maandag, december 4, 2023

‘Stolen Amps & Dynamite’ is een mooie aanvulling binnen de canon van de dance

-

Home » Features » ‘Stolen Amps & Dynamite’ is een mooie aanvulling binnen de canon van de dance

Nog op zoek naar een fijn dance-gerelateerd cadeau voor onder de kerstboom? Dan is het boek ‘Stolen Amps & Dynamite’ van de Britse schrijver Derek Henderson een aanrader. Niet alleen is het lachen, gieren en brullen. Deze bonte verzameling van dj-anekdotes biedt ook een geweldige blik in de keuken van het internationale dj-bestaan. Met veel grote namen, onder wie Jaydee en Carl Cox.

De afgelopen jaren zagen we het aantal boeken dat op velerlei manieren een stuk dance-geschiedenis beschrijft al met regelmaat toenemen. Van de encyclopedische koffietafelpil ‘Mary Go Wild!’ tot ‘Wat de Fok Ouwe‘, het levensverhaal van Dano. Recentelijk kwam ook de Drokz-biografie ‘Kapot Hard’ uit.

Coryfee Eddy DeClerq heeft zíjn levensverhaal vervat in ‘Laat De Nacht Nooit Eindigen’, dat een heel persoonlijk stukje housegeschiedenis vertelt. En er is natuurlijk ‘DUTCH DANCE‘ van onze eigen Huisbaas, dat op geheel eigen wijze een inkijk in de ontwikkeling van deze muziekcultuur biedt.

Stolen Amps & Dynamite

DJ Kreed

Zo ontstaat via allerlei invalshoeken en beschrijvingen een prachtig beeld van de historie en ontwikkeling van de elektronische muziek(cultuur).

Recent leverde de sinds de jaren ’90 in Amsterdam wonende Brit Derek Henderson, a.k.a DJ Kreed, met het boek ‘Stolen Amps & Dynamite’ een fraaie toevoeging aan de canon van de dance. Artiesten als Billy Nasty, de inmiddels overleden Paul Johnson en Darren Emerson vertellen uitgebreid en soms extreem gedetailleerd hun uitzonderlijke ervaringen sinds hun entree in de dance.

‘Stolen Amps & Dynamite’ is overigens niet zomaar een walhalla van unieke, wilde en enorm humoristische dj-momenten. Ze zijn boven alles ongelooflijk geestig door Henderson opgetekend.

24 Hour Party People

Zo vertelt Mark Archer van Altern-8 over de keer dat hij een van zijn helden, Tyree Cooper, ontmoette. “I had a starstruck moment.”

Micky Finn geeft een intiem inkijkje in zijn criminele jeugd. En wat dacht je van het verhaal van Dave Haslam, die erbij was toen in de bekende dancefilm ’24 Hour Party People’ de legendarische club Hacienda in Manchester weer tot leven werd geroepen. “The mad thing was that there were more drugs on the set than there were ever in the real Hacienda.”

Derek Henderson en Carl Cox

Geweren tijdens optreden

Henderson wist ook door te dringen tot grootheid Carl Cox (foto boven). Die vertelde hem openhartig over zijn meest obscure giglocatie. Chicago-held van het eerste uur Joe Smooth doet uit de doeken hoe hij vanuit de motown bij de house is beland. Boris Werner herinnert zich een 22 uur durende set waarin hij slechts eenmaal naar het toilet ging. En er is het relaas van Mr C, die tijdens een optreden met geweren werd geconfronteerd!

Absurdistische, ongelooflijke en boven alles niet eerder bekende verhalen worden in geuren en kleuren door dit gemêleerd en gerenommeerd dj-gezelschap verteld. En zijn door Henderson minstens zo levendig opgetekend. Het voert te ver om hier de verhalen van alle grootheden en iconen te citeren. Lees het boek vooral zelf en bereid je erop voor om af en toe in een deuk te liggen.


Stolen Amps & Dynamite

Stolen Amps & Dynamite bevat in totaal 53 unieke diepte-interviews met wereld-dj’s. Andere geinterviewden zijn onder anderen Jimpster, Jaydee, Tyree Cooper, Gino Lightner, Leftfield, 808 State, Monde, Mr C, Dave Seaman, Saytek, DJ Rombout, Billy Nasty, DJ Cellie, Valentino Kanzyani, Veztax, Altern-8, Slipmatt, Diablo, Micky Finn, Dimitri, Gene Farris, Juriaan, Bushwacka, Quazar, A Guy Called Gerald, Vince Watson en Dave Haslam. Vooralsnog is deze bundel alleen in het Engels beschikbaar, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. De tweede druk is net uitgekomen.

Informatie en verkrijgbaarheid: www.Stolenampsanddynamite.com

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...