vrijdag, december 8, 2023

Dj’s migreren naar Vero: Harde rebellie tegen Facebook?

-

Home » Algemeen » Dj’s migreren naar Vero: Harde rebellie tegen Facebook?

Een kleine migratie binnen de harde dancestijlen, woensdag. Een heel leger dj/producers maakte bekend een nieuw social medium in de arm te hebben genomen: Vero. De stap lijkt collectief te zijn, en ingegeven vanuit de groeiende onvrede met Facebook.

 

Onze columnist Denis Doeland had het laatst al aangekondigd. De verandering die Facebook recent heeft doorgevoerd in zijn algoritme kan flinke gevolgen hebben voor dj/producers en event-organisatoren.

Woensdag werd vanuit de hardstyle-scene een alternatief omarmd in de vorm van Vero. Onder meer Bass Modulators, Adaro, MC DV8, Sound Rush, Frequencerz, Spitnoise, Bass Chaserz, Miss K8, Dr. Rude, Mad Dog, Pulse en vele anderen postten op hun socials dat ze voortaan ook daar te volgen zijn.

Minder content van pagina’s op Facebook

“Concreet betekenen de veranderingen dat Facebook op een andere manier zal bepalen wat bovenaan je feed verschijnt en wat niet”, aldus Denis Doeland in zijn laatste column op This Is Our House. “Het houdt in dat er minder content van bedrijven en media te zien zal zijn. De content die wel van hen afkomstig is, zal aan strenge eisen moeten voldoen.

Dj’s en festivals zullen dus nieuwe manieren moeten bedenken om hun Facebook-fans te bereiken en hun bereik te vergroten. Vero lijkt zich nu, althans in de hardstyle- en hardcorescene, tot een van die manieren te ontwikkelen. Al is er ook veel kritiek op het ‘nieuwe’ en ‘eerlijke’ social medium.

>> Zie ook: COLUMN DENIS DOELAND: algoritmes en de levenslijn van de dance

Vero

De app Vero bestaat al sinds 2015 maar is plots populair geworden. In de VS alleen al werd de toepassing de afgelopen week een half miljoen keer gedownload op een dag.

Vero (letterlijk: ‘waarheid’) heeft veel gelijkenissen met Instagram; beeld staat centraal. Een verschil is dat de gebruiker op Vero ook links en tips kan delen, waar je meteen ook weer een review over achter kunt laten. Bovendien zou er (nog) geen algoritme achter zitten, al is dat bij alle grote socials een kwestie van tijd geweest. Zo ging het ook bij Facebook-dochter Instagram.

Er klinkt ook veel kritiek op Vero, ook in de dancehoek. Aanmelden gaat momenteel lastig, waarschijnlijk door de hausse van nieuwe gebruikers. Daarnaast gaat het bij het posten vaak mis en zijn er veel andere bugs.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Geen Chinezen, wel allrounders: De DJ FACT Top 100 versus de DJ Mag Top 100

De verschillen tussen onze vorige week gelanceerde DJ FACT Top 100 en de laatste DJ Mag Top 100 zijn...

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...