woensdag, februari 28, 2024

ACHTER DE KNOPPEN #3: bpm gelijk leggen op gehoor

-

Home » Uncategorized » ACHTER DE KNOPPEN #3: bpm gelijk leggen op gehoor

Sinds in 2010 mijn actieve party-carrière begon, ben ik altijd iemand geweest die op feesten ook op de performance van een dj let. Handen die vliegensvlug over die draaitafels schieten, tracks die op soms magische wijze in elkaar worden gemixt: het fascineert me. Dat wil ik ook kunnen. Daarom volg ik 7 weken lang een dj-cursus van BPM Productions bij Dynamo in Eindhoven. Wekelijks beschrijf ik mijn ervaringen. Les 3: bpm gelijk leggen op gehoor en herhaling beatmatching op gehoor.

Leren draaien is ook vooral een kwestie van herhalen en veel doen. Vorige week, in de tweede les, startten we met beatmatching op gehoor. Tellen, luisteren en de tracks gelijk leggen door bij te sturen. Het tellen zit er goed in, maar de platen gelijk leggen door ze bij te sturen met het jog wheel vond ik moeilijk.

Rekordbox

Bij de derde les gingen we hier gelukkig weer mee aan de slag. Je leert het alleen maar door het veel te doen, vooral veel fouten te maken en daar meteen lering uit te trekken. Voor deze les hadden we als huiswerk meegekregen om Rekordbox te downloaden. We moesten een aantal tracks importeren in Rekordbox, op een usb zetten en weer meenemen naar de cursus.

>> Zie ook: ACHTER DE KNOPPEN #1: wijs worden in een jungle van knopjes <<

Thuis heb ik anderhalf uur Rekordbox verkend. Een fijn en overzichtelijk programma, waar je direct mee aan de slag kunt na het downloaden en het aanmaken van een account. Ik heb meteen een deel van mijn muzieklijsten in het programma geïmporteerd en dat ging allemaal vrij snel.

Vertrouwd met apparatuur

Ik was benieuwd of de CDJ’s de tracks op mijn usb nu wel goed zouden lezen (dat was vorige week niet zo omdat ik Rekordbox nog niet gebruikt had). En ja hoor, alle gegevens werden perfect uitgelezen! Enthousiast als ik was, wilde ik meteen beginnen met oefenen. Maar er klopte iets niet, verschillende knopjes op de mixer en de CDJ’s stonden niet goed ingesteld.

dj cursus Dynamo bpm

Nadat ik alles goed had ingesteld, kon ik aan de gang. Later bleek overigens dat Robert, onze cursusleider, dit bewust had gedaan om te testen of we de functies van de knopjes nog wisten. Ik was geslaagd voor deze test en eerlijk is eerlijk, ik begin steeds vertrouwder te raken met de apparatuur.

Moeilijkste aspect

Het eerste kwart van deze cursusdag oefenden we puur op het beatmatchen op gehoor. Het ging een stuk beter dan vorige week, toen ik echt het idee had dat ik er niets van kon. Deze cursusdag kwam er weer een nieuw aspect bij. We moesten nu ook de bpm’s van de tracks gelijk leggen op gehoor. Volgens Robert is dit het moeilijkste aspect van het draaien.

>> Zie ook: ACHTER DE KNOPPEN #2: beatmatching op gehoor <<

Een track wordt afgespeeld op de linker CDJ, van de in te mixen track op de rechter CDJ moet je de bpm gelijk leggen. Je schuift de pitchfader helemaal omlaag, waardoor je weet dat de track sowieso sneller gaat dan de ander. Vervolgens ga je bijsturen met het jog wheel. De eerste tel van beide tracks moet namelijk wel gelijk liggen. Tegelijkertijd zoek je naar het juiste tempo door de pitchfader langzaam omhoog te duwen.

Als je dan niet meer weer of je goed zit, druk je op CUE en begin je weer opnieuw. De pitchfader laat je staan op de plek waar je bent geëindigd. Dit blijf je herhalen totdat de track hetzelfde tempo heeft en gelijk ligt. En dit is moeilijk!

Leren luisteren

In de praktijk doen dj’s dit niet of nauwelijks tijdens hun set. Je kunt immers gewoon op de spelers zien welk aantal bpm een track heeft. Waarom leer je dit dan, vraag je je misschien af. Omdat dit de basis is van het dj’en. Als je met vinyl draait, moet je het wel op deze manier doen. Robert wil dat we leren om goed te luisteren in plaats van continu te spieken op de displays. Het is moeilijker en vergt meer tijd, maar ik ben blij om straks over een goede basiskennis te beschikken.

Bij de volgende les gaan we dit eerst herhalen en als het goed gaat, mogen we ruiken aan het eerste mixwerk. Zin in!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Bass music in november: De tips van Daan Coerver

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Daan...

Weg met de copyrightclaims: Waar streamen dj’s tegenwoordig?

Dj’s moeten tegenwoordig flink oppassen waar ze hun livesets streamen. Facebook en Twitch zijn hard aan het werk om...