maandag, maart 4, 2024

Tranen en protest na nieuwe dreun voor clubs en festivals: Unmute Us!

-

Home » Nieuws » Tranen en protest na nieuwe dreun voor clubs en festivals: Unmute Us!

Verdriet, woede en protest bereiken een nieuw niveau in de club- en festivalwereld. Het demissionaire kabinet-Rutte maakte vrijdag tijdens een nieuwe persconferentie bekend dat (grote) festivals tot zeker 20 september verboden blijven. Dat betekent onder meer geen Paaspop, geen DGTL, geen ASOT, geen Into The Woods en geen Duikboot. Clubs zouden pas in november weer open mogen.

Het einde van alle corona-beperkingen mag dan inmiddels in zicht zijn (1 november), voor festivals, clubs en hun bezoekers moet de gifbeker tot de laatste druppel worden leeggedronken. Iedereen hoopte had dat de dansvloeren in september eindelijk (gecontroleerd) open mochten, maar dat zit er nog niet in.

Eendaagse buiten-evenementen mogen zonder beperkingen doorgaan voor maximaal 750 man, wanneer corona-checks aan de poort worden gedaan. In de praktijk hebben festivals daar niets aan, dus regende het meteen na de persconferentie weer annuleringen.

>> Zie ook: Kopstukken woest over abortus Summer Of Love

Paaspop 2021 opbouw

Paaspop

Paaspop (verplaatst naar eerste weekend september) was al ver in de opbouw (foto boven), maar mag opnieuw last minute niet doorgaan. “Vandaag – toepasselijk op vrijdag de 13e – schuiven er toch inktzwarte wolken voor onze regenboog”, postte de organisatie vrijdag. “Onze droom spat alsnog uiteen.” Paaspop is nu gepland voor 15 tot en met 17 april 2022.

Ook DGTL, het september-weekend na Paaspop gepland, kan wederom inpakken. “Dit is een nieuwe klap in ons gezicht.”

Into The Woods postte: “Er is ons maandenlang een worst voorgehouden… Tijdens de recente persconferenties kregen festivals wederom geen groen licht, ondanks de belofte dat deze weer konden plaatsvinden wanneer iedereen die dat wil is gevaccineerd. Dat moment is nu, maar de belofte is officieel gebroken.”

Protestmars Unmute Us!

Diverse organisatoren en belangenbehartigers van het uitgaansleven hebben inmiddels een vreedzame protestmars aangekondigd voor zaterdag 21 augustus, in diverse steden. Onder hen ook DGTL. “We hopen dat jullie ons willen joinen om samen een front te vormen. Om te laten zien dat ze onze scene niet de nek om kunnen draaien.”

Honderden organisatoren, artiesten en leveranciers hebben inmiddels hun medewerking aan Unmute Us! toegezegd. Uiteraard loopt TIOH ook mee en hopen samen met de andere partijen dat zoveel mogelijk bezoekers en andere liefhebbers ook van de partij zijn. Hier vind je meer informatie over de protestmars.

Met twee maten meten

Wat de evenementenbranche vooral steekt is dat er met twee maten wordt gemeten. “Elders in de samenleving is er wél ruimte voor volle voetbalstadions en overbevolkte kermissen, maar veilig georganiseerde evenementen krijgen geen ruimte”, aldus de initiators van Unmute Us! “Met als voorlopig overtreffende trap de boodschap dat de Formule 1 in Zandvoort (met een capaciteit van tweederde van 105.000 bezoekers per dag) wél door mag gaan. Het getuigt van een totale ondermijning en miskenning van iedereen die cultuur en het uitgaansleven een warm hart toedraagt.”

Koninklijke Horeca Nederland, het Overleg Amsterdamse Clubs, Nachtbelang en Dutch Nighttime Alliance bereiden ondertussen een kort geding tegen de overheid voor. Inzet: de ongelijke behandeling van de nachtsector ten opzichte van andere sectoren aanvechten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

Unmute Us eist perspectief voor events en nachthoreca, nieuwe acties mogelijk

Unmute Us roept het kabinet namens festivals en nachthoreca op om binnen twee weken met een volwaardig en realistisch...