zaterdag, september 30, 2023

Broeikas Breda 3 jaar: ‘Creativiteit verbinden en podium geven’

-

Home » Biki90 » Broeikas Breda 3 jaar: ‘Creativiteit verbinden en podium geven’

Zo jong en fris als Broeikas uit Breda nog is, wanneer het collectief jarig is wordt dat volgens traditie stevig gevierd. Het 3-jarig bestaan wordt zaterdag 13 mei opgeluisterd door onder meer de mooie internationale hoofdlijners Gardens of God en The Drifter. Maar in de 3 zalen van thuishonk De Graanbeurs is uiteraard ook veel kweek uit eigen kas te proeven. In gesprek met Mauro Boer, een van de drijvende krachten achter Broeikas Breda.

 

Gefeliciteerd met 3 jaar Broeikas. Jullie mochten een kadootje uitkiezen en dachten: we gaan voor deze prachtnamen! Waarom juist deze headliners?

“Beide heren zijn gewoon enorm goed in het creëren van een heerlijk clubvibe. The Drifter overtuigde mij persoonlijk vorig jaar op de Maeve-labelnight in de Marktkantine tijdens ADE. Die draaide daar in mijn optiek de set van de avond.”

“Gardens of God kwam meer vanuit mijn partner Juul. Die heeft hem ooit op een DGTL-avond zien schitteren en was lyrisch over zijn donkere sound. Wij denken dat de combo heerlijk gaat uitpakken en uiteindelijk de Graanbeurs op zijn grondvesten gaat laten schudden. We hebben er enorm veel zin in.”

In jullie naam zit natuurlijk ook talent verpakt, en dat krijgt ook weer volop ruimte. Wie zijn namen om in de gaten te houden?

“Je kunt het bijna geen talent meer noemen denk ik, maar Lucky Done Gone en Will Oirson zijn altijd wel heren geweest waarin ikzelf erg veel vertrouwen heb gehad. Beiden hebben vaker bij ons achter de tafel gestaan en ook deze editie is Gijs (LDG, red.) er gelukkig weer bij.”

Shoal is ook enorm booming de laatste tijd met zijn releases op LET en gigs bij onder andere Shelter. Daarnaast moet ik zeggen dat de heren van Tunnelvisions uit Tilburg, de Rotterdammers Folie a Deux en Alessandro Diga recentelijk enorm veel indruk op me hebben gemaakt met hun muziek. Houd ze in de gaten!”

Een kweekruimte om creatief talent met elkaar te verbinden en een podium te geven

Broeikas Breda

Hoe is Broeikas ontstaan en vanuit welke gedachte of drive?

“Vanuit de gedachte om creatief talent met elkaar te verbinden en hen een podium te geven. Per definitie is een broeikas een kweekruimte waarin zaden tot ontkieming kunnen komen. Nog steeds zien wij dat creatieve talent als onze zaden en werken we graag samen met iedereen die wat moois kan bieden op onze edities.”

“Echter is de muziek voor mij persoonlijk altijd hetgeen geweest wat me vooral motiveerde. Ik ben dan ook enorm trots op het lijstje met artiesten die bij ons op het podium hebben gestaan.”


Volg TIOH op Facebook:


Wie zijn er allemaal bij betrokken?

“Waar ik ooit met 3 anderen het concept Broeikas begon bleef ik uiteindelijk vorig jaar alleen over. Voor de anderen was het tijd een ander avontuur aan te gaan denk ik.”

“Uiteindelijk vond ik in Juul Boeijen een nieuwe partner. We kenden elkaar al een hele tijd en ik wist dat hij een enorme muziekliefhebber is. Samen zijn we het avontuur verder aangegaan.”

“Daarnaast werken we al die tijd al met een geweldig team van enthousiaste promoters en partners die onze passie delen. Het werk wat zij leveren en de liefde waarmee zij ons woord verkondigen is onbetaalbaar. Daar doen we het voor.”

Broeikas Breda

Jullie hebben die ouwe Graanbeurs al een paar keer omgetoverd tot eyecandy, met prachtige stages en visuals. Hoe belangrijk is dat voor jullie?

“Naast de muzikale programmering is dat denk ik op dit moment het allerbelangrijkste. Breda heeft niet heel veel plekken waar je dit soort evenementen kunt organiseren en hoewel de Graanbeurs misschien een beetje gedateerd is, is het in Breda de meest iconische nachtclub die we hebben en tevens een lekker hol om jezelf af te zonderen van de wereld en te genieten van muziek.”

“Met de lichtshows die we verzinnen, tegenwoordig samen met Jordy Visser, willen we laten zien dat we alles uit de kast halen om het iedereen naar zijn zin te maken en te laten vergeten dat het dezelfde Graanbeurs is als altijd.”

Jullie mikken ongetwijfeld op een nieuw hoogtepunt op 13 mei, maar wat waren highlights uit de eerste 3 jaar van Broeikas Breda?

“Pfoe, das een goeie vraag… In eerste instantie moet ik zeggen dat Konstantin Sibold, afgelopen januari, echt gemeen goed was. Ik denk niet dat ik de Graanbeurs ooit zo in full effect heb meegemaakt.”

“Daarnaast was ook de 3 uur lange b2b-set van Patrice Bäumel en Locked Groove vorig jaar uniek. De heren hadden nog nooit samen gedraaid en de chemie spatte ervanaf. Satori, onze enige liveset tot nu toe, was echt heel sick en Lucky Done Gone in de Boulevard en Tsepo in een overvolle Club Spock zal ik ook nooit vergeten.”

Wat zijn de plannen (of dromen) voor de komende 3 jaar?

“Concrete plannen na deze editie liggen er nog niet echt. Met 3 clubavonden in de benen gaan we eerst even lekker genieten van de zomer en de festivals. We zullen daarna ongetwijfeld terug zijn met nieuwe edities.”

“De droom is natuurlijk om ooit ook outdooredities te organiseren en de mogelijkheid te krijgen om nog mooiere namen te boeken dan dat we nu al doen. We zullen zien waar het schip strandt.”

Het zaadje voor Broeikas werd, zoals voor wel meer partyconcepten uit Breda, geplant op de NHTV. Is die opleiding een broeikas op zichzelf in Breda?

“Zelf heb ik Communicatie en Multimedia Design gedaan aan de Avans en is Juul afgestudeerd Verpleegkundige. Maar de jongens met wie ik Broeikas begonnen ben studeerden inderdaad allemaal aan de NHTV en deden daar Vrijetijdsmanagement. Ook Tijn Kapteijns van Kairos en de heren van XXL-Events hebben daar geloof ik allemaal hun studie afgerond.”

“Dus dat zegt natuurlijk wel wat. Met alle kennis die wordt doorgespeeld en de mogelijkheid om een breed netwerk van ervaringdeskundigen aan te kunnen aanspreken maakt het een soort broeikas voor evenementenorganisatoren.”

De droom is natuurlijk om ooit ook outdooredities te organiseren

Broeikas Breda

Hoe staat de scene er verder voor in Breda? Veel aandacht gaat altijd uit naar de EDM-hotshots, maar jullie bewijzen maar weer eens dat er buiten de grote radar ook veel gebeurt.

“Wat mij betreft gaat het enorm goed inderdaad! Met concepten als BRAAF, Nasmaak, Duikboot, PROTON en wijzelf denk ik dat het house- en technogenre in Breda enorm leeft. Ook het wekelijkse clubavondconcept Club Spock wat ik samen met Maarten Lammertink, Billy Zomerdijk en David van Ewijk doe gaat prima.”

“Echter.. is het soms moeilijk om te zien dat de Bredase gemeenteraad zo trots is op zijn EDM-cultuur en het liefst als ‘Dancecapital of the world‘ wordt gezien. Terwijl er vrij weinig aandacht is voor de underground dance. In mijn optiek komt het succes daar immers allemaal vandaan.”

>> Zie ook Gastopinie: Breda, capital of dance? <<

Broeikas


Broeikas Breda 3 jaar: 13 mei in de Graanbeurs

Broeikas Breda viert zijn 3e verjaardag op zaterdag 13 mei in de Graanbeurs. Tickets en meer info vind je via de eventpage.

Complete line-up:

MAIN AREA
Gardens of God (Ellum)
The Drifter (maeve, Life and Death)
Lucky Done Gone

SPOCK
Deep Dimension
Michael Shoolbred Music
Juul Boeijen

SANTIAGO
Spxxk
Bill Sikes
Murten
Maey
Yorick Knijff

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Duikboot zet frisse toon voor lang en mooi festivalseizoen

In maart, bij 10 graden en (nog net) wintertijd al met een buitenfestival komen? Waarom niet, dachten ze bij...

PLOEGENDIENST Festival verrast met sterke, internationale line-up

Festival PLOEGENDIENST in Breda maakte vrijdag de verrassend diverse en internationale line-up van hun 2023-editie bekend. Met maar liefst...