vrijdag, februari 23, 2024

ACHTER DE KNOPPEN #1: wijs worden in een jungle van knopjes

-

Home » Uncategorized » ACHTER DE KNOPPEN #1: wijs worden in een jungle van knopjes

Sinds in 2010 mijn actieve party-carrière begon, ben ik altijd iemand geweest die op feesten ook op de performance van een dj let. Handen die vliegensvlug over die draaitafels schieten, tracks die op soms magische wijze in elkaar worden gemixt: het fascineert me. Dat wil ik ook kunnen. Daarom volg ik 7 weken lang een dj cursus van BPM Productions bij Dynamo in Eindhoven. Wekelijks beschrijf ik mijn ervaringen. Les 1: kennismaking met de apparatuur. 

Woensdag was het zover, mijn eerste cursusavond bij Dynamo. Het voelde ergens wel een beetje vreemd aan. Al zoveel jaar ben ik actief in de dancewereld, maar nog nooit draaide ik aan de knopjes van een professionele set van Pioneer. Thuis staat wel een midi controller van Traktor, maar dat is kinderspel vergeleken met de draaitafels en mixer die ik nu voor me stonden.

De cursus wordt gegeven door Robert Bisschops, als artiest actief onder de naam Future. Hij is al jarenlang als vrijwilliger actief bij Dynamo, waar hij onder meer de BPM Talentnights opzette. Vanuit zijn vrijwilligerswerk belandde Robert ook ooit achter de draaitafels. Inmiddels heeft hij gedraaid op Project Hardcore in het Klokgebouw in Eindhoven en stond hij op Supersized Kingsday. Talentontwikkeling staat centraal bij Dynamo en Robert is daar een mooi voorbeeld van.

Dj cursus Dynamo
Tijdens de cursus is er volop ruimte voor persoonlijke begeleiding. 

Eindeloze mogelijkheden

Na een korte kennismaking met de andere cursisten – twee vrouwen en een mannelijke expat – gingen we van start met de eerste les. Kennismaking met de apparatuur stond daarin centraal. Wel zo handig dat je weet waar al die knopjes voor zijn, wat ze doen en hoe je ze moet gebruiken. Vraag me niet hoeveel knopjes en functies de Pioneer CDJ2000 Nexus en Pioneer DJM 900 Nexus hebben, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is een ware jungle van knopjes.

Meteen werd duidelijk dat het een pro-actieve cursus is. We begonnen bij de Pioneer CDJ2000 Nexus, waar we aan Robert moesten uitleggen wat ieder knopje doet. Juist, de rollen werden omgedraaid en daar leer je volgens mij ook het meeste van. Spelenderwijs maakten we kennis met alle functies. Dus track inladen, afspelen en vervolgens kennismaken met de pitch fader, de CUE-knop, de Quantize-functie en ga zo maar door. Alles met muziek, alles door het zelf te ervaren en bij iedere knop een duidelijke uitleg van Robert.

Pioneer
De  Pioneer CDJ2000 Nexus en Pioneer DJM 900 Nexus.

Onder de indruk

Het laatste half uur was de mixer Pioneer DJM 900 Nexus aan de beurt. Een kennismaking met alle effecten en ik weet nu al: dat wordt dolle pret als ik het trucje onder de knie heb. Ook het spelen met de hoge, midden en lage tonen kwam aan bod, het regelen van het geluid terwijl draait en het gebruik van je koptelefoon.

Na twee uur was mijn kennis met 300% toegenomen, als het niet meer is. Ik raakte echt onder de indruk van alle mogelijkheden die je tijdens het draaien hebt. Nu is het zaak om alles te onthouden, want bij de volgende cursusdag staat beatmatching (op gehoor) op de planning.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...

De grote terugblik op ADE 2020: Bleef het geel-zwarte monster digitaal op de been?

Amsterdam Dance Event 2020 zit erop. In onze hoofdstad hadden ze zich de 25e editie vooraf anders voorgesteld, maar...