Het komt steeds vaker voor op grote dance-events: incidenten met traangas. Criminelen gebruiken het om verwarring in het publiek te veroorzaken en vervolgens hun slag te slaan door tasjes of broekzakken (leeg) te roven. Terwijl de lijst met ‘makkelijke’ slachtoffers langer en langer wordt, hebben de incidenten emotioneel en fysiek (oogpijn, ademhalingsklachten) veel impact. Wat is er tegen te doen?
Het aantal incidenten met pepperspray dan wel traangas op grote evenementen is flink opgelopen. Dit jaar was het onder meer raak tijdens Don’t Let Daddy Know (Ziggo Dome), de ADE-show van Martin Garrix in de RAI en Amsterdam Music Festival (Johan Cruyff Arena, tevens ADE).
Eind november nog ging het tevens mis op Qlimax in de Gelredome in Arnhem. Daar was de Tilburgse student Rick een van de slachtoffers.
Geen lucht
“Het is geen prettige ervaring”, stelt hij met gevoel voor understatement. Rick bezocht het hardstyle-event met een aantal vrienden. Onderweg naar de bar sloeg het noodlot toe en werd pepperspray gespoten. Zijn broekzakken werden gespaard maar zijn ogen niet.
“Het overkomt je zomaar. Om me heen waren allerlei mensen aan het hoesten omdat ze geen lucht kregen. Ik viel uiteindelijk flauw en kwam even later weer bij. Het is maar goed dat ik niet ben beroofd, maar voor dieven ben je een makkelijke prooi.”
Gedupeerd
Op verschillende forums worden uitvoerig ervaringen en opinies gedeeld. Veel reacties op het forum van Partyflock getuigen van onbegrip en een duidelijke roep om maatregelen. “En dat om een paar muntjes en telefoons”, wordt er geschreven.
De forumleden zijn het er stellig over eens: “Het is onbegrijpelijk. Jammer dat het gebruik van traangas trend aan het worden is en dat daders niet worden gepakt.”
Gedupeerden spreken van een verpeste avond. Het is een smet op een feest wat van begin tot eind een positieve ervaring zou moeten zijn. Rick kan hier over meepraten. “De rest van de avond ben ik op de tribune gaan zitten. Een evenement als dit zou een veilige plek moeten zijn waar je de beleving z’n werk laat doen. Dat is nu niet meer. Het vergalt de hele sfeer.”
Is er dan helemaal geen oplossing? Een adviseur van TEC Veiligheid, dat veelal werkzaam is op evenementen, reageert gedecideerd.
“Het fenomeen is bij ons bekend. Je moet goed in beeld hebben welke risico’s je loopt, deze werken wij uit in scenario’s. Op basis daarvan bepaal je welke maatregelen je treft in de veiligheidsketen, zowel proactief als preventief.”
“Fouilleren is uiteraard een middel, maar ook voorlichting naar het publiek is erg belangrijk”, gaat de adviseur verder. “Per evenement vraagt dit een specifieke benadering.”
“Wat echt beter kan is dat festivalorganisaties buiten de kaders durven te denken. Ook de ontwikkeling van technologie scheelt een hoop. Beveilig je evenement optimaal met camera’s door een helikopterview te creëren en daardoor veiligheidspartners beter aan te sturen.”
Rick denkt dat fouilleren in de huidige vorm bij de ingang niet voldoende is en er een uitbouw mogelijk is. “Net die ene rotte appel komt toch wel langs de beveiliging. Doe het ook als mensen naar buiten gaan. Een persoon met 4 Ã 5 telefoons in zijn zakken die naar buiten wil gaan is natuurlijk zeer opvallend.
Niet angstig
De incidenten met traangas weerhouden Rick er niet van om feesten te blijven bezoeken. “Maar ik ga er wel heen met een ander idee. Ik ben denk ik veel alerter. Ook al ga je naar een feest als liefhebber, om van de muziek te genieten.”
TEC Veiligheid is zich bewust van risico’s van strengere maatregelen. “De grootste risico’s zijn beperking van de gastvrijheid, waardoor de bezoekersaantallen kunnen teruglopen. Tegelijkertijd: het benadrukken van dit scenario zorgt wellicht voor stimulering ervan. En laten we het niet groter maken dan het is.”

Meer nieuws?
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check hier al onze nieuwsberichten!