Een ‘verruiming’ waar weinig events wat aan hebben. En de nacht blijft op slot

-

Home » Nieuws » Een ‘verruiming’ waar weinig events wat aan hebben. En de nacht blijft op slot

Het festivalseizoen 2021 was al om zeep, maar ook de nachthoreca krijgt vooralsnog geen kans om op te starten. Dat werd dinsdagavond bevestigd tijdens de laatste corona-persconferentie van het demissionaire kabinet. De woede binnen het nachtleven bereikt daardoor een kookpunt. ADE: “Er valt al 2 jaar onmogelijk te sturen op dit beleid.”

Binnen-evenementen zonder vaste zitplaatsen krijgen na 25 september in principe wel meer ruimte. In de praktijk (voorwaarden: 75% capaciteit, om middernacht sluiten) blijkt de ‘verruiming’ echter een wassen neus, tot grote woede van de branche. Mogelijk profiteren alleen dagfeesten en -festivals.

Op dit moment geldt voor binnenlocaties nog dat bezoekers moeten zitten en dat een zaal voor tweederde gevuld mag zijn. Verder zijn meerdaagse evenementen, binnen en buiten, straks ook weer toegestaan. Wie een meerdaags evenement wil bezoeken, zal wel om de 24 uur zijn of haar ‘coronapas’ moeten tonen.

ADE

Effecten

Voor de nachtclubs is er nog steeds weinig positiefs te melden. De horeca zal ook na 25 september haar deuren moeten sluiten tussen 24:00 uur en 06:00 uur ’s ochtends. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voelt zich enorm benadeeld. Volgens de branchevereniging heeft het tegenvallende nieuws nog te maken met de ‘Dansen met Jansen’ misser van Hugo de Jonge. Op 14 september zal de KHN een kort geding indienen.

Het is nog onduidelijk wat voor effect de jongste maatregelen gaan hebben. Bijvoorbeeld op het naderende Amsterdam Dance Event, waarover TIOH onlangs al de angstige balans opmaakte. Direct na de persconferentie maakte het grootste ADE-event, Amsterdam Music Festival, bekend te annuleren.

Statement ADE

Uit een statement van de ADE-directie, bestaande uit Jan-Willem van de Ven en Meindert Kennis, blijkt het volgende: “Er valt al 2 jaar onmogelijk te sturen op dit beleid, zeker met zoveel aanbod op verschillende locaties. Vorig jaar heeft de overheid 2 weken voorafgaand aan ADE de stekker uit het evenement getrokken en we vrezen dit jaar voor eenzelfde scenario zonder gegronde redenen.”

Toch is ADE van plan te blijven kijken naar allerlei scenario’s. “We zullen de hoogstwaarschijnlijk onbegrijpelijke maatregelen van dinsdagavond voor de zoveelste keer gaan ontvlechten om te kijken waar de mogelijkheden voor ADE volgende maand liggen”, verklaart de directie.

Tijdens het onderzoeken van de versoepelingen zou er gebruikgemaakt zijn van de bevindingen van Fieldlab Evenementen (foto onder). Volgens de Veiligheidsraad is het inperken van bezoekersaantallen tot 75% onnodig. Wanneer de ‘coronatoegangsbewijzen’ op een goede manier worden gebruikt, is de kans op tot problemen erg gering.

Back To Live Dancefestival - Joris Voorn

‘Deal-tactiek’

Het nieuws over de ‘verruiming’ komt enkele dagen nadat de Nederlandse branche en hun bezoekers weer massaal de straat opgingen. De roep tijdens Unmute Us (verslag) om heropening lijkt dus maar zeer beperkt beantwoord te worden. Want voor clubs en evenementen blijven de druiven onderaan de streep voorlopig zuur…

En het wordt almaar gekker. MOJO-directeur Ruben Brouwer vertelde maandagavond in het tv-programma Op1 dat hij eerder op de dag nog bij demissionair minister De Jonge aan tafel zat, namens de branche. Hij vertelde vol verbijstering dat de bewindsman MOJO verzocht om ‘liever geen dans-evenementen’ meer te doen. “Juridisch is dat natuurlijk niet te regelen”, zei Brouwer. Dus hoopte De Jonge op medewerking vanuit de organisatoren. In onderstaande video legt Brouwer uit over hoe hij het gesprek met De Jonge heeft ervaren:

Branche evenementen: totale minachting

Naar aanleiding van deze uitzending hebben verschillende organisaties en artiesten uit de industrie gereageerd. Ook Van de Ven en Kennis zeiden het volgende over het bizarre verzoek:

“Wat ons betreft totale minachting voor het grootste culturele exportproduct van Nederland met deze onderhandse ‘deal tactiek’ van de overheid zonder steekhoudende argumenten of juridische gronden. In juni over de rug van de sector op onmetelijk domme wijze populariteitspunten willen scoren om de vaccinatiebereidheid omhoog te krikken, om het nu via de achterkamer de nek om te willen draaien.”

MOJO heeft bekend gemaakt samen met een ID&T, Apenkooi Events en Unmute Us naar de rechter te stappen als gevolg van het verzoek van De Jonge. Brouwer zegt in een interview met NPO Radio 2 het volgende: “Op een gegeven moment probeer je er met gesprekken uit te komen, maar dat gesprek van gister was zo bizar dat we dachten: dit is de druppel.” Volgens Brouwer heeft de regering geen enkel argument om de magere ‘verruiming’ door te zetten.

Ook Jasper Goossen van Apenkooi Events en Unmute Us heeft ook gereageerd: “Dit is echt een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken. Ongekend en een dolk in de rug van iedereen die zich de afgelopen 18 maanden aan alle maatregelen heeft gehouden. Ons wordt gevraagd solidair te zijn, maar waar is de solidariteit ten opzichte van ons? Dat we hier zijn beland had niemand kunnen bedenken.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in juli 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

De top 3 hardstyle releases in juni 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...