie, de uitzinnige menigte en de voor de buis gekluisterde landgenoten én liet dit hooggeëerd publiek kennismaken met het openingsnummer ‘One (Your Name)’ van de Swedish House Mafia en Pharrell Williams.

In de zomer van 2012 raakte diezelfde Armin van Buuren geïnspireerd door de absolute oranjegekte. En van de spelers van het Nederlands Elftal, die helemaal hartstochtelijk opgepompt werden van danceklappers tijdens de warming-ups op eindtoernooien.

Ken je deze nog!?

Als je de artiestennaam ‘Safri Duo’ en de bijbehorende tracknaam ‘Played-A-Live’ ziet staan, gaat er vaak geen belletje rinkelen. Echter, wanneer je de eerste klanken van ‘The Bongo Song’ hoort, is de spreekwoordelijke toon meteen gezet!

Het door Michael Parsberg geproduceerde nummer blijft voor onze huisschrijver de ultieme EK-, of WK-hit. Het is een gezonde mix van tribal drums en verschillende elektronische dance muziek twists. Je kan Played-A-Live ook (her)kennen van de voetbalgame FIFA Football 2003, waarvan het de soundtrack was.

Dat de track tijdloos is, bewees ie tijdens ‘De Zomer Top 538’ van vorig jaar. 538-luisteraars stemden Played-A-Live namelijk naar de (legendarische) veertiende plek in de lijst.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Peter de Valck
Peter de Valck
Creatieve contentmarketeer, energieke evenementenorganisator, socialmediagoeroe, sportfanaat en (Hard) Dance liefhebber, die niet alleen de bal naar de juiste kleur weet te spelen, maar ook het spelen met woorden tot een handelsmerk heeft bekroond. U vraagt, Peter schrijft! Wil jij dat Peter verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle of hardcore releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in zijn maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in juli 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

21×2021: het jaar van Susana

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...