Sinds in 2010 mijn actieve party-carrière begon, ben ik altijd iemand geweest die op feesten ook op de performance van een dj let. Handen die vliegensvlug over die draaitafels schieten, tracks die op soms magische wijze in elkaar worden gemixt: het fascineert me. Dat wil ik ook kunnen. Daarom volg ik 7 weken lang een dj-cursus van BPM Productions bij Dynamo in Eindhoven. Wekelijks beschrijf ik mijn ervaringen. Les 4: oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
De afgelopen drie lessen heb ik enorm veel geleerd. Eerst de ins and outs van de apparatuur, daarna alle aspecten van beatmatching op gehoor (tellen, luisteren, tracks gelijk leggen op de eerste tel, bpm gelijk leggen op gehoor).
Het was een tsunami aan informatie en ik had eigenlijk pas aan het einde van de derde les het gevoel dat ik wist waar ik mee bezig was. Cursusleider Robert had dat overigens vooraf al voorspeld.
>> Zie ook: ACHTER DE KNOPPEN #1: wijs worden in een jungle van knopjes <<
In de vierde les kreeg ik de mogelijkheid om al het geleerde volop te oefenen. Twee andere cursisten waren afwezig en daardoor had ik de volledige beschikking over de CDJ’s. Meters maken was het credo. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
Natuurlijk gingen de plakkertjes weer op de displays, zodat ik niet in de verleiding kwam om te spieken of het goed ging. Ik had voor de cursus 10 tracks op mijn usb gezet om te oefenen. Die kon ik, omdat ik een dj-set voor mezelf had, lekker achter elkaar door draaien.
Ik kwam erachter dat ik tijdens het draaien te veel bezig ben met tellen. Dit is natuurlijk nodig om een plaat op het juiste moment in te mixen, maar het leidde me tijdens het gelijk leggen van de bpm af.
>> Zie ook: ACHTER DE KNOPPEN #2: beatmatching op gehoor <<
Draaien komt ook aan op kennis van de muziek en Robert adviseerde me daarom om vooral te focussen op het tempo van beide tracks. Dit hielp en het lukte steeds beter om de bpm in de buurt van elkaar te krijgen.
Goed luisteren
Het wordt nog moeilijker als je weet dat je in de buurt zit. De verschillen zijn pas later goed te horen. Ik had vaak de neiging om te snel op de CUE-knop te drukken, maar op advies van Robert liet ik de ingemixte track langer doorspelen. Zo gaf ik mezelf meer tijd om goed te luisteren of ik in de buurt zat van het aantal bpm van de andere plaat.
>> Zie ook: ACHTER DE KNOPPEN #3: bpm gelijk leggen op gehoor <<
Na alle tips en het eindeloze herhalen, ging het veel beter. Een aantal keer kreeg ik het voor elkaar om de tracks bijna op hetzelfde aantal bpm te krijgen. Geluksmomentjes!
Het begint ergens op te lijken, al mag en kan ik me nog absoluut geen dj noemen. Maar ik weet nu hoe de basis van het dj’en werkt en daarmee kan ik verder oefenen. Volgende week gaan de plakkertjes van de schermpjes af. Dan komt het mixen aan de orde.