maandag, december 4, 2023

10 jaar Biki90: van vriendengroep naar serieus feestgedruis

-

Home » Features » 10 jaar Biki90: van vriendengroep naar serieus feestgedruis

Wat ooit begon als een vriendengroep met een ietwat gekke naam is nu een heuse feest organisator met een vast team en eigen kantoor in Eindhoven: BikiHQ. Daar spraken we dan ook af om het te hebben over tien jaar Biki90, van 2005 tot nu.

Biki90 HQ
René (l) en Niels Bakkerus in het Biki90 kantoor

In het voormalig Novadic Kentron pand aan de Grote Berg huist nu het Biki90 kantoor. Alleen is nog niet iedereen daarvan op de hoogte. “Laatst stond er een man aan de deur om drugs te laten testen. Hij was nogal verbaasd dat dat hier niet kon,” zegt René Bakkerus, een van de drijvende krachten achter Biki90.

Wat ze wel doen is nieuwe concepten bedenken, locaties zoeken voor feesten en activiteiten zoals Wamp du Ville, het openingsfeest van de Dutch Design Week en de Biki Football Club. Evenementen die niet alleen om feest en dj’s draaien, maar vooral om de mensen en de sfeer.

“We lopen er niet echt mee te koop met dat tienjarig bestaan,” vertelt Bakkerus. “Dat komt omdat wat we tien jaar geleden deden niks heeft te maken met wat we nu doen. We zijn niet om de tafel gaan zitten om te bedenken dat we nu Biki90 gaan beginnen. Dat is per toeval ontstaan.”

Huizeneger

De vriendengroep had een eigen ‘honk’, Huizeneger, boven de Repelsteel op Stratumseind. In de vooravond van een feestje in het Stroomhuisje zaten de jongens Jasper, Niels, Eddy en René bij elkaar om wat in te drinken totdat een van hun de H&M poster aan de muur opmerkte met een bikini aanbieding. Voor die poster hing een klok waardoor er in plaats van Bikini 14,90, Biki 90 stond. En zo ontstond de naam.

Die naam zijn ze tijdens het feest in het Stroomhuisje gaan roepen om te laten weten dat ze aanwezig waren en toen is het een eigen leven gaan leiden. Er kwamen t-shirts, een blog en graffiti tags. De naam werd steeds bekender en eigen feestjes volgden.

Biki90 klok
De poster en klok waarbij het allemaal ontstaan is.

Klim werd later aangesteld als aanvoerder van de groep. “Klim drinkt niet,” vertelt Bakkerus. “Hij kon zo onthouden wat we allemaal uitspookten.” Klim had er ook voor gezorgd dat een van de eerste Biki90 shirts werden verspreid bij de Hoedenplank tour van Opgezwolle. “Bij een optreden van hun in de Pul in Uden stond opeens Klim op het podium en hadden Rico en Sticks onze shirts aan. Super mooi was dat!”

Eerste Biki90 t-shirt
Het eerste Biki90 shirt gedragen door Rico en Stick s van Opgezwolle

Area51 en Plan2

Tussen 2005 en 2009  sloten de jongens zich vooral aan bij andere feestjes in de Area51 en Plan 2 op Strijp S. Ze kregen de ruimte er ‘iets geks’ bij te verzinnen. Zo waren er in Plan2 twee feesten tegelijk en die werden gescheiden door een auto. “De ene kant was bedoeld voor mannen en daar kon je over voetbal praten, inclusief Johan Derksen snorren en maskers, en de andere kant was voor vrouwen. Die konden dan over make-up praten,” vertelt Bakkerus.

In 2008 hadden ze hun eigen feestje in Area51: de Post-It party, een kantoor thema feestje met rondslingerende post-its, veel bier en gekkigheid. “Dat waren feestjes voor misschien 50 man, maar dan kon je wel de mafste dingen uithalen.”

Brent Kottar - Biki90
Brent Kottar, Biki90 eigen influential designer

Wamp du Ville, Solar en DDW

Vanaf 2009 kwamen de echte Biki-activiteiten die nu nog steeds stand houden. De eerste Wamp du Ville fietstocht werd gehouden, ze stonden voor de tweede keer op Solar met een eigen t-shirt muur en Brent Kottar werd in het leven geroepen, een zelf verzonnen typetje die alle Dutch Design Week borrels afging en zich mengde tussen alle designers en andere hotemetoten. Nu doen ze dat met D.R.I.N.K.S. (Design Reaches Influential New Knowledge Society), inmiddels een bekend begrip binnen de DDW.

DRINKS
D.R.I.N.K.S. (Design Reaches Influential New Knowledge Society)

‘Gekke dingen bedenken is niet moeilijk, maar het vervolgens uitvoeren wel’

“Gekke dingen bedenken is niet zo moeilijk,” zegt Bakkerus. “Maar het vervolgens ook nog eens gaan doen, dat wel.” De eerste Wamp du Ville fietstocht bijvoorbeeld is ontstaan nadat de eerste fixies hip werden. “Wij hadden daar niks mee, maar wilden er wel op inspelen en zo ontstond de eerste echte fietstocht naar Zetten in België. Voortkomend uit iets wat we altijd riepen: we gaan hem zetten!” De jaren daarop volgden tochten naar America in Limburg, Rotterdam (RotEind), Oventje, Maaskantje en de 100 kilometer voor het PSV jubileum (Peer, Soerendonk en Vessem).

Wamp du Ville
De vijfde Wamp du Ville van Eindje naar Oventje, Maaskantje en weer terug.

Solar Festival

Die gekke ideeën werden steeds groter en ook serieuzer. Na twee jaar Solar, kregen ze een eigen ruimte op het festival. In 2010 bouwden ze een favela stadion compleet met voetbalveld en dj-booth. Daarna kwam Eyndhoven aan Zee in de botsautotent, Club Ritualz in dezelfde tent en in 2013 en 2014 hadden ze een eigen stage met Eindje Airport en de Bikibrandweer.

Elke editie stonden de tenten bom en bomvol. Zo werd naam buiten hun eigen kringen verspreid en dat leidde weer naar nieuwe opdrachten zoals op Defqon of een eigen Broekenbal tijdens Fashion weekend in de Heuvelgalerie in Eindhoven.

Biki90 op Solar
Tweede stage in de botsautotent op Solar Festival

Helaas had de organisatie achter Solar het idee voor een nieuwe stage afgelopen zomer afgewezen. Ze vonden het tijd om nieuwe organisaties de kans te geven zich te presenteren. Dit zorgde in eerste instantie voor veel protest. Ook vanuit Biki90 zelf. Ze gaven zelfs een Free Biki feest in het Tuchthuis om het extra te benadrukken, maar nu hebben ze er wel vrede mee. “Het is eigenlijk als een lange relatie die uitgaat,” vertelt Bakkerus. “Dat is even kut, maar nu is het tijd om zelf verder te gaan.”

‘Solar was als een lange relatie die opeens uitgaat. Het is even kut, maar nu is het tijd om verder te gaan.’

Thunderdommel

Dat ze ook op eigen benen konden staan, hadden ze al snel door na de eerste Thunderdommel in 2011, hun eigen carnavalsfeest in de Kitsch op Stratumseind. FeestdjRuud werd uitgenodigd en de tent stond avond na avond vol. “We hadden blijkbaar een hele maandomzet weggedraaid in één avond,” zegt Bakkerus. “Zowel bier als sterke drank was helemaal op.”

Toen begon er iets te dagen: “Als dit na de eerste keer al lukt, waarom pakken we het dan niet groter aan?” En zo geschiedde. De Kitsch werd omgeruild voor de Repelsteel en de afgelopen twee jaar voor de Oude Rechtbank en het Tuchthuis.

Thunderdommel Tuchthuis
Thunderdommel 2015 in het Tuchthuis met FeestdjRuud

Bij Thunderdommel hoor je niet de gebruikelijke carnavals hoempapa, maar is het wel altijd feest en dat is misschien ook waarom de Biki90 feestjes goed werken. Ze sluiten aan bij een bestaand iets, maar geven daar net weer een eigen draai aan. “Want waarom zou je iets verzinnen wat al bestaat?” aldus Bakkerus.

De lijst aan feesten en hoogtepunten is bijna onnoembaar lang geworden. Nu de jongens het kantoor aan de Grote Berg betrokken hebben, gaan ze door met waar ze goed in zijn: Eigen feesten organiseren, de lokale talenten een podium geven en inspelen op grotere evenementen zoals de aankomende Dutch Design Week. Daar geven ze het openingsfeest in het Tuchthuis en hebben ze de hele week het VDMA gebouw aan de Vestdijk tot hun beschikking met de Biki Football Club. Je krijgt er: Beats, bier, fifa16, voetbalkooi en een bestuur wat corrupter is als de FIFA zelf. Oftewel; een uitgebalanceerde selectie aan gezelligheid!’  

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Rock the House #84: Raywell

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert...

Paperclip Festival breidt uit, verhuist naar E3-strand in Eersel

Op 24 augustus verhuist Paperclip Festival naar het E3-strand in Eersel. Daarnaast breidt het festival uit naar maarliefst 6...